A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A „Zirc Város Sportjáért” kitüntetésben részesülők bemutatása

„Zirc város felnőtt sportolója” – Matuz Etelka, Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesület


Matuz Etelka a nógrádi Dejtáron született, jelenleg a fővárosban él. A harmincas éveiben, kétgyermekes anyaként kezdte a kerékpárversenyzői pályafutását, és egészen a nemzeti válogatottságig vitte. 2020 augusztusa óta teker zirci színekben.


A „Gran Fondo-n”, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség Hosszútávú Világbajnokságán harmadik helyezést ért el 2021-ben. A szarajevói kvalifikációs versenyt megnyerve szerzett jogosultságot a vb-n történő indulásra, amely szintén a bosnyák fővárosban került megrendezésre. A bronzérem önmagában is óriási sikernek számít, de hozzá kell tenni, hogy a szarajevói világversenyen rendkívül mostoha időjárási körülmények között érkezett célba a zirci kerékpáros egyesület versenyzője, voltak, akik kénytelenek voltak feladni a küzdelmet.

Matuz Etelka a „Zirc város felnőtt sportolója” díjjal


Etelka nemcsak világbajnokság elért kiemelkedő eredményével mutat példát, hanem motivátor támogatója is az egyesületnek, lelket önt a csapattársakba egy rosszabbul sikerült verseny után.

„Zirc város utánpótlás sportolója” – Orosz Lili, Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesület


Orosz Lili a WU 17-es korosztályban, a tizenöt-tizenhat éves lányok mezőnyében versenyzett tavaly. 2015-ben kezdte az aktív bicajozást. Eddigi pályafutása kiemelkedőbb eredményei közé tartozik a 2019-es országúti magyar bajnoki cím, a kétszeres Cyclocross Magyar Kupa-győzelem és az egyszeres második hely, valamint az Olimpiai Cross Country (XCO) szakág Magyar Kupa-sorozatában elért egyszeres második és kétszeres harmadik helyezés.


Lili a 2021-es évben is folytatta az eredményes szereplését. A mezőny OB-n magyar bajnoki ezüstérmet, a kritérium OB-n bronzérmet nyert. Számos korosztályos versenyről tért haza aranyéremmel, illetve dobogós helyezésekkel, ilyen volt a Hajdú Kupa, a Fonyód Kupa, a XXI. Péti-Nagydíj és a V4 Kerékpárverseny.

Orosz Lili (jobbról) a mezőny OB ezüstérmeseként (Fotó: Archív)

A csapatvezető jellemzése szerint életkorát meghaladó a sporthoz való hozzáállása, igazi csapatjátékos, akire nemcsak versenyzőként, hanem segítőként is számíthat az egyesület.

„Zirc város utánpótlás sportolója” – Finta Zsuzsanna, Győri Vízisport Egyesület


Finta Zsuzsanna a vízilabdát a 2016–2017-es szezonban kezdte a Balaton Vízilabda Klub baby korosztályában. Tehetsége korán megmutatkozott, a fűzfői klub négy korosztályos csapatának is tagja lett, melyek rendre dobogós helyezést értek el a bajnokságokban.


2019-től kezdődően minden hónapban behívták a tehetséggondozó edzésekre, majd teljesítményének köszönhetően egy évvel később jutalomban is részesült. A tavalyi esztendőben bekerült a 2007-es korosztály országos utánpótlás-válogatott keretébe.


Középiskolai tanulmányai helyszínének megfelelően átigazolt a Győri Vízisport Egyesülethez, ahol három korosztályban is játszik, sőt 14 évesen, legfiatalabbként beválogatták a felnőtt OB1-es csapatba is. Első felnőtt mérkőzésére tavaly ősszel került sor a Margitszigeten, idén februárban pedig meg is lőtte élete első OB1-es gólját.

Finta Zsuzsanna a „Zirc város utánpótlás sportolója” díjjal

Zsuzsanna a sportágában egyenletes, jó teljesítményt nyújt, folyamatosan fejlődik, mellette kitűnő tanulmányi eredménnyel is büszkélkedhet.

„Zirc város utánpótlás sportolója” – Bittmann Teréz, Lövész Klub Zirc Egyesület


Bittmann Teréz 2019-ben kezdte a pályafutását a szintén aktívan és eredményesen versenyző testvére unszolására. Az edzője értékelése szerint kiváló adottságokkal és érzékkel rendelkező leányzó bemutatkozása remekül sikerült, az első versenyén mindjárt második helyezést ért el.


A szülők támogatására és hozzájárulására is szükség volt ahhoz, hogy Teca eredményekben gazdag évet tudhat maga mögött a járványhelyzet okozta kiesések ellenére is. A bakonyszentlászlói Ifj. Szücs Gábor Emlékversenyen és a Pápa Kupán nyíltirányzékú légpuska húszlövéses számban és légpisztolyban is a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel. A Székesfehérvárott megrendezett regionális versenyen második helyen végzett légpuskában.

Bittmann Teréz a „Zirc város utánpótlás sportolója” díjjal

Nem csak az eredményességben döntő egyéni teljesítménye és mentális felkészültsége, hanem a személyiségéből adódó segítőkészsége is megmutatkozott az új tagok, a „kicsik” lövész sportba való beilleszkedésében, amely követendő példa minden sporttárs, versenyző számára.

„Zirc város utánpótlás sportolója” – Heim Fanni, Vincze Judo Club Zirc


Heim Fanni öt éves korában kezdett el judózni. Edzői szorgalmas, céltudatos, jó magaviseletű sportolóként jellemzik, aki nagyon szeret edzésre járni, nem utolsósorban kitűnő tanuló.


Első eredményeit 2017-ben érte el, és az elmúlt öt év során számos versenyen bizonyította tehetségét: aranyérmes lett Galántán, Veszprémben, Zalaegerszegen, Nemesvámoson, Tatabányán, ezüstéremmel tért haza Paksról, hogy csak a legszebb eredményeket említsük.


Felfelé ívelő pályafutását mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2021-ben országos bajnok lett Egerben, Diák „B” korosztályban. Az egri diadal még inkább felértékelődik, ha ismerjük az előzményeket: Fanni egy korábbi versenyen súlyos sérülést szenvedett, azonban nem adta fel a versenyzést, talpra tudott állni, hogy aztán pályafutása eddigi legjobb eredményét érje el.

Heim Fanni a „Zirc város utánpótlás sportolója” díjjal

A borzavári kislány az idei évben is folytatta kiemelkedő szereplését, a tavalyi országos bajnoki címet követően a Magyar Kupában is az ő nyakába akasztották az aranyérmet.

„Zirc város utánpótlás sportolója” – Mihályi Bálint, Vincze Judo Club Zirc


Mihályi Bálint öt éves kora óta judózik. Edzésmunkáját a példaértékű, a kitartó és a szorgalmas jelzőkkel illeti a klubvezetés. A judo mellett Spartan Race versenyeken is megméretteti magát, és nemcsak a sportban, hanem tanulmányait illetően is jeleskedik.


Tíz évre visszanyúló eredménylajstrommal rendelkezik, melyet szülei precízen vezetnek minden fontosabb adattal. A helyezések felsorolásánál az 1-es, 2-es, 3-as számjegyek váltakoznak, nincs olyan korcsoport, amelyben ne állt volna fel a dobogó valamelyik fokára.

Mihályi Bálint a „Zirc város utánpótlás sportolója” díjjal


Bálint számára a 2021-es év is nagyon jól sikerült. Eredményei közül kiemelkedik a győri ifjúsági országos bajnokságon elért második helyezés a 81 kilogrammosok súlycsoportjában. A juniorok között is tatamira lépett az elmúlt esztendőben, és meg is állta a helyét, hetedik helyen zárta az országos bajnokságot a súlycsoportjában, míg a sportág szintén rangos eseményének számító 34. Budapest Kupán az előkelő ötödik helyen végzett a zirci judoka.

„Zirc város sportegyesülete” – Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesület


A 2020-ban alakult zirci székhelyű Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesület a tagok számára átláthatóan és aktívan működő, az utánpótlás korosztályok versenyeztetését és képzését segítő egyesületi munkát tűzte ki alapvető céljául, melyet az eddigi tapasztalatok alapján maradéktalanul meg is valósít. Fontos szempontnak tartják, hogy az utánpótlás csapatuk mellett a felnőtteknek is edzési, versenyzési és szabadidős támogatást tudjanak biztosítani.


Rendkívül sikeresen zárták a 2021-es évet: világbajnoki bronzérem, négy országos bajnoki cím – hegyi, mezőny, időfutam és kritérium OB-n is felállhatott versenyzőjük a dobogó legmagasabb fokára –, két ezüst- és négy bronzérem fémjelezte a tavalyi teljesítményüket, emellett az MTB XCO Magyar Kupa győztese is a zirci egyesület versenyzői közül került ki.


A sűrű versenynaptár mellett helyi sporteseményeken is aktívan közreműködnek, látványos attrakciókkal fogadták a Tour de Hongrie városunkon átsuhanó részhajráját és az Európai Mobilitási Hét helyi programjainak lebonyolításából is önzetlenül kivették a részüket.

Az Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesület képviselete a díjátadón.

Balról: Galaczi Miklós csapatvezető, Ábel Melinda, Matuz Etelka versenyzők és Orosz Péter elnök


Az Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesület nagyban hozzájárult ahhoz is, hogy az elmúlt évben egy új sportlétesítménnyel gazdagodott városunk: koordinátori szerepet vállaltak a széles körű civil összefogással és kormányzati támogatással létrejött pumpapálya-beruházásban, eredményes pályázatukkal előteremtették a megvalósításhoz szükséges források egy részét. A pálya nagy népszerűségnek örvend, folyamatosan használatban van.


Összeállította: Kelemen Gábor

Fotók: Boross László