A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Vérbeli segítői a társadalomnak


– A tudományok fejlődésével nem csökkent a vérigény, hanem egyre erősebben növekedik. Mesterségesen nem lehet előállítani vért, hiszen bonyolult összetételű és szerkezetű, semmi mással nem pótolható.


Dr. Búzási István, a Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezetének korelnöke mondta ezeket a gondolatokat Zirc város Véradók Nap-i ünnepségén, melynek ezúttal a Patkó Vendéglő adott helyet. A korelnök éppen ezért hangsúlyozta, hogy óriási jelentősége van a véradók tevékenységének, az ünnepi műsor pedig a társadalom megbecsülését fejezi ki.Az ünnepséget szervező Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezete részéről Simonffy Andrea, a műsor vezetője köszöntötte a vendégeket, s elszavalta a Véradók himnuszát.Ottó Péter polgármester speciális tevékenységnek nevezte a véradást, hiszen a véradók nem tudják, hogy kinek fognak segíteni.

"Már az is hősnek mondható – és nem csak hétköznapi értelemben –, aki csak egyszer adott vért, hiszen ezzel az embertársa életét mentette meg. A zirci véradók között pedig vannak olyanok, akik egy nem is olyan kisméretű falu teljes lakosságát voltak képesek az eddigi tevékenységükkel megmenteni."

Köszönetét fejezte ki a véradóknak, s mindenkinek, aki közreműködik a véradások szervezésében. Kiemelte, hogy a zirci területi szervezet országosan is, de megyei szinten mindenképpen az élvonalban van. A véradóknak jó egészséget, erőt kívánt, és azt, hogy legyen idejük, energiájuk, elhivatottságuk legalább annyiszor nyújtani a kezüket, mint ahányszor ezt ebben az évben is megtették.Magyar Lászlóné területi vezető Aranyosi Ervin „Véradók köszöntése” című versét tolmácsolta, s hozzátette: a véradók kiemelkedő segítői az egész társadalomnak, ezért is tartják fontosnak, hogy méltóképpen ünnepeljük meg őket minden évben. Értékelőjében elmondta, Zirc városában magas a véradók és a véradást megszervezők száma, területi szinten is kiemelkedő. Az idei esztendőben 456 egység vér került a kórházakba a zirci „csendes hősök” jóvoltából. Köszönetét fejezte ki minden véradónak és a szervezet támogatóinak is.Az ünnepségen kitüntetést vehettek át a jubileumi számot elért véradók és a vöröskereszt munkáját támogatók. Az elismerésben részesülők között volt a megye legkiemelkedőbb véradója, Cziráki István, aki eddig 175-ször nyújtotta a karját ismeretlen embertársainak. Bejelentették, hogy az idei évben a zirci véradásoknak helyet adó Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB vehette át Budapesten a „Véradóbarát Munkahely” kitüntetésért járó bronz emléktáblát a Magyar Vöröskereszt Országos Vezetőségétől.


Kovács Jácint véradónak gratulál dr. Búzási István korelnök


Méltóképpen megköszönte a vöröskereszt a véradók pótolhatatlan tevékenységét


„Aki vért ad, három ember életét menti” – Cziráki István így már 525 ember életét mentette meg


Horváth István, a Vezir-Hús Coop Kft. ügyvezetője az egyik legfőbb támogatója a vöröskereszt munkájának


„Véradóbarát Munkahely” országos kitüntetést vehettek át és a területi szervezet sem maradt adós a hálájával. Encz Ilona intézményi egységvezető, Bieberné Réz Ágnes igazgató és Pucsek Kata intézményi munkatárs


Emelte az ünnep fényét a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola énekes-táncos műsora Szekrényesné Szautner Veronika vezetésével. Csutak Noémi énekes szívhez szóló dalcsokorral ajándékozta meg a véradókat. A Zirci Városi Vegyeskórus repertoárjával megadta az alaphangot az estéhez és az étvágyat a vacsorához.„Itt ülnek azok, akik megértették és gyakorlatba ültetik azt az üzenetet és értékrendet, amit a magyar vöröskereszt igyekszik képviselni és érvényre juttatni a társadalomban. Az önkéntességet, hogy felelősséget vállaljunk más embereknek az életéért, biztonságáért, a környezetünkre odafigyeljünk”

– mondta zárszavában Csoma Zoltán, a Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezetének elnöke, köszönetét fejezve ki az elkötelezett munkáért.A véradókat vacsorával látta vendégül a Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezete.

Kelemen Gábor