Vizuálisan mesélték el a vízzel kapcsolatos élményeiket


A Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde óvodásainak alkotásaiból nyílt kiállítás a Víz Világnapjához kapcsolódóan az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának SarokGalériájában „Vizes élményeim” címmel.


A házigazda intézmény részéről dr. Kutasi Csaba igazgató köszöntötte a megjelent vendégeket, majd a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde óvodásainak szívhez szóló műsora következett Váradiné Tóth Mária és Kuruczné Fehér Rita óvónők felkészítésében. Vízzel kapcsolatos mondókákat, meséket hallhattunk a kisgyermekektől, és szituációs játékkal, tánccal is megmutatták, hogy mit gondolnak az emberiség számára nélkülözhetetlen kincsről.A kiállítást Kovács Mónika, a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde intézményvezetője nyitotta meg. – Nagy örömmel jöttem ide, hiszen ennek a kiállításnak a létrejöttét lázas készülődés előzte meg. Évek óta nagy gondot fordítunk az óvodai nevelésünkben a környezettudatos életmód kialakítására és a szemléletformálásra. A gyermek igen korán érintkezik a vízzel, hiszen már az anyaméhben is ez a természetes közeg veszi körül. A születés után is a legtöbb gyermek számára élményt jelent a vízzel való találkozás, elsősorban a játék, a fürdőzés és pocsolyában topogás élményét, melynek oly nehéz ellenállni, s csak később csodálkozik rá a Balaton vízében úszó, csillámló pikkelyű halakra. Ezek az élmények köszönnek vissza a kiállítás képeiben – mondta beszédében a nevelési intézmény vezetője.Beszélt arról is, hogy a vízről való gyermeki tudás folyamatosan bővül, csak később szerzünk tudomást arról, hogy a víz az egyetlen elem a Földön, amely három halmazállapotban van jelen a környezetünkben: légnemű, folyékony és szilárd állapotban. Az emberi test tömegének több mint a fele víz, ebből fakad, hogy míg élelem nélkül heteket bírunk ki, víz nélkül három napnál tovább nem vagyunk képesek életben tartani magunkat. Ezért oda kell figyelnünk, hogy a szervezet vízháztartása fel ne boruljon, a folyadékot megfelelő, tudatos vízfogyasztással pótoljuk, és legyen mindig elegendő ivóvizünk. Kiváltságos helyzetben vagyunk, hiszen a szomjunk oltásához csak a csapot kell elfordítanunk, és nem kell öt-hat kilométert megtennünk, mint némelyik ország polgárainak.


A veszélyekről is szólt az intézményvezető, plasztikhulladékok szennyezik vizeinket, beszűkítve élővilágunkat, életterünket. Az ember nyomot hagy maga után a Földön, amit ökológiai lábnyomnak nevezünk. Ez egy olyan érték, amely kifejezi, hogy adott technológiai fejlettség mellett egy emberi társadalomnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék elnyeléséhez. Ez az érték 1971-ben 1 volt, egy viszonylagos egyensúly bolygónkon. 2017-ben már 1,7 lett, ami mutatja, hogy az emberiség pusztítja önmaga életterét. Hangsúlyozta,

ezért is nagy a felelősségünk abban, hogy a jövő nemzedéke szívügyének tekintse a természeti környezet és a víz védelmét.


Dr. Kutasi Csaba múzeumigazgató szóban és egy kis ajándékkal is köszönetét fejezte ki az óvodásoknak. Mint mondta, intézményük minden évben megemlékezik a Víz Világnapjáról, hiszen nagyon fontos, hogy az emberiség vigyázzon erre a természeti kincsre. Hozzátette, leginkább a kisgyermekeknél lehet elkezdeni ennek a tudatosítását, ezért is gondoltak rá, hogy az idei évben óvodásokat kérnek meg arra, osszák meg a vízzel kapcsolatos élményeiket.


A tárlat 2019. június 16-ig tekinthető meg az apátsági épület SarokGalériájában.


Az alkotókedv a helyszínen is kibontakozhatott. „Rajzolj velünk!” – hirdette egy táblán az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma. Az üres „állóvízben” egyszer csak két halacska jelent meg, az egyiket egy felnőtt, a másikat egy gyermek keltette életre.


Kelemen Gábor