A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Ünnep a szemnek


A herendi Fischer Mór Porcelánipari Szakközépiskola és III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és AMI diákjainak alkotásaiból nyílt kiállítás a Városházán.


Ottó Péter polgármester köszöntötte a vendégeket, fuvolajátékával közreműködött a helyi Alapfokú Művészeti Iskola két tanulója, Palánkai Hanna és Palánkai Tünde. A két iskola közös kiállítását pedig Szomi Krisztina, a Fischer Mór Porcelánipari Szakközépiskola igazgatónője nyitotta meg.


Bevezetésként elmondta,

mindkét iskola a szívéhez nőtt, hiszen tanári pályáját a III. Béla Gimnáziumban kezdte meg.

Emlékszik, akkor még csak gimnáziumként működött az intézmény, de a rajz- és művészeti irányultság, akarat már akkor is tetten érhető volt az iskolában, és a mai napig büszkeséggel tölti el, hogy ennek egy kicsit a részese lehetett, miképpen az is, hogy még az itt töltött évei alatt kezdett el kibontakozni a művészeti képzés megvalósításának a gondolata és az előkészülete, amely – hangsúlyozta – közel másfél évtizede sikeresen működik. Nagyon szép emlékeket őrzött meg Zircről, és örömét fejezte ki, hogy jó a viszony a két iskola között, aminek bizonyítéka ez a kiállítás is.

Szomi Krisztina igazgatónő gondolatait hallgatják a diákok. Mellette Ottó Péter polgármester és Szeifert György, a helyi Művészeti Szakgimnázium igazgató-helyettese

Kiemelte, hogy keresve sem találhattak volna jobb helyet a számos technikai bravúrt felsorakoztató tárlat számára, amiért köszönetét fejezte ki a házigazdának, Ottó Péter polgármesternek. A szervezőmunkában nyújtott segítségért pedig köszönetet mondott a társkiállító iskola vezetőinek, Balázsné Györek Zsuzsanna igazgatónőnek és Szeifert György igazgató-helyettesnek.


A két iskola közös jellemzőjének nevezte, hogy folyamatosan keresik azokat a pluszokat, ötleteket, vállalt munkákat, projekteket és feladatokat, amelyek a szakmai elméleti és gyakorlati tanórákon túl emberközelibbé hozzák a művészeteket, a művészek és az alkotók világát a tanulókhoz.

A zirci diákok például gyakran kapnak díszítőfestői megbízásokat, amelyben a grafikusok tervezőmunkájukkal segítik a megvalósulást. Példaként említette a Reguly Múzeum emléktáblájának felújítását és belső terének megújítását, a testvérvárosok címerének restaurálását, a Veszprémi Rendőr-főkapitányság előterének szekkóját, vállalkozások arculatának megtervezését és kivitelezését, könyvillusztrációk készítését, tipográfiai feladatok megoldását, melyből a kiállításon is látható egy.


Szomi Krisztina elmondta, a már gyakorlott és megyénk középületeiben rendszeresen kiállító művészetis diákok által létrehozott művészet, valamint a porcelánosok szakkörén és műhelyfoglalkozásain készült nagyszerű munkák kerültek kiállításra a Városházán. „Különböző technikákkal készült szebbnél szebb rajzok, magával ragadó ábrázolások teszik láthatóvá, kézzelfoghatóvá azt a minőséget, amely a tanár-diák, mester és tanítvány napi munkakapcsolatában gyökerezik, és annak bámulatos eredményeként testesül meg. A művészetisek festő- és grafikus tanulóitól már megszoktuk, hogy mindig elkápráztatnak bennünket, és kiállításaik alkalmával megtanítanak arra is, hogy sokféle szemmel nézzük a világot” – fogalmazott az igazgatónő.


Örömmel beszélt arról is, hogy a herendi iskola diákjai is nagyon szép eredményeket tudhatnak magukénak, így például a legutóbbi Helikoni Ünnepségeken aranyminősítést ért el egyik tanulójuk papírmetszet-, illetve vegyes technikájú alkotásával. Az első világháborús rajzpályázatról is díjakkal tértek haza. A Laczkó Dezső Múzeum tavalyi szecessziós témájú pályázatán egy első és egy harmadik helyezést és három különdíjat hoztak el.


„Az alkotás, a kép első kötelessége, hogy ünnep legyen a szem számára. Az itt kiállítottak mindezt teljesítették. Forduljanak nyitott szemmel feléjük, ismerjük meg a világot olyannak, amilyennek diákjaink látják és láttatják!”

– e szavakkal ajánlotta az igazgatónő mindenkinek a figyelmébe a tárlatot.


Kelemen Gábor