A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Vért adtak, disznótort kaptak


Disznótor volt már a Művelődési Házban néhány évvel ezelőtt. Véradás minden hónapban van. Disznótoros véradásra viszont első ízben került sor.


Nemcsak városunkban számított ez új eseménynek, megyeszerte is egyedülálló ötletnek számít az, amit a Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezete kitalált: disznótoros ebéddel várták azokat, akik az év utolsó napjaiban, a két ünnep között embertársaik megsegítésére nyújtották kezüket.


Magyar Lászlóné területi vezető és Csombor Mariann önkéntes megálmodta a disznótoros véradást, de a megvalósítására szükség volt a támogatókra: a Vezír-Hús Coop Kft. adta a hurkát és kolbászt, a Patkó Vendéglő pedig megsütötte azt. Az ínyenc falatokhoz a finom kenyér Bakonyoszlopon sült, a Wolf Pékség kemencéjében. Forralt bor, meleg tea is került az asztalra, ajándékba pedig mindenki hazavihetett egy törölközőt, amelyet az Algida ajánlott fel ebből a különleges alkalomból.

Bauer Péter, Vutka Zoltánné és Wittmann Rita (képünkön) is felismerte a véradás fontosságát

Völgyvári Tamás jóízűen falatozza a disznótoros ebédet. A fiatalember rendszeresen ad vért


AZ OVSZ Veszprémi Vérellátó is díjazta az ötletet, és örömmel jöttek ki Zircre, hogy levegyék az életeket mentő adományokat. A vendéglátásban a vöröskereszt önkéntesei működtek közre. A véradókat déltől egészen este hét óráig várták a Művelődési Házban. Magyar Lászlóné területi vezető érdeklődésünkre elmondta, a véradáson összesen 52-en vettek részt, ebből 46-an adtak vért. Elégedettek a létszámmal, örülnek, hogy az év utolsó napjaiban is ennyien megjelentek, felismerték a véradás fontosságát.


A disznótoros akciót hagyományteremtő jelleggel hívta életre a területi szervezet.

Kelemen Gábor