A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Zirc: magas volt a részvételi arány a választásokon

A zirci választópolgárok hatvan százaléka járult az urnák elé a június 9-ei választásokon. A polgármesteri munkát az önkormányzati választás eredményeként Kacsala István folytathatja októbertől, mellette négy Független és négy FIDESZ-KDNP képviselő-jelölt került be a testületbe. Az Európai Parlamenti Választást a kormányzópárt nyerte városunkban.


A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint az önkormányzati választásokon a választásra jogosult 5322 főből 3202 fő élt a szavazati jogával, 60,17 százalékos volt a részvételi arány Zircen. A polgármester-választáson Kacsala István Független jelölt a szavazatok 55,96 százalékát, a polgármesterként már negyedik önkormányzati ciklusában regnáló Ottó Péter, a FIDESZ-KDNP jelöltje a szavazatok 44,04 százalékát gyűjtötte be.


Az egyéni listás választáson tizennégy képviselő-jelölt mérette meg magát Zircen. A mandátumot szerzett jelöltek a szavazatok számának sorrendjében: Lingl Zoltán (Független), Virth Csaba (Független), Hédl Evelin (Független), Varga Zita (FIDESZ-KDNP), Horváth Attila (FIDESZ-KDNP), Hellebrandt Ferenc (FIDESZ-KDNP), Nagy Tamás Imre (FIDESZ-KDNP), Nyári-Kadnár Laura (Független). Mindez azt jelenti, hogy a jelenlegi testülethez képest mindössze egy képviselői helyen történik változás.


A következő önkormányzati ciklus képviselő-testülete 2024. október 1-jével kezdheti meg a munkáját.


Az Európai Parlamenti Választás során összesen tizenegy listára adhatták le voksaikat a választópolgárok. A részvételi arány ez esetben is elérte a hatvan százalékot, 3207 fő élt a lehetőséggel. Első helyen végzett az EP-választást országos szinten is megnyerő FIDESZ-KDNP, a kormányzópárt a szavazatok 41,10 százalékát kapta Zircen, őket követi a TISZA 35,17 százalékkal.


Zircen települési német nemzetiségi önkormányzati képviselőket is választottak vasárnap. A legtöbb szavazatot a nemzetiségi önkormányzat jelenlegi elnöke, Hédl Evelin tudhatja magáénak, mandátumot szerzett továbbá a testületben Bittmann Károly, Vajcsné Győri Éva, Hédl-Farkas Estilla és Fogl Ferencné.


Kelemen Gábor