A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Uzsonnával várták a bringásokat az ovi-parkolóban


Önkéntes szervezőmunkának és a támogatóknak köszönhetően Zirc városa harmadik alkalommal csatlakozott egy országos kezdeményezéshez. Eddig kétszer reggelivel, ezúttal pedig uzsonnával várták az óvoda autóktól lezárt parkolójában a bringásokat.


– Ezzel az akcióval a Magyar Kerékpárosklub szemléletformáló kampányának „Közelíts másképp” üzenetét népszerűsítettük. Ösztönözni szeretnénk az embereket arra, hogy egészségesebb és környezetbarát közlekedési módot válasszanak. Ezen túl a kerékpározás a város közlekedési problémájának megoldásában is segíthet – mondta el Detre Anita, a helyi esemény főszervezője, aki önkéntes munkatársai segítségével bonyolította le a programot.


Május 17-én délután uzsonnával várták a munkából, iskolából és óvodából hazafelé tartókat a zirci óvoda gépjárművek elől lezárt parkolójában.

A standon szorgoskodó önkéntes munkatársak meleg vendégszeretettel fogadták a pult elé tekerő gyerekeket, felnőtteket, vagy éppen a kicsik gyalogos kísérőit. „Sósat?” „Édeset?” – kétféle péksüteményt is kínáltak, és fogyott is szépen a papírzacskókba csomagolt briós, sajtós rúd, járt mellé müzliszelet, alma, szívószálas üdítő, matricával, illetve egy kis olvasnivalóval is megajándékozták a bringásokat. Helyben fogyasztásra és elvitelre is volt lehetőség, az időjárás szerencsére engedte, hogy kiüljenek a padokra a vendégek, csak az erős szél kapott bele időnként a bringás kampányba.Az érdeklődés egy akadálypálya kialakításának igényét is kiváltotta, az aszfaltos placcon előszeretettel kerülgették a gyerekek a gyors intézkedésnek köszönhetően kihelyezett színes bójákat, ki-ki a maga ízlésének, illetve életkorának megfelelően biciklivel, rollerrel, műanyagmotorral mutatta be ügyességét a szabadtéri uzsonnaparti szomszédságában.


A rendezvényen több mint százan vettek részt. Nagyrészt az óvodások képviseltették magukat, de a szervezők remélik, hogy a későbbiekben az idősebbek is kedvet kapnak majd, legyen szó bringás uzsonnáról egy májusi kedden vagy éppen reggeliről a mobilitási héten.
„Pattanjunk bringára és tegyük együtt élhetőbbé a várost!”

– üzeni a helyi program koordinátora, aki nem feledkezik meg a támogatókról sem: a zirci Bringás Uzsonna a Magyar Kerékpárosklub, az Aktív Magyarország, Zirc Városi Önkormányzat, a Piller Pékség, és a Patkó Vendéglő segítségével jött létre, a szép piros-sárga almákat magánszemély ajánlotta fel. Együttműködő partner volt a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde, a Veszprémi Rendőrkapitányság Zirci Rendőrőrs, a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB, valamint a Bike-Medic Kft.


Kelemen Gábor