A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Van jövője a magyar bányászatnak


– A Bányásznap mindig lehetőséget adott arra, hogy egyfajta számvetést tegyünk, mi volt múlt, mi a jelen, mi várható a jövőben. A magyar bányászat innovatív és akar tenni a hazáért, a gazdaságunkért.


Dr. Zoltay Ákos, a Magyar Bányászati Szövetség ügyvezető főtitkára mondta ezeket a gondolatokat a 71. Bányásznap zirci ünnepi rendezvényén, a Pintér-hegyi Parkerdőnél.


A múlt vonatkozásában hivatkozott egy most megjelent helytörténeti könyvre, a jelent illetően személyes tapasztalatait adta át a jelenlevőknek: amikor a Magyar Bányászati Szövetség ügyvezető főtitkáraként bemutatkozik, megkérdezik: „Van még Magyarországon bányászat?” Szívbemarkolónak nevezte ezt a kérdést, hiszen hangsúlyozta, van, létezik, szükség van rá.


Hozzátette, azért merülhet fel ez a kérdés, mert a társadalom többsége azonosítja a szénbányászatot a bányászattal. A szénbányászat rendkívül kemény fizikai munkával járó tevékenység és óriási segítség volt az ország számára, amikor a második világháborút követően az újjáépítés korszakában energiára volt szükség, csak a szénre lehetett támaszkodni.

A szénbányászatban dolgozókat hősöknek nevezte, hiszen életeket nem kímélve kellett termelniük és a nagy hajtásban bizony gyakorta előfordultak bányaszerencsétlenségek.

Dr. Zoltay Ákos ünnepi beszédében innovatívnak nevezte a magyar bányászatot, ezért van jövője

– Ennek a bányászatnak a kora lejárt, viszont az ásványi nyersanyagot korszerű technikával kitermelni ma is lehetőség van, és ennek a fejlesztésében a bányászat mindig is élen járt. A szénbányászat szerkezeti átalakítása összefüggött a piaci viszonyok változásával, de a szénre továbbra is szükség van, még ha innovációt is követel ez a felhasználási folyamat

– mondta a szónok. Példaként az EOSZÉN Kft. és a DUSZÉN Kft. fejlesztését említette, amely a huminsav tartalmú dudari szenet alkalmassá teszi környezetvédelmi felhasználásra. A számok nyelvén szemléltette, hogy igenis van Magyarországon bányászat, hazánk kőolajtermelése mintegy 850 ezer tonna, földgáztermelésünk 1,9 giga köbméter, lignittermelésünk 4,7 millió köbméter, építőipari nyersanyagtermelésünk pedig 35 millió köbméter volt az elmúlt évben.


A jövőt illetően a bányásznap országos központi ünnepségét idézte, ahol dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter részéről elhangzott, hogy a kormány a bányászatban dolgozóknak is a lehető legvonzóbb jövőképet szeretné kínálni. Az elmúlt években a geotermikus energiahasznosítás is bővült, amely tendencia folyatódik, az intenzív termelésnövekedést pedig jól mutatja, hogy a bányászat perspektivikus jövő elé néz.


Dr. Zoltay Ákos tolmácsolta a miniszteri köszönetnyilvánítást a bányászatban dolgozóknak kiemelkedő gazdasági tevékenységükért. Mint azt megtudhattuk, helyi-térségi vonatkozású kitüntetésre is sor került a központi bányásznapi ünnepségen, Boros Dénes, a DUSZÉN Kft. ügyvezető igazgatója a „Magyar Bányászatért” ezüst emlékérem elismerésben részesült.


Az emlékező közösségek, szervezetek képviselői koszorúval rótták le kegyeletüket a bányászok emléke előtt a Zirci Fúvószenekar kíséretében,

amely Karácson Zoltán művészeti vezetésével ezen a napon zenés ébresztővel köszöntötte a város több pontján az ünnepet.


Ottó Péter polgármester és a bányász szervezetek is lerótták kegyeletüket az emlékhelynél

A zirci fúvósok zenés ébresztője Kukoricaföldek városrészben (Fotó: Bors Károly)


A műsort Csaba Lilla vezette, aki a közönség figyelmébe ajánlotta Hofferné dr. Hanich Erika most megjelent könyvét,

mellyel bányászként dolgozó édesapja születésének századik évfordulójára állít emléket a szakmának és a bányászoknak. A szakmai és helytörténeti műben a bakonyi bányászat jeles eseményeinek történetéről és sok más érdekességről lehet olvasni.


Ezt követően a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület tagjainak irodalmi előadása következett, melyben közreműködött Simonffy Andrea, Szabolcsi Andrea és Szalay Attiláné.


A megemlékezés után a szokásos estebéddel, késő estig pedig zenés-szórakoztató műsorokkal várták a szervezők a közönséget. Fellépett a sokak által ismert és kedvelt Szulák Andrea EMeRTon-díjas énekesnő-színésznő, majd Sárközi Lajos cigányzenekarának előadásában felcsendült az autentikus cigányzene. A program DJ Tehel Károly retró diszkójával zárult.


A rendezvény a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB szervezésében, Zirc Városi Önkormányzat, az EOSZÉN Kft., a DUSZÉN Kft., a Verga Zrt., a bányászszervezetek, valamint az Öreg-Bakony Barátai Egyesület együttműködésével és az Emberi Erőforrás Támogatókezelő pályázati támogatásával valósult meg.

Csaba Lilla köszöntötte az egybegyűlteket és beszélt bányászatnak, bányászoknak emléket állító könyvről

A Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület tagjai színvonalas műsorral készültek az alkalomra

Szulák Andrea személye és előadása a várakozásoknak megfelelően sok érdeklődőt vonzott

Sárközi Lajos zenekara autentikus cigánymuzsikával fokozta a hangulatot (Fotó: Horváth Norbert)


Kelemen Gábor