A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Vérrel szerződnek társadalmunk csendes hősei

Zirc városa adott otthont a Magyar Vöröskereszt Véradók Napja alkalmából szervezett megyei ünnepségének. A „csendes hősöket” a Városházán köszöntötték.


A vendégeket a szervezők részéről Simonffy Andrea köszöntötte és vezette az ünnepi műsort.

A mikrofonnál Simonffy Andrea, az asztalnál balról: Libisch Éva véradásszervező megyei koordinátor, dr. Farkas Valéria, az Országos Vérellátó Szolgálat főorvosa, Csoma Zoltán, a Veszprém Megyei Vöröskereszt elnöke, Magyar Lászlóné, a Zirci Területi Szervezet vezetője, megyei koordinátor, dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője és Ottó Péter, Zirc város polgármestere

Ottó Péter polgármester ünnepi beszédében nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy

az idei évben Zirc városa adhat otthont a Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezete Véradók-napi rendezvényének.


Elmondta, hogy a véradás mai fogalomköre nem olyan régi keletű, de maga a tevékenység egyidős az emberiséggel, már nagyon korán felismerték a jelentőségét, és a vér mindig is misztikus erővel hatott. A vér feláldozásához a magyar történelemből merített példákat: a hét vezér által kötött első alapszerződésünket is vérrel pecsételték meg, megannyi győztes és vesztes csatában adták vérüket az ott harcolók, 1741-ben, a pozsonyi országgyűlésben a magyar nemesek Mária Teréziának is az életüket és vérüket ajánlották fel, azzal álltak mellé.


A vér, mint az emberi szervezetnek vérkeringés útján egy folyamatosan mozgó, szállító közege 1628-ban William Harvey angol tudós által nyerte el orvos szakmai szempontból jelentőségét, felfedezései összefüggésben voltak az évtizedekkel későbbi vérátömlesztési kísérletekkel. Korábban, leghétköznapibb megoldásként még az is előfordult, hogy megitatták a beteggel a vért, és ettől várták a gyógyulás lehetőségét. Évszázadoknak kellett eltelni ahhoz, hogy olyan vérátömlesztésről, transzfúzióról beszélhessünk, amely mind a donor, mind pedig a vért befogadó szervezet számára biztosította a továbbélés lehetőségét. Ezt is, mint történelmi hőseink vérrel kötött szerződéseit, egyfajta szövetségnek nevezte az önzetlen véradók és ismeretlen embertársaik között. „Önök a vérüket adják azért, hogy ők az életüket kapják.”


Városunk vezetője köszönetét fejezte ki minden véradónak, az elismerésben részesülő sokszoros véradóknak pedig gratulált, hogy oly gyakran segítenek másokon.

Ottó Péter polgármester, Libisch Éva megyei koordinátor és dr. Farkas Valéria főorvos is méltatta az ünnepségen a véradók áldozatos tevékenységét

Dr. Farkas Valéria főorvos, az Országos Vérellátó Szolgálat Veszprém megyei igazgatója a vérellátás alappilléreinek nevezte az önkéntes véradókat, akik nemcsak vért, hanem hitet is adnak a betegeknek és az egészségügyben dolgozóknak.

„Erősítik azt a meggyőződésünket, hogy a mai világunkban is fenn tud maradni az önzetlenség, a segíteni tudás, a felebaráti szeretet”.


Hangsúlyozta, a gyógyításban a vérkészítmények ma is nélkülözhetetlenek. A transzfuziológia fejlődése mellett a többi szakma is nagy előrelépéseket tett. Bonyolultabb, kiterjedtebb műtéti eljárások vannak, amelyeknek jelentőség a vérigényük. Megnőtt a transzplantációk száma, és a műtétes szakmák mellett a belgyógyászat, az onkológia, a hematológia és a gyermekgyógyászat is nagy felhasználó. A betegek biztonságos ellátásához országosan napi 1000-1500 egység vérre van szükség.

Szintetikusan előállítani a vért a mai napig nem lehet, csak az emberi szervezet képes a termelésére, ezért is nagyon fontos társadalmi tevékenység a véradás, és szerencsére nagyon sokan felismerik a jelentőségét.


Köszönetét fejezte ki valamennyi véradónak, azoknak is, akik nem vettek részt az ünnepségen, de a véradók táborába tartoznak, és azokról sem feledkezett meg, akik nem rendszeres véradók, de meghallják a hívó szót, esetenkénti véradásaikkal is nagy-nagy segítséget nyújtanak. Végül elismerően szólt a véradásszervezők munkájáról is.

A véradókat és a véradásszervezőket is ünnepeljük a jeles alkalomból

Libisch Éva, Veszprém megye egyik véradásszervező koordinátora emlékeztetett, 1988 óta ünnepeljük Magyarországon a Véradók Napját.

A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat hagyományosan ezen a napon ismeri el azokat a véradókat és a véradást támogató szervezeteket, akik, amelyek adott évben sokat tettek ezért a kiemelten fontos önkéntes tevékenységért.


Mint azt elmondta, a Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a véradásszervezésben, éves szinten közel tizenháromezer véradóeseményt szerveznek és közel fél millió önkéntes nyújtja segítő kezét véradásra hazánkban, hogy tudják biztosítani a szükséges 420 ezer egységnyi vért. Veszprém megyében négy fő véradásszervező tevékenykedik a biztonságos betegellátás érdekében az Országos Vérellátó Szolgálat területi központjával együttműködve. Éves szinten tervezetten 16 800 véradóra van szükség a megyében, melyet megközelítőleg száz százalékban tudnak teljesíteni közel 800 véradóeseményen. Kiemelte azt is, hogy a munkájukat 165 önkéntes és számos munkahely, intézmény segíti, támogatja.


Az előtte szólókhoz csatlakozva a megyei koordinátor is köszönetét fejezte ki, hogy a véradók önzetlen cselekedetükkel, elhivatottságukkal hozzájárultak ehhez a társadalmilag kiemelten fontos tevékenységhez, hiszen a vér csak vérrel pótolható.

„Csendes hősként élnek közöttünk, életet, reményt adnak beteg embertársaiknak”

– méltatta az ünnepelteket.


A köszöntő gondolatokat követően a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde óvodásai léptek színpadra és szívhez szóló műsorral ajándékoztak meg a közönséget Altmann-Brevics Terézia és Kiss Pálné felkészítésében. Szavaltak, integettek, táncoltak, vonatoztak a csöppségek, méltán kísérte nagy taps előadásuk végén a kéz a kézben kivonuló gyermekcsoportot.

Szeretettel adták át az óvodások műsorukat, ahogy a véradók is szeretettel adják át pótolhatatlan adományukat

A vöröskereszt a megbecsülés jeléül kitüntetéseket nyújtott át a kerek számot elért véradóknak. Külön köszöntötték Cziráki Istvánt, Veszprém megye legtöbbszörös véradóját, aki az idei évben fejezte be véradói tevékenységét, nem kevesebb, mint 192 alkalommal nyújtotta segítő karját ismeretlen embertársainak.

Bejelentették azt is, hogy az Országos Véradó Nap-i ünnepségen Veszprém megyéből négyen vesznek át kitüntetést, őket ajándékcsomaggal köszöntötték: Varga Edit dudari szervező Ezüst-emlékérem, Kondor István 110-szeres csetényi véradó Pro Vita-díj, a Vezir-Hús Kft. támogató oklevél, a Bakonykarszt Zrt. „Véradóbarát Munkahely” kitüntetésben részesült.


A térségből három olyan személy is elismerést vehetett át, akik az orosz-ukrán háború elől menekültek hazánkba és aktív véradói tevékenységet fejtenek ki.

Dr. Farkas Valéria főorvos emléklapot nyújt át a véradóknak – több zirci polgár is a kerek számot elérők táborát erősíti

Ottó Péter polgármester és dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője is megszorította azt a kezet, amely sok emberi élet megmentésére sietett közel fél évszázad során: CZIRÁKI ISTVÁN VÉRADÓ

A műsort az idén 45 éves Zirci Városi Vegyeskórus dalcsokra zárta, akik ezúttal is bebizonyították, hogy a kor nem érdem, a zene a vérükben van: a csendes hősök hangos tapssal díjazták a produkciójukat, amellyel hangulatossá tették ezt a ködös novemberi estét.

Örömének a véradóknak – az évfordulóját ünneplő városi kórustól fantasztikus műsort hallhattunk

A rendezvényt Csoma Zoltán, a Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezetének elnöke zárta le a köszönet nyelvén, majd állófogadás következett a Városháza aulájában.

Kelemen Gábor