A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Városi érem fémjelzi immár adományozó életútját


Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a városért végzett kimagasló tevékenysége elismeréseként Pro Urbe Emlékérmet adományozott Hédl József részére. A kitüntetés átadására Zirc város államalapításra emlékező ünnepségén került sor.


Hédl József huszonhat éven keresztül ténykedett képviselőként és elnökként a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzatnál.

Összességében 800 millió forintot meghaladó az általa Németországból közvetített adományok becsült értéke

– emelték ki a méltatásában.

Hédl József a magas szintű önkormányzati elismeréssel a Városházán

1998-ban az akkori zirci tűzoltóság vezetőjeként tapasztalatcsere céljából Traunstein városában járt, ahol megismerkedett Albert Kutzer tűzoltóparancsnokkal, s egy életre szóló barátságot kötöttek. Kettejük szervezésében 1999-ben érkezett meg Zircre az első adományhalmaz három teherautóval.


A megteremtett kapcsolatnak köszönhetően az elmúlt csaknem negyedszázad során folyamatosan érkeztek a szállítmányok, melyből az egészségügy, a szociális szféra, a sürgősségi ellátás, az oktatási, nevelési intézmények és a zirci lakosság is profitált.


Öt tűzoltóautó, a kórház részére ágyak, ágyneműk, altatógépek, ultrahangos vizsgálóeszközök, járókeretek, kerekesszékek, televíziókészülékek, a rászorulóknak több teherautónyi ruhanemű, konyhai eszköz, kerékpár, az óvodásoknak játék. A visszajelzések alapján a zirci lakosokat óriási anyagi tehertől könnyítette meg a jó minőségű adomány évről évre.


Hédl József nevéhez fűződik a Kardosrét városrészben élő kislány részére az elektromos kerekesszék beszerzése, az eszköz éveken át tartó karbantartása, továbbá a betegséggel küzdő kislány kivizsgálásának megszervezése Németországban és Magyarországon.

Hédl József a kitüntetés átvétele után – egy benne mély nyomot hagyó gyermekkori emlék felidézésével elmesélte, hogyan lépett az adományozó szellemiség útjára

Közreműködött abban is, hogy 2013-ban – egy többszereplős együttműködésnek köszönhetően – az idősek ellátását, a meleg étel kiszállítását segítő kisbusszal gazdagodott Zirc városa. A hegyi mentő csapatot a mentéshez szükséges eszközökhöz juttatta, és az otthoni ápolásra szoruló betegek segítségére is sietett hét betegágy behozatalával a 2015-ös évben.


Szintén a szervezésében, 2017 májusában másfél millió forint értékben érkezett az óvodások számára édesség, melyet minden kisgyerek csomagokra bontva vihetett haza boldogan.


Képviselőként és magánszemélyként egyaránt kivette a részét a Zirc város újkori történelmét meghatározó német nemzetiségi kultúra fenntartásából, továbbörökítéséből, támogatva a sváb hagyományokat ápoló óvodai és iskola tánccsoportok működését.

Nagy szerepet játszott abban, hogy felkészítőikkel együtt egységes viseletben léphetnek színpadra a gyerekek.


A képviselői, illetve elnöki pályafutását ugyan a tavalyi év végén lezárta, de nem lépett ki a nemzetiségi önkormányzat életéből, a háttérből továbbra is segíti a testület munkáját, az idén márciusban érkezett újabb adományhalmaz fogadásában, lepakolásában is számíthattak rá.


Szerk.: Kelemen Gábor