A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A város kötetekbe foglalt takarékossága - Megkezdődik a Békefi Antal Városi Könyvtár energetikai felújítása

Mint arról már korábban beszámoltunk, Zirc Városi Önkormányzat 150 millió forintos támogatást nyert el a Békefi Antal Városi Könyvtár épületének energetikai korszerűsítésére a Széchenyi Terv Plusz Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. A munkaterület átadásához kapcsolódóan sajtótájékoztatóra került sor a könyvtár épületében.


Dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője szólt először a sajtó képviselőihez,

hangsúlyozva a beruházás energiatakarékossági és környezetvédelmi szempontjait.


-Zirc nemcsak az ország legmagasabban fekvő városa, hanem azt is mondhatnánk, hogy zöld város, hiszen energiahatékonysági beruházások hosszú sora valósult meg az elmúlt időszakban különböző pályázati forrásokból, melyek tíz középületet is érintettek. Az intézmények fenntartási költségeinek csökkenése a szankciós infláció és az energiaválság-helyzetben pedig még inkább felértékelődik.


A költséghatékonyság mellett kiemelte az esztétikai szempontokat, nem utolsósorban az intézményekben dolgozók komfortérzete is javul.

A százötvenmillió forintos beruházás egy újabb lépés a fosszilis energiák visszaszorítására és az alternatív, megújuló energiahordozók üzembe állítására.

Ottó Péter polgármester, dr. Kovács Zoltán, térségünk országgyűlési képviselője és Nagy Szabolcs, a kivitelező cég ügyvezetője a városi könyvtárban megtartott sajtótájékoztatón

Ottó Péter polgármester kiemelte, hogy ez az utolsó olyan, százszázalékos önkormányzati tulajdonban lévő – közintézménynek helyet adó – épület, ahol még semmilyen energetikai felújítás nem valósult meg az elmúlt időszakban.

A fejlesztés eredményeként egyötödére csökkenhet az energiafelhasználás a városi könyvtárban.

Az intézményeken végbement energetikai korszerűsítések pedig a tavalyi árakon számolva is ötven-hatvanmillió forintos nagységrendű megtakarítást jelentenek évente a városnak – fűzte hozzá.


Emlékeztetett a fűtési szezon nehézségeire, az energiaválság-helyzet következtében kényszerű okokból életbeléptetett takarékossági intézkedések a városi könyvtárat sem hagyták érintetlenül, szűkíteni kellett a fűtendő tereket, korlátozni a könyvkölcsönzés időszakát. Reményét fejezte ki, hogy a jóval kedvezőbb energetikai adottságok következtében a következő télen már teljes üzemmel tudja majd vállalni az önkormányzat a könyvtári intézményrész funkciók szerinti működtetését.


Kiemelte azt is, hogy

a pályázaton elnyert támogatási összeg szinte teljes egészében fedezetet biztosít a beruházás megvalósítására.

Az energiahatékonyság és a környezetvédelmi szempontok mellett esztétikailag is megújul a könyvtár épülete

A munkaterület átadása megtörtént, a jövő hét folyamán megkezdődhetnek a kivitelezési munkálatok,

melyet a KOVÁCSI-FAL Kft. végez majd el a napelemek telepítését leszámítva.


Nagy Szabolcs, a kivitelező cég ügyvezetője elmondta, a tetőhéjazat cseréjét, a homlokzat hőszigetelését és a nyílászárók cseréjét fogják végezni az utcafrontról, és

biztonsági okokból szükséges a könyvtárépület előtti járdaszakasz lezárása.

A bejáratot szabadon hagyják, a könyvtár működhet a fejlesztés alatt, az viszont előfordulhat, hogy egy-egy napra technikai okokból szünetel a nyitvatartás.

A könyvtár épülete előtt biztonsági okokból szünetel majd a gyalogos közlekedés a fejlesztés ideje alatt

Varga Gábor projektmenedzser érdeklődésre a műszaki tartalommal kapcsolatban hozzáfűzte, 30 kilowatt teljesítményű napelemes rendszer kerül telepítésre, így

megújuló energiaforrásból valósulhat meg az épület villamosenergia-igényének kielégítése.

Hőszivattyúkkal új fűtési rendszer kerül kialakításra, de tartalékként a jelenlegi gázkonvektoros fűtési rendszert is megtartják. A meglévő azbeszt tartalmú palafedést eltávolítják, helyére új cserépfedés épül a tetőszerkezet megerősítése mellett. Korszerű, háromrétegű nyílászárók kerülnek beépítésre.


A kivitelezés mintegy öt hónapot vesz igénybe, így a téli fűtési időszakra már egy megújult épületben folyhat majd a könyvtári és közművelődési tevékenység.


Kelemen Gábor