A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Véradásból jelesre vizsgáztak a diákok, pedagógusok


Harmadik alkalommal került sor a két zirci középiskola közös véradására a vöröskereszt szervezésében. Az eseménynek a Művelődési Ház adott otthont.


A Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezete 2018 szeptemberében rendezett először közös véradást a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Pápai SZC Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium részére, korábban pedig, egy-egy alkalommal külön szervezték meg az akciót az oktatási intézmények részére.


Futballcsapat létszámának megfelelően tizenegyen jelentkeztek a véradásra – a diákok mellett két pedagógus is példát mutatott –, és a csapatmunka eredményeként ismeretlen embertársaik segítségére siettek a semmivel sem pótolható folyadék önzetlen felajánlásával.

Közösen adott vért a két zirci középiskola. Balról: Szerencse Krisztina Anna, Ihász Ármin gimnazisták, Mészáros Mária, a szakképző iskola diákja és Balázsné Györek Zsuzsanna, a III. Béla Gimnázium igazgatója


Magyar Lászlóné területi vezető, megyei koordinátor különleges napnak nevezte azt, amikor a két középiskola közösen ad vért, és ha a járványhelyzet nem szól közbe, akkor már nem csak a harmadik alkalomról beszélhetnénk. A gimnáziumból Balázsné Györek Zsuzsanna igazgatónő – aki jó szokásához híven ezúttal is a véradók táborát erősítette – segíti a véradásszervezést, míg a szakképző iskolából az igazgató úr közreműködése mellett Földváriné Wolf Erika munkájára támaszkodhatnak. A területi vezető örömét fejezi ki, hogy több új véradót is regisztráltak a diákok körében. Mint mondja,

az ő köreikből fog kikerülni a jövő véradó generációja, ezért is fontos, hogy a fiatalok felismerjék a véradás jelentőségét.


Megtudhatjuk, hogy nem minden középiskolás adhat vért, a segítségnyújtáshoz különböző kritériumoknak kell megfelelni, így például be kell tölteni a tizennyolc éves kort, el kell érni az ötven kilós súlyhatárt, fiataloknál pedig további szempont lehet, hogy tetoválás, piercing esetén annak elhelyezésétől számított fél éven belül nem lehet vért adni. Lényeges továbbá az étkezés és a folyadékbevitel, amiről a vöröskereszt is gondoskodott, a Horváth Pékség támogatásának köszönhetően péksüteménnyel látta vendégül a pedagógusokat, diákokat.


Magyar Lászlóné megyei koordinátori minőségében egy új kezdeményezéséről is beszél,

ősszel véradóversenyt szeretne meghirdetni a megye középiskolái között. A győztes egy maradandó ajándékban részesül, amely mindig is emlékeztetni fog a véradás fontosságára.


Kelemen Gábor