A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Választékos kínálat a jótékonyság zirci „butikjában”

A Zirci Római Katolikus Plébánia Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Karitász csoportja kéthetente hirdeti meg jótékonysági ruhaosztását. A beérkező adományoknak köszönhetően választékos kínálatot tudnak nyújtani a rászoruló és nehéz helyzetbe került családoknak.


A karitász éppen a következő adományosztási alkalomra készült fel. Az ajtón belépve, pár lépcsőfokot magunk mögött hagyva mintha egy kis butikba toppannánk, olyan rendezett kínálat fogad minket.

Elsőként a cipőrészleg tárul elénk, majd egy másik helyiségben ellepik a polcokat a ruhaneműk. Nemek és korosztály szerint vannak osztályozva, a karitász logójával ellátott címkék igazítják útba a vendégeket. Még a telet kísérti egy fogas kabátba, sapkákba felöltözve – akár egy kirakati bábu –, de az éppen aktuális kollekció már a tavasz hírnökeként is előlép. A ruházati cikkek mellett játékok, háztartási eszközök és könyvek is gazdát cserélnek időről időre az apátsági épület jótékony sarkában.


„Embertől emberig”

– üzeni frappánsan a piros paraván, amit egyfajta reklámmolinóként összeszerelnek a karitatív szervezet munkatársai, majd a széles kínálat beszerzési helyeiről is informálnak minket. Mint azt megtudhatjuk, évente két alkalommal kapnak nagy mennyiségben női-, férfi-, illetve gyermekruhákat az Ausztriai Templomi Lovagrendtől. A mintegy hatvan-nyolcvan banános kartonnyi adományt személyesen adja át a vezető, Manfred J. Augustin prior. Egyik alkalommal papír- és írószercsomagok is érkeztek a nyugati szomszédból, melyet nagy szeretettel ajándékoztak tovább a Szín-Vonal, valamint a helyi gimnázium művészeti vezetőinek. Mindkét iskola örömmel fogadta azokat.

Ajánlat a legutóbbi adományosztás kínálatából – Ulrich Józsefné karitász-csoportvezető és munkatársa, Csombor Mariann

Emellett a lakosságtól is folyamatosan érkeznek szép ruhaneműk, játékok, könyvek, hogy még gazdagabb kínálattal tudják várni a rászorulókat.

Az elmúlt időszakban több példa is volt arra, hogy hagyatékból megmaradt háztartási eszközöket, lakástextíliákat, ruhaneműket ajánlottak fel a részükre, legutóbb egy eladott nagy családi ház bútorainak további sorsát is a helyi karitász csoportra bízták. Kiemelik, hogy ez egyfajta bizalmat is jelentett az irányukba, és bár a szokásosnál „nagyobb falat” volt, sikerült ügyesen kilogisztikázniuk, így minden adomány célba ért. A fogadók örültek a használt, de még jó minőségnek örvendő háztartási kellékeknek, ami az „áruközvetítőket” is jóleső érzéssel töltötte el. Érdemes volt házhoz menni, pakolni, dobozolni, cipekedni, hiszen mosolyt csaltak mások arcára.


A jótékonyság zirci butikja kéthetente csütörtökön várja az érdeklődőket 8.00 és 11.00 óra között.

Kihasználnak minden lehetőséget, hogy az újabb és újabb adományosztások hírét minél szélesebb körbe eljuttassák. Közérdekű hirdetéseik megjelennek Zircen és a környező településeken is, aminek köszönhetően a helyi közönség mellett vidékiek is alakítják a forgalmat.


Ami pedig a statisztikai adatokat illeti, egy-egy alkalommal mintegy 25-30 fő fordul meg a Rákóczi tér 1. szám alatt, és a három óra leforgása alatt általában 250-300 kiló ruha találja meg új tulajdonosát.


Ulrich Józsefné csoportvezető és Csombor Mariann ezúton is hálásan köszönik a felajánlott adományokat és a bizalmat.

Az akciók csapatmunkában történnek, ők ketten előkészítik a terepet, feltöltik a készletet, a polcok között azonban már a munkatársaik várják készségesen a betérőket.


Kelemen Gábor