A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Vers-zarándoklat Radnóti Miklós emlékére


A „Lélek útja” címmel gyalogos vers-zarándoklat indul a 110 esztendeje, 1909. május 5-én született és 75 esztendeje elhunyt Radnóti Miklós és az ártatlanul elhurcolt bori munkaszolgálatosok tiszteletére, Borból, Lager Heidenau-ból Abdáig.Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi tanár, versvándor augusztus 31-én indul a szerbiai Borból, 800 kilométert megtéve az erőltetett menet útján, hogy szeptember 24-én megérkezzen a Győr melletti Abdára, a költő halálának feltételezett helyszínére. (650 kilométert gyalog tesz meg, Mohács és Szentkirályszabadja között vonaton utazik: ezt a távot a bori munkaszolgálatosok is vagonokban tették meg.)


Az egyedülálló vállalás három országot köt össze a megbékélés, a Radnóti által felmutatott humánum minden időben való tiszteletére és megőrzésére: Szerbiát, Horvátországot és Magyarországot. A vers-zarándoklat közel 100 településen halad át.


Tóth Péter Lóránt a magyarok által is lakott települések közül 15 helyszínen a bori notesz verseiből és Kőszegi Ábel „Töredék” című könyvéből összeállított monodrámával emlékezik a költőre és a háború névtelen áldozataira. Az előadás címe: „...lélek vagyok, élni szeretnék!” Az előadást Hajvert Ákos tanár, Radnóti-díjas versmondó rendezi. Zirc is az előadási helyszínek között szerepel, városunkba szeptember 21-én érkezik a vers-zarándoklat. Részletesebb információt majd a program közeledtével tudunk adni.


Az előadásokon kívül a helyi szervezők emléktábla-avatásokkal, szentmisékkel, istentiszteletekkel is megemlékeznek Radnóti Miklósról és sorstársairól.

(kg)