A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Zircen található az ország egyik legjobb kiállítása!

Ünnepelhet városunk, hiszen az „Év Kiállítása 2022” díjat vehette át a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház a „Regulyversum – minden Regulyról” című állandó kiállításért a napokban. Dr. Vida Beátát, a díjazott intézmény megbízott igazgatóját kérdeztük a fővárosi eredményhirdetés élményeiről, a díj fogadtatásáról, és arról az útról, amely még ismertebbé tett egy ismeretlenbe történő nagy-nagy utazást.A díjátadóra a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban került sor november 3-án, városunkat Viziné dr. Horváth Judit jegyző, dr. Vida Beáta és Kirmer Anna, a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház munkatársai képviselték, akikhez Budapesten csatlakozott a kiállítás alkotói közül dr. Ruttkay-Miklián Eszter és dr. Gulyás Zoltán.


Még frissek az élmények, amikor dr. Vida Beátát, a díjazott intézmény megbízott igazgatóját kérdezzük a Regulyversum nyírfáinak „árnyékában”. Árnyékról beszélni azonban most nem igazán illik, sokkal inkább a fény, a rivaldafény az, ami rávetül Zirc egyik legújabb értékére.

Az ünnepélyes díjátadón, az első sorban balról a második dr. Vida Beáta, a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház megbízott igazgatója a plakettel, mellette Viziné dr. Horváth Judit, városunk jegyzője az oklevéllel. Mögöttük dr. Ruttkay-Miklián Eszter, a kiállítás kurátora (Fotó: Kirmer Anna)

Már egyáltalán a jelölést megtiszteltetésnek nevezi az intézményvezető, azt pedig, hogy vidéki múzeumként elhozhatták a nívós elismerést, óriási sikerként könyveli el. Hangsúlyozza, hogy


az elismerés nemcsak az intézménynek szól, hanem az egész várost érinti. A díj országos szinten is hírnevet jelent a múzeum számára, nem utolsósorban a helyi identitást is növeli, hiszen a zirciek is büszkék lehetnek arra, hogy az ország egyik legjobb kiállítása látható a településen.

Ami pedig a fogadtatást illeti: már a jelölés kapcsán is nagyon sok pozitív visszajelzést kaptak, amikor pedig kiderült, hogy a díjazott kiállítások közé került a zirci, elárasztották a múzeumot a kedvesebbnél kedvesebb üzenetek, gratulációk.A kiállítás alig több mint egyéves, a díjhoz viszont egy hosszú folyamat vezetett. Az intézmény vezetője első lépésként említi a kiállításnak helyet adó épületegyüttes felújítását, mely a fenntartó önkormányzat nyertes pályázatának útján ment végbe, és maga a kiállítás is pályázati források elnyerésével, közreműködők népes táborával jött létre, ünnepélyes átadójára tavaly szeptemberben került sor.Olyan alkotás született meg, mellyel bátran előállhattak az „Év Kiállítása” díjra történő jelentkezéssel. Nagy munka vette kezdetét, hiszen összetett szempontrendszernek, szoros követelményeknek kellett megfelelniük, és folyamatosan dokumentálniuk kellett a tevékenységeket. A pályázat benyújtását követően egy több tagból álló társaság végigjárta az összes jelentkező intézményt, és véleményük figyelembevételével került be a legjobb tizenegy múzeum közé a zirci, hogy aztán másik két kiállítással együtt díjazott legyen a 4 millió bekerülési költség feletti kategóriában.„Mindhárom állandó kiállításban színvonalas tárgyi anyaggal, közérthető, befogadható szövegekkel, változatos szövegbeli és képi közlésekkel találkozhatunk; mindhárom gazdag megszokott és új infokommunikációs megoldásokban, a látogatót megérintő vagy egyenesen megszólító egységekben, mindháromnak van relevanciája a mai látogatók számára is számos erényük mellett”

– olvasható a szakmai méltatásban.

A Regulyversum – mindent Regulyról című kiállítás tavaly szeptemberben nyitotta meg kapuit a felújított épületegyüttes átadójával együtt – nem kellett rá sokat várni, hogy máris egy nívós díjban részesüljön

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület által 2010-ben alapított, évente adományozott kitüntetés célja, hogy a muzeális intézmények kiállításainak újszerűségét, a közönséggel való kapcsolatteremtő és kommunikációs képességét, tudományos felkészültségét és kreativitását jutalmazza. A díjat három kategóriában adták át.

Dr. Vida Beáta kiemelte azt is, hogy


egy viszonylag kevés munkatárssal rendelkező intézmény is képes lehet országos elismertségre szert tenni és hangsúlyozta azt a csapatmunkát, amely a tárlat körül létrejött:

a szakértők hosszú sora, a múzeum és a fenntartó Zirc Városi Önkormányzat munkatársai mellett civilek is kivették a részüket, így például a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület hangzóanyagai is megtalálhatók a kiállítási anyagban. A kurátor dr. Ruttkay-Miklián Eszter, akinek a közvetlen munkatársai dr. Gulyás Zoltán és Sziráki Zsófia voltak az alkotómunka során, és összesen ötvenen járultak hozzá valamilyen formában a munkához, a névsort egy óriástabló mutatja a Regulyversum egyik falán.


A díjátadó egy szakmai konferencia részét képezte, melynek témája a vándorkiállítások, a kiállítások vándoroltatásával kapcsolatos tapasztalatok voltak. Vida Beáta büszkén említi meg azt is, hogy nagyon sokszor szóba került Zirc a tanácskozás alkalmával. A szakma jeles képviselői követendő példaként állították mindenki elé a Reguly Múzeumban elinduló folyamatokat, az intézmény falai között zajló munkásságot, az általuk szervezett programokat. Úgy látja, hogy a díj – mindamellett, hogy jelentős presztízsértékkel bír – hosszú távon is Zirc város kulturális turizmusának szolgálatába állítható, és jelentősen növelheti a már eddig is nagy népszerűségnek örvendő kiállítás látogatóinak számát, elég csak arra az érdeklődésre gondolni, amely a fővárosi esemény során körülvette városunk delegációját. Nem utolsósorban egy magas szintű visszaigazolás azoknak, akik segítik a munkájukat.

Az Év Kiállítása díj mellett Családbarát Munkahely minősítést is kiérdemelt a múzeum nemrégiben, és a néhány évvel ezelőtt elnyert Múzeumpedagógiai Nívódíjra is büszkék – a képen dr. Vida Beáta

A Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház a „Családbarát Munkahely” minősítést is elnyerte a közelmúltban.

Az intézmény vezetőjétől megtudhattuk, hogy egy európai uniós kezdeményezésről van szó, melynek során a munka és a magánélet közötti kapcsolatot vizsgálták, és a cím egy visszaigazolás arról, hogy ennek egyensúlyát sikerült megteremteni a Reguly-múzeumban, dokumentumokkal bizonyították, hogy egy családcentrikus munkahelyről van szó, amely adódik a rendezvényeikből is, de alapvetően a kollektívát illeti az elismerés.


Amikor visszaérünk a kamera és a fényképezőgép kedvéért a kiállításba cipelt oklevelekkel az irodába, igazgató asszonyt egy külsőre is rendkívül igényesnek látszó folyóirat várja az asztalon. Izgatottan bontja ki a csomagból, sejti, hogy miért postázták erre a címre, és büszkén áll meg annál az oldalpárnál, ahol egy szép nagy cikk olvasható a Regulyversum kiállításról Szőnyegi Zsófia múzeumi munkatárs szerzőségében, Tóth Máté fotóival. Újfent a Magyar Grafika, a Papír- és Nyomdaipari Egyesület szakmai folyóirata is felvette témái közé az intézményt, s mindez nincs összefüggésben a fővárosból elhozott díjjal: a lap nagy valószínűséggel már a nyomdában volt, amikor városunk képviselete a Ludwig Múzeumban várta az azóta már ismert eredményhirdetést…

Újabb cikk látott napvilágot a kiállításról, melyet szintén nagy örömmel fogadott a múzeumi csapat


Kelemen Gábor