A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A világ szegény lenne önkéntes munka nélkül


Színes gyermek- és családi programokkal várta az érdeklődőket a Zirci Bérea Gyülekezet az önkéntesség jegyében megszervezett Rákóczi téri Roadshow-n.


– Meghaladta a várakozásainkat a rendezvény mind a résztvevők számát, mind a program összeállítását, minőségét illetően – kezdi beszámolóját a még friss élmények hatása alatt Földesi Tamás pünkösdi lelkipásztor, a szervező Zirci Bérea Gyülekezet vezetője.


„A szeretet: szolgálat” mottót tűzte zászlajára a Magyar Pünkösdi Szeretetszolgálat által útjára indított Roadshow, melynek egyik állomása volt Zirc. A szeretetszolgálat egy-egy helyi gyülekezettel fogott össze, hogy ingyenes rendezvénnyel, színes programok köré szervezve népszerűsítse az önkéntességet. A Zirci Bérea Gyülekezet vállalta fel a program szervezését, lebonyolítását önkéntes alapon, a másoknak való örömszerzés és az alapgondolat jegyében.


Rendkívül népszerű volt az ugrálóvár, a kosárlabdapályán megrendezett floorball, ezenkívül kreatív kézműves és hagyományőrző foglalkozásokat kínáltak, kampányoltak a nevelőszülői munka mellett, a családsegítő- és gyermekjóléti szolgálat képviselete is kitelepült, s a meghívott missziók is bemutatkoztak. Koncertet adott a Zirci Városi Vegyeskórus és a Pünkösdi Zenei Misszió, felléptek a Dudari néptáncosok, bábelőadásra került sor egy kalocsai csoport részéről, a Zirci Bérea Gyülekezet tinédzserei pedig a „Szabadulás a rabságból” című jelenetet adták elő, melyet pár nappal később a zirci lakásotthon fiataljainak is bemutattak.Fotók: Molnár Dániel„Jézus Krisztus a legnagyobb önkéntes”


A könnyűzenei koncert közepette három pünkösdi lelkipásztor – a bakonycsernyei, a dudari és a zirci – üzenetei hangzottak el, s a fellépő csoportok közül is megkérdeztek egy-egy személyt a közönség előtt arról, hogy mit gondolnak az önkéntességről. Itt elhangzott többek között, hogy ez a világ szegény lenne önkéntes munka nélkül. Van, akinek közösségélményt jelent, egyfajta kikapcsolódást, más az értékközvetítést emelte ki. Földesi Tamás szerint Jézus Krisztus a legnagyobb önkéntes, hiszen azt mondta, hogy „senki nem veszi el tőlem az én életemet, én teszem le magamtól”. Hozzáteszi: e nélkül az önkéntes vállalás nélkül tényleg nagyon szegény lenne a világ. – Az önkéntesség belső motiváció, ha valaki valamit önkéntesen csinál, azt csak azért csinálja, mert szívügye – ragadja meg a tevékenység lényegét a lelkipásztor.


Hisznek abban, hogy a hit és a társadalom nem választhatók el mereven egymástól, ezért a gyülekezet tagjai mellett bárkit szívesen láttak köreikben, céljuk az volt, hogy szolgáljanak a város felé.


Örömét fejezi ki, hogy sok érdeklődőt vonzott a rendezvény, jó érzés volt látni, hogy a gyermekek élvezik a különböző játékos lehetőségeket, a felnőtteknek pedig zenei élményben lehetett részük, azaz mindenkinek tudtak adni valamit a szeretet által vezérelve. Arra is jó volt ez az alkalom, hogy egy kicsit közelebb hozza egymáshoz az embereket.


Talán a rendezvény kommunikációja lehetett volna jobb, hogy még több emberhez eljusson a híre, ezt le is vonják tanulságként, és legközelebb erre majd jobban ráerősítenek. „Valami ilyesmit gondoltunk, amikor elindítottuk, s talán ez az a helyszín, ahol beérett” – tolmácsolja az ötletgazdák értékelését Földesi Tamás, ami egy visszaigazolás arról, hogy megtérült a befektetett munka, érdemes volt rá áldozni az időt, s ami a legfontosabb: mindezt önkéntesen.


Kelemen Gábor