A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A Vincze család háromgenerációs ünnepe


„Zirc Város Sportegyesülete” 2017. díjjal tüntette ki az önkormányzat a Ritmus Tánc- és Mozgásművészeti Egyesületet, „Zirc Város Sportjáért” különdíjat vehetett át a Vincze Judo Club Zirc a Városházán megrendezett ünnepségen.


A két elismerés egymástól teljesen független, egy valami azonban közös: mindkét kitüntetésben részesülő egyesületet a Vincze család neve fémjelzi. Nagyon sokan eljöttek a Városházára, sportolók, vezetők, hozzátartozók együtt ünnepeltek, osztoztak az örömben.


A zirci judo tavaly ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját. A sportág alapjait a város által Pro Urbe Emlékéremmel és Életműdíjjal is kitüntetett néhai Vincze Ferenc mesteredző rakta le 1967-ben, megalapítva a szakosztályt, amely különböző szervezeti formákban, de folyamatosan működött az elmúlt fél évszázad során.


A jelenlegi klubvezetők – Vincze Ferenc és Vincze Lajos – már évtizedek óta azon dolgoznak, hogy továbbvigyék édesapjuk örökségét. Országos bajnok, válogatott sportolókat neveltek ki, és mindig biztosítva van az utánpótlás. A Vincze Judo Clubban szinte minden korosztály megtalálja a számítását. A klubvezető-edzők mellett már fiaik is oktatják a judót, így elmondható, hogy az ötvenedik születésnap egy háromgenerációs családi ünneppé nőtte ki magát.


A Vincze-család képviselete a Városházán, a díjátadót követően, balról: Vincze Ferenc és Vincze Lajos, a Vincze Judo Club Zirc vezetői, edzői, Vincze Lajosné, a Ritmus Tánc- és Mozgásművészeti Egyesület alapító-elnöke, Vincze Balázs judo-edző és Vincze Ferencné Ica néni, Vincze Ferenc judo-alapító özvegye


A közelmúltban a Magyar Judo Szövetség támogatásának köszönhetően új létesítménnyel is gazdagodtak és gazdagodott Zirc városa, mely egyben azt is bizonyítja, hogy a Vincze Judo Clubban folyó munkát országos szinten is ismerik és elismerik.


Az elmúlt évben ismét megrendezték Hajtós Bertalan olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok judóssal közösen a judo tábort, ami ezúttal is nagy népszerűségnek örvendett, mintegy kétszáz judoka készült a versenyszezonra Zircen.


2017. évi kiemelkedő eredményeik közé tartozik a Felnőtt Országos Csapatbajnokságon elért harmadik hely, a Diák Korosztály országos bajnokságán kivívott harmadik hely, illetve szintén a dobogó harmadik fokára állhattak fel a Junior Magyar Kupán és a Serdülők Országos Rangsor Versenyén. Az Euro Liga Aradon megrendezett nemzetközi versenyéről második helyezéssel tértek haza. A tíz év alatti gyermekek is rendszeresen részt vesznek a versenyeken, amely felkészíti őket a későbbi országos és nemzetközi megmérettetésekre.


Vincze Ferenc alapító (jobbról) örökségét fiai, unokái továbbvitték, a zirci judo ma is eredményesen működik

(Fotó: archív, Vincze-család)


Zirc Városi Önkormányzat a judósoktól megszokott kiemelkedő eredmények mellett az ötven éve tartó, folyamatos működést ismerte el a Vincze Judo Club Zirc részére adományozott különdíjjal.


A Ritmus Tánc- és Mozgásművészeti Egyesület néhány éven belül az egyik legnagyobb zirci sportegyesületté nőtte ki magát. Nemcsak városunkban vannak jelen: Balatonkenesén már évek óta működik egy csoportjuk, s most Bakonynánán is indítottak csoportot. Remek közösség alakult ki az egyesületen belül, a klubvezetőség, a szakmai stáb, a szülők, gyerekek és a támogatók szinte egy családot alkotnak.


A versenytánc mellett többféle mozgásformát kínálnak a felnőtt lakosság számára is. Egyre több helyről kapnak felkérést, rendezvények hosszú sorát színesítették már eddig is a táncos lányok fellépései. A minitől a juniorig különböző korcsoportokban foglalkoznak a fiatalokkal.


A 2017-es évben is számos nemzetközi és hazai versenyen szerepeltek az egyesület tagjai. Ezek közül ki kell emelni a Látványtánc Európa Bajnokságot, ahonnan 13 arany-, 8 ezüst-, 11 bronzéremmel, illetve 4 negyedik és 6 ötödik helyezéssel tértek haza. A Magyarkanizsa EUROPENEN 5 arany, 11 ezüst és 7 bronz a termés. Az Országos Bajnokságon 15 arany-, 8 ezüst- és 5 bronzérem fémjelezte az egyesület teljesítményét. Hollandiába is eljutottak, ahonnan 1 aranyat és 3 bronzérmet repítettek hazánkba.A versenyeredmények mellett színvonalas gálaműsorral is megörvendeztetik minden évben a közönséget

(Fotók: archív)


A helyezéseken kívül számos különdíjjal rendelkeznek, amelyek szintén nagy elismerésnek számítanak az egyesület életében. 2017-ben a Magyar Látványtánc Sportszövetség „Kiemelkedő Munkásságért” elismerő oklevelét és plakettjét vehették át, Vincze Lajosné alapító-elnök részére pedig kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként „Művészeti Díjat” adományozott a szövetség.Most pedig Zirc Városi Önkormányzat is díjjal ismerte el az egyesület városunk hírnevét öregbítő, közösséget építő, eredményes tevékenységét. A kitüntetést Vincze Lajosné elnök és Finta Dóra, az egyesület vezető-oktatója vette át a városvezetéstől.


A díjátadó ünnepségről a tudósítás ITT, a további kitüntetésben részesülőkről szóló írás pedig ITT olvasható


A díjátadó képeit Boross László készítette.

Összeállította: Kelemen Gábor