A bakony fővárosa

Zircen mutatták meg, milyen gyorsan tudnak menteni


Városunk adott otthont az önkéntes, létesítményi és önkormányzati tűzoltó egyesületek megyei versenyének a Veszprém Megyei Tűzoltó Szövetség, a Zirci Önkormányzati Tűzoltóság és a Zirci Önkéntes Tűzoltó Egyesület rendezésében. A rendezvényre az Alkotmány utcai sporttelepen került sor.


A sportpályára felsorakozó tűzoltócsapatokat Igaz Sándor, a Veszprém Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke köszöntötte elsőként és köszönetét fejezte ki a rendezvény támogatóinak, mivel az – a szakmai szervezeteken túl – nem jöhetett volna létre a helyi gazdálkodó szervezetek, magánemberek önzetlen hozzájárulása és segítsége nélkül.


A tűzoltóversenyt Ottó Péter polgármester nyitotta meg. Örömét fejezte ki, hogy

Zirc városa hosszú idő után újra otthont adhat egy tűzoltóversenynek. Hangsúlyozta, hogy a tűzvédelem és a tűzoltás mindig is egy közösségi tevékenység volt, hiszen emberek összehangolt munkájára van szükség ahhoz, hogy megelőzzük a tűzeseteket, illetve úrrá legyünk rajtuk.

Ottó Péter polgármester mutat a sor szélén álló kisgyerekek felé: annyi idős lehetett, mint most ők, amikor utoljára tűzoltóversenyt rendeztek ZircenRövid történeti áttekintésében megemlítette, hogy a tűzvédelem szervezett szintre az 1870-es évek környékén lépett, ekkor hívták életre az első hivatásos és az első önkéntes tűzoltóságokat, megalapításuk gróf Széchenyi Ödön nevéhez fűződik.


Nagyon fontos feladatnak nevezte az önkéntességet, és örömmel tapasztalta, hogy jelen van az utánpótlás, a legkisebbek is átérzik a felelősségét annak, hogy ha baj van, akkor a helyben lévők tudnak a leggyorsabban beavatkozni, segítségére sietni az arra rászoruló embereknek.

Gyermekek is szép számmal vettek részt a versenyen, az utánpótlásban élen jártak a bakonyoszlopiak

A városvezető azt kívánta a tűzoltóknak, hogy

legyen kellő elhivatottságuk, erejük, kitartásuk, jó egészségük, hogy sok-sok évtizeden keresztül tudják szolgálni helyi közösségeikben a tűz elleni védekezés nemes ügyét.


Dányi Béla tűzoltó dandártábornok, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszönetét fejezte ki az igazgatóság és a hivatásos állomány nevében azért az áldozatos munkáért, tevékenységért, amelyet a megyei tűzoltó egyesületek végeznek, eredményesen járulnak hozzá a biztonsághoz, Veszprém megye mentő-tűzvédelméhez.


Kiemelte azt is, hogy komoly fejlődésen ment keresztül az önkéntes tűzoltóság az elmúlt években, az egyesületek száma megszaporodott. A jelentős állami támogatásnak köszönhetően pedig az önkéntes tűzoltók képességeit, hatékonyságát is sikerül fejleszteni.


Hangsúlyozta, hogy

az ügyesség, állóképesség fejlesztése mellett ezek a nemes versenyek arra is alkalmasak, hogy ismeretségek, barátságok, kapcsolatok szövődjenek a bajtársak között.

Dányi Béla igazgató köszöntője, balról Igaz Sándor, a Veszprém Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke

A tűzoltóversenyt Dékány Árpád Sixtus emeritus főapát, tiszteletbeli tűzoltó áldotta meg.
A pályabejárást követően stafétafutással vette kezdetét a versengés, majd különböző ügyességi feladatokban adtak számot a tűzoltók a tudásukról, tettrekészségükről.

A versenyen a következő eredmények születtek: Osztottsugár-szerelés: Gyermek leány: 1. Bakonyoszlop. Gyermek fiú: 1. Zalahaláp, 2. Bakonyoszlop. Ifjúsági leány: 1. Bakonyoszlop. Ifjúsági fiú: 1. Zalahaláp I, 2. Bakonyoszlop, 3. Zalahaláp II. Felnőtt nő: 1. Bakonyoszlop. Felnőtt férfi: 1. Tótvázsony, 2. Devecser, 3. Bakonyoszlop. Kismotorfecskendő-szerelés: Ifjúsági fiú: 1. Zalahaláp-Sáska, 2. Monostorapáti. Felnőtt férfi: 1. Tótvázsony.

A szervezők minden résztvevőt ebéddel láttak vendégül. A rendezvény kísérőprogramjaként a Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezete véradást szervezett a Művelődési Házban.

Ez alkalomból került sor a Gróf Széchenyi Ödön Emlékplakett és a „Veszprém Megye Tűzvédelméért” kitüntetések átadására is. A Veszprém Megyei Tűzoltó Szövetség is adományozott díjakat, ezt térségünkből Ottó Péter, Zirc polgármestere, Wolf Ferenc, Bakonyoszlop polgármestere és a Zirci Önkéntes Tűzoltó Egyesület érdemelte ki – az ajándéktárgyat ifj. Szelthoffer Ferenc elnök vette át a zirci szervezőcsapat nevében –, különdíjban részesült Detre Ferenc, városunk polgára, tiszteletbeli tűzoltó.


A Veszprém Megyei Tűzoltó Szövetség tisztújító közgyűlését is megtartották a verseny napján, Zircről Szelthoffer Ferencet választották az elnökség egyik tagjává.


Kelemen Gábor