A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Újranyitottak az óvodák, visszaállt a tantermi oktatás az alsó tagozaton – a felső tagozatosok továbbra is online tanulnak


Április 19-től újraindult a tantermi oktatás az általános iskolák alsó tagozatán és az óvodák is kinyithatták kapuikat. A felső tagozaton május 10-ig online tanítás van érvényben. Körképünk első részében az általános iskola és az óvoda vezetőjét kérdeztük.


Az alsó tagozatos diákok már visszatérhettek az iskolapadba. A rendelkezés szerint szülői kérésre az intézmény vezetője engedélyezheti a gyermek távolmaradását, ami igazolt hiányzásnak számít. Burján István, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola igazgatója elmondta,

sem a tanulóknak, sem a pedagógusoknak nem okozott akadályt a jelenléti oktatásba történő visszaállás. A gyerekek otthon tartásának lehetőségével a szülők egyharmada élt, a miniszter úr kérésének megfelelően az intézmény rugalmasan kezeli a hiányzásokat.

Azok a diákok, akiknek 250 órát meghaladó hiányzásuk van és nem értékelhető a teljesítményük, a tanév végén osztályozó vizsgát kell tenniük. Ennek az eshetősége azonban nem áll fenn a zirci általános iskolában, mert mint azt az oktatási intézmény vezetőjétől megtudtuk, a tanulók már rendelkeznek annyi érdemjeggyel, ami lehetővé teszi a korrekt lezárásukat a tanév végén.


A tantermi oktatás az alsó tagozaton az előírt óvintézkedések betartásával indult újra,

erre több fórumon is felhívta az iskola a szülők és a gyerekek figyelmét. Továbbra is kötelező a maszkviselés közösségi térben, a távolságtartás, a kézfertőtlenítés, az iskolába történő belépéskor pedig testhőmérséklet-mérés történik.


Az általános iskoláknak március 8-tól kellett átállniuk az online oktatásra, és a felső tagozatosoknak május 10-ig továbbra is ebben a formában kell folyatni a tanulmányaikat. Burján István hangsúlyozza, a tavaly megszerzett tapasztalatok birtokában könnyebb volt megszervezni a digitális oktatásra való átállást. Több platformot használnak, mint korábban.


Az intézmény kollektívájánál rendkívül magas volt az oltási hajlandóság.

A pedagógusok és a nevelő-oktatómunkát közvetlenül segítő munkatársaknak a 98 százaléka megkapta legalább az első oltást, sokan már a második vakcinát is. Csekély azok száma, akik nem regisztráltak, s olyan dolgozók is vannak, akik már átestek a betegségen, s egy ideig nem kaphatnak oltást.


Burján István érdeklődésünkre arról is tájékoztatott, hogy a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola első évfolyamára összesen 61 tanulót írattak be, ami megegyezik a tavalyi létszámmal. Az osztályba sorolásuk április 23-ig történik meg, minden tanuló abba az osztályba kerül, amelyikbe jelentkezett.


Az elmúlt mintegy másfél hónapban az óvodák is zárva tartottak, és csak gyermekfelügyeletet tarthattak. Április 19-én azonban újra a megszokott rend szerint folytatódhatott a nevelőmunka Zircen is. – A rendkívüli szünetben zsiliprendszerrel működtettük az óvodát, ez azt jelentette, hogy a gyermekek a bejáratnál búcsút vettek a szüleiktől. Az újranyitásnál a megszokott működési rendhez tértünk vissza, a szülők a csoport öltözőjéig kísérhetik be gyermekeiket – ismertette az eljárásrendet Kovács Mónika, a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde intézményvezetője. Az óvintézkedések betartására természetesen a zirci nevelési intézményben is kiemelt figyelmet fordítanak. Az átfertőtlenített intézménybe csak maszkba léphetnek be a szülők, a folyosókon és az öltözőben a távolságtartás szabályait be kell tartani. A gyermekeket testhőmérséklet-mérés után engedik be a csoportba.

Az óvodát 132 gyermekkel nyitották újra, ez a létszám a járványügyi adatok tükrében folyamatosan változik. Minden óvodást a saját csoportjában fogadtak.


Az intézmény vezetőjétől azt is megtudhattuk, hogy

a gyermekfelügyelet lehetőségét több szülő is igénybe vette,

három csoportot folyamatosan működtettek, figyelembe véve a terhelhetőséget, egy csoportba 12 főnél több gyermeket nem helyeztek el.Ebben az időszakban az óvodapedagógusok szakmai feladatokat láttak el, kapcsolatot tartottak csoportjukba járó gyermekekkel és szüleikkel, elektronikus formában eljuttatott játékos feladatokat küldtek a szülőknek, közreműködtek az intézmény „Zöld óvoda” pályázatának elkészítésében, foglalkoztak az intézményi dokumentumok frissítésével és felkészültek a gyermekek fogadására. A dajkák elvégezték az intézmény tavaszi nagytakarítását, különös gondot fordítva a fertőtlenítésre, illetve részt vettek az udvar rendezésében, a kültéri játékok rendbetételében.


A bölcsődék az óvodai kényszerszünet időszakában is folyamatosan működhettek. Kovács Mónika erre is kitért, szerencsére az elmúlt három-négy hónapban nem volt megbetegedés a dolgozók körében, feladataikat megfelelő létszámban tudták ellátni.


Munkatársaiknál az oltási hajlandóság folyamatos növekedést mutatott a járványügyi adatok emelkedésének időszakában,

jelenleg a bázisintézményben 87 százalékos az átoltottság. A második oltást május közepén fogják megkapni a nevelési intézmény dolgozói.


Kelemen Gábor


Körképünk második részében a két zirci középiskola igazgatóját kérdeztük, erről ITT olvashatnak.