A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Vágta-döntő, Kishuszár bajnoki cím, stand-elsőség


Kiemelkedően szerepelt a Bakony a hétvégén megrendezett Nemzeti Vágtán. Zirc lovasa döntőbe jutott, a Kishuszár-vágtát Csetény nyerte, a stand-szépségversenyben pedig – immár harmadik alkalommal – első helyezett lett városunk.


A megszokott szeptemberi időponttól eltérően egy hónappal később került sor a Nemzeti Vágtára a Hősök terén. Zirc és a térség ezúttal sem hiányozhatott Magyarország nagyszabású lovas-rendezvényéről. A történet az államalapítás ünnepe előtt egy nappal lezajlott Bakonyi Vágtára, a Nemzeti Vágta Zirc-Tündérmajori előfutamára nyúlik vissza, ahonnan Zirc és Csetény lovasa továbbjutott, Porva település pedig szabad kártyával indíthatott lovast a fővárosi versenyen. Zircnek most első ízben volt kocsitoló csapata is a Nemzeti Vágtán.


Zirc lovasa, Fodor Melinda másodikként jutott tovább a hetedik előfutamból, majd megnyerte az ötödik középfutamot, bejutva a döntőbe, ahol végül az ötödik helyen ért célba. A döntőnek volt további zirci érdekeltsége, Somogyi József harmadik helyen végzett Kaposvár színeiben. A másik két bakonyi település egyformán az első előfutamba nyert besorolást. A továbbjutás sem Vörös Józsefnek (Csetény), sem Fekete Rolandnak (Porva) nem sikerült, de tisztességesen helytálltak a versenyen, öregbítették részvételükkel a térség hírnevét.


Fodor Melinda (sötétkép felsőben), Zirc lovasa nagyon szép eredményt elérve döntőbe jutott a Nemzeti Vágtán

(Fotó: vagta.hu)


A Kishuszár-vágtát a csetényi Vörös Tamara nyerte, aki ezúttal nem a Bakonyi Vágtáról, hanem egy másik vidéki vágtáról iskolázta be magát a legjobbak közé. A harmadik előfutamban az első helyért folyó küzdelemben éppen a Bakonyi Vágtát megnyerő Dunaharaszti Kishuszárát előzte meg, aki egyébként szintén döntőbe jutott.


Vörös Tamara (balról) itt még némi hátrányban, de végül ő hajrázott a legjobban (Fotó: vagta.hu)


Zirc kocsitoló csapata is szépen szerepelt a Nemzeti Vágtán, második helyen értek célba az előfutamban.


Fotó: vagta.hu


A Hősök terének dicsőségtáblája mellett az Andrássy úton kialakított Vágta Korzón is termett babér a térségnek, a legszebb kiállítói pavilon-díjat nyerte el Zirc.

Hevesiné Németh Mariann, Zirc Városi Önkormányzat turisztikai referensének főszervezésében a „Reguly 200” emlékév kapcsán egy Reguly-korabeli szalont jelenítettek meg, annak a kornak a társasági életébe kalauzolták el a látogatókat. Idén is várta az érdeklődőket Oppenauer Péter, a híres látványkovács, aki a Zirc-Tündérfarm szervezése révén színesítette a megjelenést. Ezúttal is nagy népszerűségnek örvendett a zirci stand, és a zsűri tetszését is elnyerték a mieink: 72 település közül – immár harmadik alkalommal – első helyezést értek el.Reguly Antal sátrában a házigazdák mellett Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok magyar judós is megfordult. Oppenauer Péter látványkovács műhelye is népszerű volt (Fotók: Horváth Norbert)Kelemen Gábor