A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Zirc is egyik állomása volt a Karitász 90 kilométeres jubileumi zarándoklatának


A Katolikus Karitász megalakulásának kilencvenedik, újjáalakulásának harmincadik évfordulója alkalmából szervezett négy napos gyalogos zarándoklatot, mely Zirc városát is érintette. Fogadásukban a helyi karitász csoport működött közre.


– Kilencven évvel ezelőtt Serédi Jusztinián, Magyarország bíboros hercegprímása Mihalovics Zsigmond herminamezői plébánost kinevezte a Karitász megszervezésére és vezetésére – emlékeztet a kezdetekre Ulrich Józsefné, a Zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász vezetője, aki munkatársával, Csombor Mariannal együtt aktívan kivette a részét a zarándokcsoport fogadásából, útra keltek és tudósítottak is minket az eseményekről.


Ahány évvel ezelőtt alakult a Karitász, annyi kilométert teljesítettek a zarándokok négy napon keresztül.

Az egyházmegyei karitász-csoportok képviseletében tizenöt fő indult június 30-án Székesfehérvárról. Spányi Antal, a Katolikus Karitász püspökelnökének szentmiséjével vette kezdetét az út. Kétszer is érintették városunkat. Először július 1-jén érkeztek Zircre, a helyi karitász csoport tagjai fogadták a zarándokokat. A hálaadó imát és Kiss Péter atya áldását követően a karitász által terített asztal várta a csoportot. Fáradtan, de lelkileg feltöltődve foglalták el a ciszterci zarándokszállást. Másnap reggel a frissen főzött kávé illata és terített asztal várta őket és úticsomagot is készítettek a részükre a gondos zirci önkéntesek, akik egy szalagot is felkötöttek a kilencven kilométeren keresztül vándorló zarándokkeresztre.

Zircre érkezik a zarándoklat július 2-án, pénteken a késő délelőtti órákban

Csendesen imádkoztak a bazilikában a zarándoklat résztvevői és fogadóik. A kép előterében Besenczi Zsolt, a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász igazgatója, a zarándoklat vezetője


Két zirci karitász munkatárs és a Veszprém Főegyházmegyei Karitász iroda munkatársa gépkocsival elvitte őket Bakonynánára, ahol előző nap befejezték az útjukat. Innen vette kezdetét a harmadik szakasz, amelynek célállomása Bakonybél volt. Háromnegyed tizenkettőkor érkeztek Zircre, Mária-éneket énekelve útjuk a Bazilikába vezetett, ahol a házigazdák is csatlakoztak hozzájuk. A templomban a déli harang megkondulásakor közösen elimádkozták az Úr angyala imádságot, majd megebédeltek a Szent Bernát Idősek Otthonában.


Zirc Városi Önkormányzat is köszöntötte a csoportot és televíziós riport is készült Besenczi Zsolttal, a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász igazgatójával, a zarándoklat vezetőjével, aki kiemelte, hogy nagy szeretettel várta őket a zirci karitász csoport. Elmondta, a zarándoklat célja egyfajta hálaadás az elmúlt évekért, és hogy a munkatársaik, önkénteseik, támogatóik lelkét, örömeit, imáit hordozzák, egy zarándoklatba tegyék le a Szűzanya lábaihoz. Hozzátette, az alapcsapatot úgy hozták létre, hogy mind a tizenhat hazai egyházmegye tudja magát képviseltetni, igazgatók, munkatársak, önkéntesek is csatlakoztak hozzájuk.

A zarándoklat vezetője a bazilikában köszönetét fejezte ki a zirci karitatív csoport munkatársainak és annak a tízezer önkéntesnek, aki szívén viseli hazánkban a karitászt.


A városunkban történő rövid pihenőt követően a csoport folytatta az útját Bakonybélbe, a Zoltay-forrásig velük zarándokolt egy zirci önkéntes. A negyedik napon, július 3-án, szombaton 77 főre bővült a zarándokcsoport, Zircről, Pécsről, Szombathelyről, Vácról, Győrből, Budapestről is csatlakoztak az utolsó szakaszhoz. Szijártó László atya, a Veszprém Főegyházmegyei Karitász igazgatója áldását adta a zarándokokra.

„Mária-énekektől harsogott az erdő-mező, rózsafüzért imádkoztunk, beleolvadtunk a természetbe, hallgattuk a madarak énekét és közben a gondolataink kicserélődtek. Testileg megfáradva, lelkileg feltöltődve érkeztünk meg Homokbödögére, ahol megszólaltak a harangok és énekelve bevonultunk a picike kis templomba. Csodás lelki élményben volt részünk”

– írja Csombor Mariann, a zirci karitász munkatársa, aki ezúton is köszönetét fejezi ki a zarándokcsoport zirci fogadását segítő támogatóknak, a Piller Pékségnek, a Vezir-Hús Kft-nek és a Zirci Apátsági Manufaktúrának.

Zirciek is kivették a részüket a zarándoklatból, jobbról Ulrich Józsefné, a zirci karitász csoport vezetője

A zarándoklat utolsó állomásán, Homokbödögén sok karitász-tag gyűlt össze az ország minden részéről.

A templomba betérve, hálaadó imát követve, finom ebéddel látták vendégül a csoportot. Ebéd után Zagyva Richárd, az Országos Katolikus Karitász igazgatóhelyettese a kilencven éve szervezett karitász megalakulásának történetét ismertette. Dr. Udvardy György veszprémi érsek celebrálásával ünnepi szentmisét mutattak be, hálát adva a Karitászért, a nélkülözőket szolgálókért. Az ünnepi nap zárásaként megkoszorúzták a Homokbödögén született Mihalovics Zsigmond, a karitász szervezőjének, első vezetőjének emléktábláját.

A zirci csapat a zarándoklat utolsó napján Szijártó László atyával, a Veszprém Főegyházmegyei Karitász igazgatójával


Fotók: Csombor Mariann és a szerző

Cikk: Kelemen Gábor