A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Versben és ének-zenében is jeleskedtek a zirci diákok


A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola kiemelkedő eredményeket ért el Városlődön, a 24. alkalommal megrendezett Kulturwettbewerb német nemzetiségi kulturális találkozón.


A zirci iskola minden évben képviselteti magát a színvonalas rendezvényen, amit a házigazda Városlődi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola alapos előkészülettel szervez meg. A hangulat és a hazai német nemzetiségi hagyományok felelevenítése remek közösséggé formálja ezen a napon a megye németes tanulóit és pedagógusait – írják iskolánk honlapján.


A Reguly-sok ezúttal is szép eredményekkel tértek haza Városlődről. Vers-próza műfajban Gregosits Béla Botond 4. osztályos tanuló a II. kategóriában (3-4. osztályosok) első helyezést ért el, Gregosits Bence hetedikes diák a IV. kategóriában (7-8.) második helyen végzett, az 5. osztályos Mór Barbara a III. kategóriában (5-6.) szintén második helyezést ért el.

Megyei helyezettként ők hárman képviselhetik az iskolát a márciusban Mosonmagyaróváron megrendezésre kerülő Regionális Német Nemzetiségi Versmondó Versenyen.

A versmondó diákokat Mészárosné Gelesz Edina, Sasváriné Katona Éva és Szaturiné Biber Mária készítette fel.


A versmondó zirci diákok: a Gregosits-testvérek, Sipos Liza és Mór Barbara

Iskolánk emellett két énekkarral is képviseltette magát, és nem is akárhogyan: a karitász jótékonysági délutánján is fellépő 4.b osztályosok „Liederfreunde” énekkara Ezüst-minősítést kapott, a már több rendezvényen is szereplő „Csemete Kórus” Arany-minősítést nyert el.

– Minden iskola a kiírás szerint egy művészeti csoporttal képviseltethette magát, így külön engedélyt kellett kérnünk, hogy mindkét énekkarunk indulhasson – meséli Géring Klára tanárnő, a művészeti csoportok felkészítője, karnagya. Mint azt megtudtuk, a 4.b osztály tanulói teljes létszámban szerepeltek, előadásukban nagyon sok hangszert használtak, ami színesebbé tette az előadást. A felsős énekkar tanulóit pedig hat osztályból válogatták össze. – Velük nehezebb volt a próba, főleg, hogy a hangszeres kísérő eltörte az ujját. Szerencsére találtunk egy „beugrót”, aki remekül megállta a helyét – avat be a kulisszákba a tanárnő, aki arról is beszél, hogy a szereplés utáni értékelésen külön kiemelték az egységes népviselet fontosságát, amit az idei évben – a saját tíz fellépőruha mellett – más iskolákból kölcsönkért viselettel oldottak meg.

A Géring Klára által életre hívott „Csemete Kórust” Arany-minősítéssel ismerték el a kulturális versenyen

Az Ezüst-minősítéssel díjazott „Liederfreunde” énekkarban a 4.b osztály valamennyi tanulója szerepelt


Fotók: reguly.hu

Cikk: Kelemen Gábor