A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Vadbalesetek, téli közlekedés, jótanácsok adventre


Kit terhel a felelősség, amikor ütközik egy gépjármű az úttestre tévedő vaddal? Mire kell figyelniük a közlekedésben résztvevőknek a beköszöntő téli időszakban? Mi mindent kell tennünk, hogy elejét vegyük a sérelmünkre elkövetett bűncselekményeknek az adventi nyüzsgés során? – ezekre a kérdésekre kerestük a választ Róka Attila őrsparancsnokkal.


A médiában elterjedt, hogy megváltoztak a szabályok, és vadbalesetek esetén ezentúl minden esetben a gépjárművezető lesz a felelős. Ezzel kapcsolatban kérdeztük Róka Attila rendőr alezredest, a Veszprémi Rendőrkapitányság Zirci Rendőrőrsének parancsnokát, aki általános tájékoztatójában kifejtette,

igazából semmi változás nem történt a téren, csupán az eddigi bírói gyakorlatot ültették törvénybe a balesetek speciális körével kapcsolatban.


E szerint, ha egy úttestre tévedő vaddal történő ütközés során sem a vadásztársaság, erdészet, sem pedig a gépjárművezető részére nem róható fel a felelősség, akkor eddig a polgári törvénykönyv szerint jártak el, amely kimondja, hogy a veszélyes üzemek találkozásakor mindenki a saját kárát viseli. Ugyanakkor hangsúlyozta, fontos a vadbalesetek vizsgálatánál az a tényező, hogy a vadászható állat a vadgazdálkodási tevékenységgel ok-okozati viszonyban került-e az úttestre. Hozzátette, hogy

minden ilyen baleset egyedi és az adott körülmények alapján fogja vizsgálni a bíróság.

Minden vadbaleset egyedi és az adott körülmények alapján fogják vizsgálni a felelősséget (Kép forrása: hellovidek.hu)

Az időjárás már a télies arcát mutatja, de soha nem késő felkészülni a közlekedésben a megváltozott viszonyokra.

– Mindenekelőtt a gépjármű műszaki állapotát kell ellenőrizni, működnek-e a világító- és jelzőberendezések, megfelelő-e az ablaktörlő lapátok minősége. Szükséges feltölteni a járműveket fagyálló folyadékkal, át kell vizsgálni a kormány- és fékberendezést – sorolja Róka Attila, majd hozzáfűzi, a vezetőknek elméletben is fel kell készülniük az útra, nem szabad elfelejteni, hogy a megváltozott körülmények között növekedhet a fékút és időnként másképpen kell kanyarodnunk. Elengedhetetlen továbbá az autó téli gumiabroncsokkal történő felszerelése, ami a jobb manőverezést teszi lehetővé az esetlegesen csúszóssá váló útszakaszokon. Akinek van rá lehetősége, annak javasolja a téli tanpályás vezetés kipróbálását. Ne felejtsük el, hogy bizonyos esetekben hóláncot is készenlétben kell tartani, és azt fel is kell szerelni kerekekre az erre vonatkozó tábla észlelése esetén.


Beszélt arról is, hogy

az őszi és a téli időszakban gyakran halljuk a „látni és látszani” szókapcsolatot, nem véletlenül:

az autósokhoz hasonlóan a kerékpárosoknak is rendelkezniük kell a kötelező jelző- és világítóberendezésekkel. Sokszor találkozhatunk lakott területen kívül korlátozott látási viszonyok között gyaloglókkal az úttesten, és az esetükben is fontos, hogy viseljenek világosabb ruházatot, lehetőség szerint fényvisszaverő csíkokkal ellátott mellényt, amely lehetővé teszi, hogy a gépjárművezetők időben észleljék őket, ezáltal elkerülhetők a balesetek.

Róka Attila őrsparancsnok sok hasznos tanáccsal szolgált, ha ezeket betartjuk, akkor megtettük a tőlünk telhetőt a balesetek, illetve az áldozattá válás elkerülése érdekében

A zirci rendőrőrs parancsnoka arra is felhívja a figyelmet, hogy

az adventi időszakban, a karácsonyra való készülődés jegyében a bevásárlóközpontokban, üzletekben, közösségi közlekedésben egyre nagyobb tömegek jelennek meg, ezáltal megnőhet az emberek sérelmére elkövetett bűncselekmények lehetősége is.

Az áldozattá válás elkerülése érdekében fontosnak tartja, hogy az értékeinket zárható táskában helyezzük el, amelynek a zsebeit magunk felé fordítva, ezáltal védve tartsuk. Az üzletekben semmiképpen se tegyük táskánkat a bevásárlókocsiba, hiszen azt egy óvatlan pillanatban kiemelhetik.


Hangsúlyozza továbbá, hogy a bankkártyánk PIN-kódját soha ne a kártya mellett tartsuk, az ATM-es készpénzlevételnél pedig figyeljünk arra, hogy a beütött kódot senki más ne lássa, a felvett pénzt azonnal tegyük el pénztárcába, a tárcát pedig táskába. Aki készpénzzel vásárol, az lehetőség szerint csak akkora összeget vigyen magával, amekkorát el is szeretne költeni. Ha gépjárművel indulunk vásárolni, a parkolás során figyeljünk arra, hogy az utastérben ne hagyjuk látható helyen értékeinket, ugyanis ez egy felhívás a bűnelkövetőknek, akik egy gépkocsifeltörés során jelentős anyagi kárt is okozhatnak.


Sokan vannak, akik az ünnepi időszakot az otthonuktól távol töltik. Az ő figyelmükbe azt ajánlja Róka Attila, hogy

bízzanak meg egy családtagot, ismerőst őrizetlenül hagyott ingatlanuk rendszeres látogatásával, szellőztessenek, kapcsolják fel a villanyt, ürítsék a postaládát, azt a látszatot keltve, hogy otthon vannak a házigazdák.

Fontos továbbá, hogy az ingatlant szereljük fel megfelelő biztonsági zárakkal és használjuk ki az elektronikai védelmi berendezések adta lehetőségeket is.


Az utóbbi időben megszaporodott az online tér felhasználásával elkövetett bűncselekmények száma. Ezek egy részét képezi a webáruházaktól történő vásárlás, amely karácsony közeledtével még gyakrabban előfordul.

Ez esetben azt tanácsolja a parancsnok, hogy csakis már bevált helyről szerezzük be a termékeket, amelyek jó értékeléseket is kaptak.

Ha tehetjük, akkor az utánvételes fizetési módot válasszuk, ez esetben ugyanis le tudjuk ellenőrizni, hogy valóban azt kaptuk-e, amit rendeltünk.

Az adathalászok lesben állnak, de ha körültekintőek vagyunk, elkerülhetjük az áldozattá válást (Kép forrása: police.hu)

Az elmúlt időszakban gyakran előfordult, hogy a csalók rávették a gyanútlan webes vásárlókat bankkártya adataik kiszolgáltatására, ezáltal akár több millió forint is a bűnelkövetők tulajdonába került. Éppen ezért felhívja a figyelmet, hogy

az adatok megadásának csak akkor tegyünk eleget, ha teljes mértékben meggyőződtünk az adott internetes oldal hitelességéről.


Ha ezeket a tanácsokat be tudjuk tartani, akkor elérhetjük, hogy az előttünk álló időszak békésen és boldogan teljen a számunkra – zárja gondolatait a zirci rendőrőrs parancsnoka.


Kelemen Gábor