A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Vérükben van a segítségnyújtás


A Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezete számot adott első félévi tevékenységéről, és bemutattak nekünk valakit, aki rajtuk keresztül a rászoruló emberek szolgálatába szegődött.


– Hála Istennek, egy olyan cégnél dolgozhatok, amelynek nagyon fontos, hogy a helyi szervezetekkel, közöttük a vöröskereszttel együttműködjön, a rászorulókat segítse – mondja Ladányiné Keszán Zita, a Tesco Globál Zrt. zirci áruházának a vezetője. – Azzal keresett meg a területi szervezet, hogy szükségük lenne támogatásra annak érdekében, hogy minél jobban meg tudják köszönni a véradóknak a segítséget – teszi hozzá. A segítség azonnal meg is érkezett az áruháztól, sőt a vezető vért is adott, s hangsúlyozza, a kollégái is készek az összefogásra, hogy ahol szükséges, nyújtsák a segítő kezüket, legyen szó iskoláról, óvodáról, parkosításról, játszótér felújításáról, akár egy kerítés lefestéséről. A vöröskereszttől pedig folyamatosan várják a visszajelzést, hogy mire lenne még szükségük.Ladányiné Keszán Zita (képünkön) nem született zirciként igyekszik segíteni a zircieknek. Tárkányból, egy Komárom-Esztergom megyei kisfaluból származik, Zircre jött férjhez, öt éve él városunkban. Örömét fejezi ki, hogy befogadták, nem idegenként tekintenek rá. – Már megállítanak az utcán: „De régen láttalak! Hogy vagy?”, és ez jóleső érzéssel tölt el, hiszen úgy költöztem ide, hogy a férjemen kívül senki nem ismertem – meséli Zita, aki hatórás bolti eladóként kezdett dolgozni az áruházban négy évvel ezelőtt, és végigjárta a ranglétrát, idén áprilisban nevezték ki vezetőnek. Elképzelhetőnek tartja azt is, hogy a kollégáival közös véradáson vesznek majd részt, és további programok is a terveik között szerepelnek, így például egészségnap szervezése.

Szerényen hallgat róla, de a vöröskereszt munkatársaitól megtudjuk, hogy számára nem itt kezdődött a segítségnyújtás, fodrász a szakmája, és ahonnan jött, ott ingyenesen elvállalta az állami gondozott gyerekek hajnyírását, táborokban hajat font a kislányoknak, és itt a Segítő Kezek Házában is kamatoztatta önkéntes alapon az eredeti szakmáját. Azt mondja, a bakonyoszlopi nevelőotthonba is szívesen elmegy, ha kell, ott is megnyírja a gyerekeket. De arra is készek, hogy fogadják a diákokat az áruházban, beülhessenek a kasszába, megismerjék a fizetőeszközöket, hogyan kell egy boltban vásárolni, mi az, amire figyelni kell.

– A pozíciójánál fogva lehetősége van a támogatás nyújtására, de nem mindenki tenné ezt meg, s a Zitának ennek ellenére is nagy szíve van, a jótékonyságra, a segítőkészségre tette fel az életét, és ezen kívül még „egy darabot is ad magából” – mondja Magyar Lászlóné területi vezető, utalva arra is, hogy új támogatójuk a véradók táborához tartozik. Csombor Mariannal, a vöröskereszt önkéntesével hasonlítja össze, aki szintén jelen van. A területi vezető kiemeli, hogy a szóban forgó áruház már négy rendezvényüket támogatta, most éppen csomagokat kaptak, amiket hamarosan kiosztanak a rászoruló családok részére. A legnagyobb öröm pedig szerinte az, amikor a hála visszatükröződik az emberek szeméből.


Magyar Lászlóné átadja az első zirci véradásért járó emléklapot Ladányiné Keszán Zita részére

(Fotó: Vöröskereszt)


A Zirci Területi Szervezet az élmezőnybe tartozik a véradások számát illetően, elismerően szólnak a munkásságukról, az országos főigazgató levélben gratulált a teljesítményükhöz, de a területi vezető hangsúlyozza, hogy ez nem csak a szervezetük érdeme, hanem mindenkié, aki segíti a munkájukat. A rendezvényeken közreműködő önkénteseiknek külön köszönetét fejezi ki. Legutóbb a Bakonyi Betyárnapokon szerveztek „betyáros véradást”, ahol negyvennyolcan nyújtották segítő kezüket a sátorban, majd a színpadon tíz ajándékcsomagot sorsoltak ki a véradók között támogatójuknak köszönhetően.


A Bakonyi Betyárnapokon a térség több településéről is éltek a véradás lehetőségével. A képen: Gémes Andrea (Porva), Tóth László Béla (Zirc), Holdinger Zoltán (Nagyesztergár), Ifj. Magyar László (Csetény)


Kapolcson, a Művészetek Völgyében, a Veszprém Megyei Vöröskereszt tagszervezeteként is várta a Zirci Területi Szervezet a semmi mással nem pótolható folyadékot, amire nyáron még nagyobb szükség van. Kreativitásukat dicséri, hogy a véradásokat alkalomhoz illően szervezik meg, ha egy-egy ünnep kopogtat az ajtón, akkor annak szokásait, hagyományait beengedik, ezáltal is oldva kicsit a légkört. Több irányított véradást szerveztek, előfordult, hogy tizenkét egység vért sikerült összegyűjteni oda, ahol éppen a legnagyobb szükség volt rá. Magyar Lászlóné örömét fejezi ki, hogy jelenleg nincsen vérhiány a megyében, persze ez annak is köszönhető, hogy nem éppen megszokott helyeken szervezték meg a véradásokat. Elsősegélynyújtó verseny is szerepelt az első félév programjában, melynek országos döntőjére szeptemberben kerül sor. Szintén a koordinálásukban zajlott le a persely formájában történő gyűjtési akció diákok erdei iskolában történő részvételéhez. Májusban prosztataszűréssel egybekötött véradást tartottak, 65 bátor férfit szűrt meg egy budapesti székhelyű „prosztata-kommandó”. A nagy sikerre való tekintettel szeptemberben megismétlik a rendezvényt, mert nagyon fontosnak tartják a megelőzést. Bakonybélben, a Faünnepen a véradás mellett az egyik vöröskeresztes kollégájuk, Hürkecz Zsuzsanna szűrővizsgálatokat végzett, Bakonyi Gergő ifjúsági önkéntes pedig újraélesztési bemutatót tartott.


A fiatalok is bekapcsolódtak a területi szervezet munkájába (Fotó: Vöröskereszt)


Ladányiné Keszán Zita elmondja, áruházuk öt zirci gyermek iskolakezdését is segíteni fogja, abban pedig a vöröskereszt van a segítségükre, hogy kik azok, akik a leginkább rászorulnak a támogatásra. – Nagyon köszönöm én is a Zitának, hogy bizalmat adott nekünk, mert ez egyben egy visszaigazolás arról, hogy amit csinálunk itt a zirci vöröskeresztnél, az jó – mondja Csombor Mariann, a területi szervezet önkéntese, akinek a közreműködésével nemrégiben bútoradományokat szállítottak ki rászoruló családoknak, az eszközök mozgatásában pedig a Zirci Önkormányzati Tűzoltóság segített, akikre mindig számíthatnak, s ezúton is köszönik a munkájukat. A támogatók közül kiemeli Horváth Istvánt, a Vezir-Hús Coop Kft. ügyvezető igazgatóját, aki minden rendezvényen biztosítja számukra az alapanyagot.

Beszél arról is, hogy két fiatal önkéntesük vett részt, illetve vesz részt a balatoni elsősegélynyújtó táborban, amire nagyon büszkék. Nagyon fontosnak tartja, hogy méltóképpen elismerjék a véradókat, és úgy látja, hogy már egy szóbeli köszönetnyilvánítás is jól esik a számukra, szinte csillog a szemük, amikor ez elhangzik, és mellé jó egészséget kívánnak nekik. – Talán bele sem gondolnak, hogy micsoda értéket adnak azzal, hogy nyújtják a karjukat, pedig három ember életét mentik meg ekkor – hangsúlyozza Mariann, aki a közelmúltban csatlakozott a véradók táborához, tudja már, hogy milyen jó érzés vért adni.

Zita hozzáteszi, az is nagyon jó érzés, amikor jön a tájékoztató sms arról, hogy felhasználásra került, amit a testükből adtak ismeretlen embertársaiknak…


Kelemen Gábor