A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Utánpótlás-nevelés, létesítményfejlesztés


„Zirc Város Sportjáért” kitüntetésben részesült Nagy Krisztián labdarúgó-edző, a Football Club Zirc Sportegyesület elnöke.


Nagy Krisztián már évek óta igazgatja a Zircen nagy hagyományokkal rendelkező labdarúgás képviseletében működő egyesületet. Egészen fiatalon magas fokú edzői végzettséget szerzett, amely elismert szakemberek által is feljogosította őt az utánpótlás-neveléssel való foglalkozásra. Így kezdte meg munkáját a 2009-ben alakuló Football Club Zirc Sportegyesületben, de

már ezt megelőzően is azon dolgozott, hogy a fiatalokat a futball szeretetére nevelje, és hogy a „focistapalánták” megfelelő szakmai alapot kapjanak, ami elengedhetetlen egy későbbi sikeres pályafutáshoz.

Nagy Krisztián a „Zirc Város Sportjáért” kitüntetéssel az Alkotmány utcai sporttelepen


A futball alapvetően versenysport, a klubelnök számára azonban fontos az is, hogy a gyermekek értelmesen töltsék el a szabadidőt, közösségben legyenek, jól érezzék magukat. Ennek mentén munkálkodott az elmúlt években, s vezetőtársaival, edzőkollégáival együtt mára a legnagyobb létszámmal rendelkező zirci sportegyesületet sikerült kiépítenie. Az elmúlt öt év során egy olyan utánpótlásbázist alakított ki, amely alapvetően a helyi fiataloknak nyújt szabadidő-eltöltési, versenyzési lehetőséget, de szívesen látja a környező településekről érkezőket is. Öt éves kortól foglalkoznak a gyerekekkel egészen tizenkilenc éves korig, vagyis lehet mondani, hogy minden korosztály megtalálja a számítását a zirci futballklubban.


A csapatok a megyei bajnokságban versenyeznek, és jó eredményeikkel öregbítik Zirc város hírnevét:

a serdülők például tavaly bronzérmesek lettek, és az ifjúsági csapat is esélyes a dobogós hely megszerzésére. A felnőtt csapat sok évvel ezelőtt megszűnt, de a Dudar SE-vel kötött együttműködésnek köszönhetően a korosztályos csapatokból „kiöregedő” labdarúgók is maradhatnak helyben, nem kell eligazolniuk más egyesületek csapataiba. Nagy Krisztián nemcsak vezetője, hanem vállalkozóként egyik főszponzora is a klubnak. Szükség is van erre, hiszen a csapatok versenyeztetése, utaztatása jelentős többletköltséget ró az egyesületre, amit a tagdíjakból bizony képtelenség fedezni.

Tanítványaival, az U14-es korosztállyal a Peremarton elleni mérkőzés előtt, amelyet végül 3:1-re megnyertek


A labdarúgásnak és más sportolási lehetőségeknek is helyet adó Alkotmány utcai sporttelep jelentős fejlesztéseken ment keresztül az elmúlt években, melyben a Football Club Zirc Sportegyesületnek elévülhetetlen érdemei vannak. A klubvezetés jól használta ki a látványsportokat érintő támogatási forma, a TAO-s pályázatok adta lehetőségeket, és az ingatlan tulajdonosával, Zirc Városi Önkormányzattal közösen eredményesen pályázott különböző célokra. Ennek köszönhetően oldódott meg a pálya vízelvezetése, új burkolatot kapott a futópálya, körbe lett kerítve a létesítmény, megújult belülről az öltözőépület, nyáron pedig egy 20x40-es méretű műfüves pálya épül, vagyis egy újabb, sportolási célokra alkalmas létesítménnyel gazdagodik városunk. A klub fontosnak tartja, hogy minél esztétikusabb környezetet teremtsen a futballnak, ezáltal is vonzóbbá téve azt a fiatalok számára.


Nagy Krisztián eddigi munkássága során egy olyan klubot alakított ki, teremtette meg hátterét, ahová a fiatalok szeretnek járni, szinte „második otthonuknak” tekintik, ami nagyon fontos a mai világunkban.

Kelemen Gábor