Zircen nyílt meg a nyugdíjas programok szezonja


Immár hagyományosan városunkban vette kezdetét a megyei nyugdíjasklubok éves programsorozata a sakk- és rejtvényfejtő versennyel.


A vetélkedőnek a Békefi Antal Városi Könyvtár adott otthont. Nyitányként a verseny egyik résztvevője, Brotschul Éva elszavalta Nagy Bálint parasztköltő „Bakony, te szép hazám” című versét.A vendégeket Pék László, a társszervező Zirc Városi Nyugdíjasklub vezetője köszöntötte, részt vett az eseményen Takács József, a főszervező Nyudíjasok „Életet az Éveknek” Veszprém Megyei Egyesület alelnöke, és többen is képviseltették magukat az egyesület vezetőségének részéről.A rendezvényt Ottó Péter polgármester nyitotta meg. Örömét fejezte ki, hogy ennyien eljöttek Zircre, régi találkozások tudnak újra megvalósulni a program keretében, nemes vetélkedések kapcsán. A nyitóverssel kapcsolatban azt mondta, nem lehet elégszer hallani, hiszen egy nagyszerű költeményről van szó, a bakonyszentkirályi születésű költő egyszerű szavakkal fejezi ki azt, amit számára szülőföldje és annak a természeti környezete jelent, az pedig különösen megtisztelő és felemelő, amikor ilyen nagyszerű előadásban hallhatjuk ezt a verset.Városunk vezetője örömtelinek nevezte azt is, hogy a megyei nyugdíjasklub évi huszonöt rendezvénye közül ez az első, Zircen nyílik meg a szezon, amikor a hosszú téli szürkeséget követően a természet is új életre kel, és lelkileg is felfrissülhetünk. Azt kívánta a nyugdíjasoknak, hogy érezzék magukat jól városunkban, találkozzunk legközelebb is itt, az év további programjaihoz pedig tartalmas időtöltést, együttlétet kívánt mindenkinek.


A szabályokat és a technika információkat Czingler Sándor versenybíró ismertette, majd hamarosan tollat ragadtak a versenyzők s máris töltögették az üres négyzeteket a skandináv rejtvényben – huszonöten tették próbára képességüket ebben a kategóriában –, a másik teremben a sakk-partikra került sor. Akinek kedve tartotta, az sudokuba is benevezhetett.Keresztrejtvényfejtő verseny: 1. Dukán József, 2. Lubovics Gábor (mindketten Bánki Nyugdíjas Klub, Ajka), 3. Szabó Lajos (Csebszalto Nyugdíjas Klub, Balatonfűzfő). Sakk: 1. Urics László Endre, 2. Pólya György, 3. Sári Lajos (mindhárman Bakonyszentlászló Nyugdíjas Klub). Sudoku: 1. Dukán József, 2. Lubovics Gábor (mindketten Bánki Nyugdíjas Klub, Ajka), 3. Szabó Lajos (Csebszalto Nyugdíjas Klub, Balatonfűzfő).


A keresztrejtvényfejtő verseny és a sudoku helyezettjei – érdekesség, hogy azonos sorrend alakult ki az első három között mindkét kategóriában – ajándéktárgyat és oklevelet, a sakkverseny helyezettjei érmet, illetve a győztes egy serleget vehetett át a díjkiosztón.


A vetélkedő játékosan zárult, a házigazda Zirc Városi Nyugdíjasklub által felajánlott ajándéktárgyakat sorsoltak ki, úgy, hogy a szervezők megszámozták a székeket. Mindenkinek figyelnie kellett tehát, hogy szerencsés ülőhelyet választott-e a klubteremben.


A Nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az Éveknek” Országos Szövetsége 2019. március 19-én ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. A szervezetnek a Zirc Városi Nyugdíjasklub is alapító tagja.


Kelemen Gábor