A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Véradás a nosztalgia jegyében


Az udvaron a hatvanas, hetvenes évek slágerei szóltak. A kánikulától védő napernyő alatt jól esett a hűsítő ital. Különösen akkor, amikor az emberek a vérüket adták másoknak.


A Művelődési Házban nagy volt a sürgés-forgás a vörös színű kereszt égisze alatt. Mindhárom véradó szék foglalt volt érkezésünkkor, sőt hosszú sor várt arra, hogy elfoglalja helyét a segítségnyújtás „pódiumán”, június utolsó délutánján. – Szokás volt korábban, hogy sörrel és virslivel búcsúztak el a véradóktól. Ennek a feltételei idővel megnehezedtek, de nem szerettük volt ezt a hagyományt elfelejteni – mondta el érdeklődésünkre Markovics Erzsébet, a Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezetének a vezetője. Hozzátette: a mai napig vannak retro véradások az országban.


Zircen az elmúlt években ez nem volt jellemző, ezért lehet mondani, hogy újítással állt elő a területi szervezet. Az emberek leültek kicsit, beszélgettek egymással, a vöröskereszt pedig – részben saját forrásból, részben felajánlásoknak köszönhetően – sörrel, virslivel kedveskedett nekik, illetve a sok támogatónak köszönhetően egyéb ajándékkal is meg tudták hálálni a véradók segítségét.

Mosolyogva, vidáman nyújtották oda kezüket a fiatalabb korosztályt képviselő véradók is


A Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezete hat órán keresztül, délután egy órától este hét óráig várta a véradókat. – Várakozáson felüli az eddigi eredmény – értékelt délután öt óra körül Markovics Erzsébet. Ekkor már több mint negyvenen adtak vért, s mint utólag megtudtuk, közel hetven véradót regisztráltak az OVSZ Veszprém Területi Vérellátó munkatársai ezen a napon. A területi vezető örömét fejezi ki a rendkívül magas részvételi arány miatt, ami azért is fontos, mert a nyár a szabadságok és az iskolai szünidő miatt egyébként is a nehezebb hónapok közé tartozik véradás szempontjából.


A retro véradásra meghívták Cziráki Istvánt, a megye legtöbbszörös véradóját, aki ezúttal nem adhatott vért, de olyan élményanyaggal rendelkezik az elmúlt negyven évből, hogy azt fontosnak tartották példamutatásként is felmutatni mások előtt. 1976-ban adott először vért – mondta el egy korábbi interjúban. A cd-lejátszóból éppen felhangzó dal akkor még talán új slágernek számított.


Markovics Erzsébet végül kiemeli, hogy a zirci terület túlteljesítette az éves tervet. Elhivatott véradókról beszél a vezető, akik szívügyüknek tekintik ezt a társadalmilag is fontos feladatot.


A sikeresen lezajló retro véradást támogatta a Zirci Ciszterci Apátság, a Beurer Hungária Kft., a Horváth Pékség, a Patkó Vendéglő, a Peti Falatozó, a Szépalma Hotel Kft., a Vezír-Hús Coop Kft., a vinyei Szent László Kalandpark és az Algida. A munkát, a rendezvény zavartalan lebonyolítását sok önkéntes segítette.


„Úgy szeretném meghálálni, vagy legalább megpróbálni” – hangzott fel Kovács Kati örökzöld dala, mintha éppen a megmentett emberek üzenete szólt volna a véradók felé.

Kelemen Gábor