A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Városunk fejlődéséért ültek össze


A településfejlesztési fórum első állomására került sor a Városházán a civil szféra, a gazdasági élet szereplői, az önkormányzat és a tervező cég részvételével.


Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete februári ülésén döntött arról, hogy a város településfejlesztési koncepcióját és településrendezési terveit felülvizsgálja, a dokumentumok elkészítésével pedig a Völgyzugoly Műhely Kft-t bízta meg. A testület azt is elhatározta, hogy a településfejlesztési koncepcióját közösségi tervezéssel kívánja megvalósítani.


A közösségi tervezés lényege, hogy olyan szereplőket szólít meg a város, akik valamilyen szakterületnek, társadalmi csoportnak a szereplői, résztvevői, véleményformálói, vagy éppen csak érdeklődnek lakóhelyük sorsa iránt. A meghívottak kiválasztásánál figyelemmel voltak arra, hogy minden korosztály képviseltesse magát és valamennyi városrésznek legyen képviselete a fórumon. Várszegi Bernadett főépítészi referens – aki az önkormányzat részéről koordinálja a projektet – elmondta, hogy a közösségi tervezésbe bekapcsolódhatnak mások is, akik esetlegesen kimaradtak a meghívottak köréből, de szívesen részt vennének a munkában.


Fontosnak tartja az önkormányzat a civilek véleményét a város jövőképének megalkotásában és a fejlesztési irányok meghatározásában. Itt éppen csoportban dolgoznak a fórum résztvevői


Az első alkalomra sokan elfogadták a meghívást, kört alkottak a résztvevők, s a rövid bemutatkozást követően mindenki elmondhatta, hogy miért szereti Zircet. Majd csoportokban dolgoztak tovább, összedugták a fejüket az asztalok fölött, és összeírták, hogy meglátásuk szerint mik az erősségei, gyengeségei, veszélyei és lehetőségei a városnak. Ezt követően a csoportok kinevezett „szóvivői” ismertették a műhelymunka eredményét, és kérdéseket is lehetett feltenni. Végül minden résztvevő egyenként értékelhette a fórumot.


Elmondható, hogy a különböző helyekről érkező szereplők hasonló véleményeket formáltak meg. A kapott adatokat a koncepció készítői feldolgozzák, és az eredményeket kiküldik minden résztvevőnek. Ennek ismeretében folytatódhat majd a közösségi tervezés, a következő fórumra szeptember 26-án kerül sor, s lesz majd még egy alkalom, október 8-án.


Kelemen Gábor