A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Újévi Sporthíradó: Zirci Tenisz Klub Sportegyesület


Folyamatosan fejlődik a zirci teniszpályák környezete, és a sportág képviseletében működő helyi egyesület mindent megtesz annak érdekében, hogy minél több fiatallal szerettesse meg a „sportok királyát”.


A stúdióban ülünk le beszélgetni Németh László klubelnökkel, mert a tenisz az egyik sportág a városi palettán, amely nyugvóponton van télen, legalábbis a gimnázium mögött található salakos pályák használatát nem teszi lehetővé az időjárás. Azonban gondolnak azokra, akik nem tudják kivárni a tavaszt, hogy kedvenc időtöltésüknek hódolhassanak: – Saját költségre ugyan, de van játéklehetőség a veszprémi sátorban, szombatonként két órát biztosítunk a klubtagoknak – mondja Németh László, aki 2016-ban vette át hivatalosan a klub vezetését.


Az azóta eltelt idő alatt több fejlesztés is megvalósult a klub háza táján: az önkormányzat „Civil Alap” pályázatán elnyert forrásból sikerült kialakítaniuk egy mellékhelyiséget, felújították a pályákat, háttérhálót vásároltak, a klubházat pedig már korábban birtokba vehették. Elmondható tehát, hogy magasabb komfortfokozatra emelkedett a Zircen nagy múltra visszatekintő tenisz sportág, s ezért a klubelnök köszönetét fejezi ki a támogatóknak és a tagoknak, hiszen nagyrészt az ő hozzájárulásuk eredményeként valósulhatott meg mindez.


Az elmúlt időszak fejlesztéseinek eredményeként méltóbb környezet vár a teniszezőkre (Fotó: archív)


A klubház a raktárfunkció mellett lehetőséget biztosít közösségépítésre is, esténként játék után leülnek a klubtagok, s egy frissítő mellett jóízű társalgások veszik kezdetüket.


Mintegy harminc aktív tagot számlál a klub, ebben vannak aktív felnőtt tagok, pártoló tagok és diákok. A tagok nagy része nyugdíjas, de Németh László ezt egyáltalán nem érzi problémának, hiszen ahogy fogalmaz: „a sport örökifjúvá tesz”. A legidősebb – ma is aktív – klubtag az idén lesz nyolcvan éves! – a legfiatalabbak a felnőttkor alsó határát súrolják.


Mindent megtesznek annak érdekében, hogy megszerettessék a fiatalokat ezzel a sportággal, tavaly nyáron már második alkalommal tartottak ingyenes teniszfoglalkozásokat az úszótábor résztvevőinek. A gyerekek láthatóan élvezték a játékot, de mint azt megtudtuk, egy-két érdeklődő telefonhíváson kívül sajnos nem volt következménye a kezdeményezésnek. Pedig fontosnak a tartja a klubelnök, hogy már kiskorban megismerkedjenek a játékkal. A legnagyobb potenciált a gimnáziumban látja, ahol a délutáni órákban van teniszfakultáció.


Németh László klubelnök játékos készségfejlesztő gyakorlatokat tartott a gyerekeknek az úszótáborban (Fotó: archív)


Az időjárás tavaly nem fogadta kegyeibe a teniszezőket, így elmaradt a tervezett páros verseny – melyet 2016-ban eredményesen bonyolítottak le –, és a piramis játékot sem tudták befejezni az eső miatt. Ez egy olyan verseny, melyben erősorrendet állítanak fel egymás között a résztvevők, és ez alapján hívják ki egymást a partira. Összességében jól sikerült ez a rendezvény, és reményüket fejezik ki, hogy az idei nyáron tudják majd folytatni. Részt vettek a megyei csapatbajnokságban is, ahol a harmadik helyen végeztek, ugyanakkor a klubvezető hozzáteszi, elsősorban a játékra helyezik a hangsúlyt, és kevésbé az eredményre.


Időről időre jó hangulatú házi versenyeket bonyolít le a klub, ha az időjárás is engedi (Fotó: ZTKSE)


A klub további fejlesztéseket szeretne megvalósítani, így például szükséges lenne egy öntözőrendszer kiépítése és a pályát határoló kerítés megjavítása. Meglátják, hogy tudnak-e erre forrást szerezni, a közgyűlésen a költségvetés tárgyalásakor erről is szó esik majd.


Németh László végül hangsúlyozza, hogy kapujuk nyitva áll mindenki előtt, életkortól függetlenül várják azokat, akik szeretnék helyben űzni ezt az érdekes és jó sportágat. Úgy határoztak, hogy a külsősöknek a megye legolcsóbb játéklehetőségét biztosítják, az eddigi 3000 forint helyett ezen túl mindössze 1000 forint lesz óránként a pályahasználat díja.


Kelemen Gábor