A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Vidámsággal élni, szolgálva szeretni


Zirc Városi Önkormányzat a városért végzett kimagasló tevékenysége elismeréseként, megbecsülése és tisztelete jeléül Pro Urbe Emlékéremmel tüntette ki a Zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász Csoportot. A kitüntetés átadására a Szent István téren, az augusztus 20-ai ünnepségen került sor.


„Jót tenni jó!” „Igazán segíteni csak szeretetből, csak szeretettel lehet”

– vallja a Zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász, amely a katolikus egyház helyi segélyszervezeteként 1999-ben alakult meg Keszthelyi Vazul plébános egyházi és dr. Ehrenbergerné dr. Krisztinkovics Mária világi vezető szervezésében. Jelenleg tizenhárom fő vesz részt Zircen a „szolgáló szeretetben”, a karitatív csoport egyházi vezetője a település mindenkori plébánosa.


Méltatásukban elhangzott, hogy töretlen lelkesedéssel és alázattal segítik a zirci rászorultakat. Betegeket, magányos időseket látogatnak, fizikai és lelki támogatással nyújtanak segítséget számukra. Gyűjtéseket, jótékonysági programokat, segélyakciókat, nyári táborokat szerveznek, és nem riadnak vissza az adományok pakolásától, válogatásától vagy éppen kihordásától sem. Sok időt szánnak a családok meglátogatására, szociális helyzetük felmérésére, hogy a legjobb helyre jusson a segítség. Különösen érzékenyek a legelesettebbek, az idősek, betegségben szenvedők, gyermekek problémái iránt.

A Zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász Csoport a kitüntetéssel


A rászorulók támogatásának fedezetét nagyrészt pályázati úton biztosítják.

Élelmiszercsomagok, tisztítószerek, beiskolázási támogatás, ruhák, cipők, használati eszközök kerültek ki többek között jótékony kezeik közül a rászorulók megsegítésére, de hozzájárultak már a nehéz helyzetben lévők tüzelő-, gyógyszer- és áramdíj-költségeihez is. Az anyagi, tárgyi jellegű adományok mellett nem kevésbé fontos az általuk nyújtott lelki támasz.


2013 óta minden évben Jótékonysági Délutánt szerveznek, melynek bevételét a rászorulók karácsonyi csomagjának tartalmára, valamint tűzifára fordítják. A rendezvényen keresztül nemcsak segítenek, hanem igényes kulturális szórakoztatással is megörvendeztetik a közönséget. A helyi és térségi művészeti csoportok, gyermekfellépők mellett országosan ismert előadók is szerepeltek már Zircen, valamennyien a közös jótékonysági cél érdekében.


A Katolikus Karitász vezetősége 2012-ben megalapította a Caritas Hungarica Díjat, melynek célja, hogy elismerje és értékelje a karitász önkéntesek különböző szociális területeken végzett példaértékű munkáját. A zirci csoport tagjai közül már hárman is átvehették a kitüntetést: az alapító dr. Ehrenbergerné dr. Krisztinkovics Mária, Ulrich Józsefné jelenlegi csoportvezető, alapító, a tagok lelki támaszadója és Varga Zoltánné pénztáros, alapító, az elesett családok és gyermekek nagy patrónusa.

Ulrich Józsefné csoportvezető köszönetét fejezte ki a kitüntetésért az indítványozóknak és a döntéshozóknak. Köszönetet mondott továbbá a csoport tagjainak az áldozatos munkájukért, a mindenkori plébánosnak, valamint az adományozóknak, akik nélkül – mint mondta – kevesebbet és kevesebbeknek tudnának segíteni – mögötte, a kitüntetéssel dr. Ehrenbergerné dr. Krisztinkovics Mária alapító, balról Hellebrandt Ferenc alpolgármester


A Pro Urbe díjjal a teljes csoport munkássága elismerésre került, városunk rangos kitüntetésére Szíjártó László, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója is javasolta a zirci karitászt, az ő méltató szavait is tolmácsolták az átadás alkalmával:„Idejüket, energiájukat, gyakran anyagiakat sem sajnálva szervezik a hozzájuk fordulók támogatását. Szolgálatukat szívvel-lélekkel, jókedvűen és alázatosan végzik, segítőkészségüket nem csak a rászorulók, de karitászos önkéntes-társaik és az egyházmegyei központ munkatársai is gyakran megtapasztalhatják. A fizikai szükség enyhítése mellett nagy hangsúlyt fektetnek a lelki szükség csillapítására is. Példamutató módon Krisztus tanítását követve jó cselekedetekkel, nagy odaadással, elhivatottsággal, empátiával és türelemmel állnak a rászorultak mellett, vigaszt nyújtanak a nehézséggel küzdők számára”.


A Zirci Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász tagok „lelki edzéstervének” része, hogy merjünk elindulni a szolgáló szeretet útján és Isten iránytűjét követve, vidámsággal éljünk.

Ottó Péter polgármester gratulál és virággal köszönti Ulrich Józsefné csoportvezetőt


A kitüntetést Ottó Péter polgármester és Hellebrandt Ferenc alpolgármester adta át és azt Ulrich Józsefné csoportvezető dr. Ehrenbergerné dr. Krisztinkovics Mária alapítóval együtt vette át a csoport nevében.


Összeállította: Kelemen Gábor