A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A világűrbe utaztak a zirci ovisok


A Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde óvodásainak különleges élményben volt részük és hasznos ismeretekkel is gazdagodtak az Utazó Planetárium című program során.


Az Utazó Planetárium „űrhajója” május 11-én landolt a Művelődési Ház talapzatán, és két napon keresztül várta az óvodás csoportokat vetítéses előadásával.

Rövid utastájékoztatót követően ültek be a kicsik az óriásgömbbe, ahol a földre kuporodva indultak a Földről a világegyetembe. Velük tartott Brumi maci is, aki egy cserepes virággal szállt be a rakétájába, és bolygóról bolygóra vándorolt. Az idegenvezető hang az óvodás korosztály számára érthető, játékos nyelven szolgált minden fontosabb információval az űrkirándulás egyes állomásairól.

Az ovisoknak is lehetőségük volt a kérdésfeltevésre, és az Utazó Planetárium munkatársai is kérdezték őket


A program célja egyrészről a környezettudatosságra való nevelés, hisznek abban, hogy ez a generáció jobban vigyáz majd a bolygónkra, másrészt a képi anyaggal, a vizuális élménnyel akár a csillagászat irányába is érdeklődést mutathatnak

– mondta el Prohászka Szaniszló, az Utazó Planetárium Kft. munkatársa, aki már 1986 óta foglalkozik csillagászattal, óvodapedagógus végzettségéből kifolyólag pedig nagyon jól szót tud érteni a közönséggel.


Számukra is motivációt ad, amikor látják az ovisok csillagokra csodálkozó csillogó szemeit. Ha nem is nyílnak meg elsőre az űrutazást követően, a feltett kérdésekkel párbeszéd alakul ki, és további hasznos ismeretekhez is hozzájuthatnak. A szakember beszélt arról is, hogy az országban történő utazásaik során találkoztak egészen tehetséges gyerekekkel, és a zirci óvodások között is voltak olyanok, akik már kívülről fújták a bolygók neveit. Kaptak is érte dicséretet, hiszen ez a fajta visszaigazolás nagyon fontos a pedagógiában – hangsúlyozta Prohászka Szaniszló, miképpen azt is, hogy ki kell hozni a gyerekekből a bennük lévő tudást.


Kelemen Gábor