A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Világbajnokságra és paralimpiára is készülnek a zirci edzőtáborban – közel kétszáz judoka érkezett városunkba


Immár kilencedik alkalommal került megszervezésre Zircen a judotábor a Vincze Judo Club rendezésében. Közel kétszáz judoka készül fel a versenyszezonra városunkban Hajtós Bertalan mesteredző szakmai irányításával. Az edzéseknek a Pápai Szakképzési Centrum Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium tornacsarnoka ad helyet.


Ha augusztus eleje, akkor zirci judotábor. Ez így van már 2015 óta, amikor útjára indult az évről évre népszerű edzőtábor. Mindig vannak újak és visszatérő vendégek, ezúttal a határon túlról is ellátogattak városunkba, hiszen megy a jó híre a Vincze-testvérek és az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok judósunk által életre hívott tréningsorozatnak.


Vincze Ferenc, a házigazda Vincze Judo Club Zirc elnöke örömét fejezi ki, hogy sikerült újra megszervezni a tábort. Számukra a legtöbb fejtörést évről évre a táborozók elszállásolása jelenti, de végül sikerült az idei évben is megtalálni a közel kétszáz judoka helyét: nagy részük a szakképző iskola kollégiumában piheni ki a fáradalmakat, vannak, aki a Bagolyvár jurtáiban hajtják álomra fejüket, egy csoport pedig Bakonybélből ingázik az edzésekre.

Az idei évben is magas létszámmal dolgoznak a zirci edzőtáborban

Hajtós Bertalan és csapata már vasárnap este megérkezett városunkba, hogy aztán hétfőn délelőtt megkezdődhessen a kemény edzésmunka. Futással kezdenek, majd földharc és állásküzdelmek váltakoznak a tatamin a napi kétszer kétórás tréning során, mindössze szerda délután volt pihenő. A tábor alapvetően az őszi versenyszezonra készíti fel a judokákat, Balogh János, a táborvezető-edző tanítványa az augusztus végi ifjúsági világbajnokságra edz.


A szinte valamennyi judoklubot érintő, pandémia okozta lemorzsolódást már a tavalyi táborban is érzékeltette a szakvezető, de hangsúlyozza, saját egyesületük háza táján is azon vannak, hogy visszatornásszák a létszámot a korábbi szintre. Szeptemberben megkörnyékezik az iskolákat, óvodákat, a sportág szépségei miatt ezúton is ajánlja minden gyermeknek a judót, végül nem felejt el köszönetet mondani azoknak, akiknek a segítségével ez a tábor megvalósulhatott.


Egy jeles évfordulóra is kitérünk, hiszen éppen harminc évvel ezelőtt került sor a barcelonai olimpiára, amelyen Hajtós Bertalan ezüstérmet szerzett.

Ez a mai napig óriási sikernek számít, de hozzá kell tenni, hogy egy a közvélemény által is megkérdőjelezhető bírói ítéleten múlott a magyar aranyérem sorsa. – Az idő mindent megold, úgyhogy ez már nem fáj annyira. Utólag örülök az ezüstéremnek is, hiszen ha valaki kijut egy olimpiára és ott érmet tud szerezni, az nagyszerű eredmény. A döntőben dobtam egy akciót úgy két és fél perc körül, amit nem adtak meg. Bírói döntés lett a mérkőzés vége, s végül a japán versenyzőt hozták ki győztesnek – emlékezett vissza három évtized távlatából az akkori eseményekre olimpikonunk.


Nemzetközi rangra emelkedett a judotábor, hiszen Szerbiából és Szlovákiából is ellátogattak Zircre.

Vadász Károlyék Magyarkanizsáról, a vajdaság északi részéről érkeztek. A bordásfalra kifeszített molinóval hirdetik, hogy egyesületük már közel ötven éves, 1974 óta folyamatosan működnek. Nyolc évre nyúlik vissza kapcsolatuk a Vincze Judo Clubbal, már az első táborban is részt vettek. Jól érzik magukat városunkban, a környezet, a feltételek és a mesteredző személye együttesen ösztönözték őket arra, hogy visszatérő vendégei legyenek a tábornak.

Az ország különböző helyeiről, még a határon túlról is érkeztek Zircre, hogy felkészüljenek a versenyszezonra

Róbert Rácék 360 kilométert utaztak a szlovákiai Losoncból. A mezőtúri Ászok Judo Clubedzőtáborában már több alkalommal részt vettek, és ott ajánlották figyelmükbe a zirci tábort. Úgy döntöttek, hogy kipróbálják, és jól láthatóan nem bánták meg, egy új generációval érkeztek északi szomszédunkból a Bakony fővárosába. Mint mondja, a nemzetközi táborok hatékonyabban szolgálják a nyári edzésmunkájukat – most éppen egy csehországi viadalra készülnek –, és remélik, hogy viszontlátják a Vincze Judo Clubot a szlovákiai edzőtáborban.


Vak és látássérült sportolókkal is találkozhatunk az edzésen, ők a paralimpiára való felkészülés jegyében jöttek el hozzánk a győri Széchenyi István Egyetem sportklubjából.

Felkészítőjük, Gyimes Nikolett elmondta, a parajudósok – hallás- és látássérültekről beszélhetünk a speciális sportágban – számára komplett versenyrendszert dolgoztak ki, ennek jegyében küzdenek a tatamin. Egyik tanítványa, Fóris Norbert már kisgyermekkorában megismerkedett a judóval, meséli, hogy kötelező foglalkozás volt ez számukra a testnevelés óra keretében. Aztán később már szabadon választotta a nagy hagyományokkal rendelkező küzdősportot, önbizalmat, stabilitást, nem utolsósorban egy jó közösséget ad számára a judo.

A fiatalok mellett az idősebb fiatalok is harcba szállnak, itt éppen Vincze Lajos (jobbról) küzd a sporttárssal


Kelemen Gábor