A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Újévi Sporthíradó: Vincze Judo Club Zirc


Az elmúlt években zajló szakmai építkezés jelei már mutatkoznak a Vincze Judo Club Zirc háza táján, hiszen országos bajnoki cím és ezüstérem is született a judokák részéről az elmúlt évben. A járványhelyzet időszaka alatt egy kicsit megfogyatkozott a létszám, de ez nem egyedi probléma, és mindig van utánpótlás a kitartó klubtagok mellett.


A már lassan két éve húzódó járványhelyzet a Vincze Judo Club Zirc működését is erősen befolyásolta, mintegy harminc százalékkal csökkent a létszámuk, de nem egyedi problémáról beszélhetünk, országos szinten jellemző ez a tendencia

– tudtuk meg Vincze Ferenc klubelnök-edzőtől, aki ugyanakkor hozzáteszi, hogy legalább a versenyzőik nem hagyták abba a judót. Vannak olyan gyerekek, akik nem mindig rendszeres edzéslátogatók, de ezért nem vonják felelősségre őket, örülnek a klubvezetők, hogy jönnek, látunk egészen kisgyermekeket, lányokat, fiúkat, akikkel a háttérben a másik vezetőedző, Vincze Lajos foglalkozik, és fiát, a harmadik generációs judo-mestert, Vincze Balázst „delegálja” a riportra.

Felsorakozik a Vincze Judo Club Zirc legifjabb generációja a tiszteletadásra. A Vincze Ferenc, Vincze Lajos, Vincze Balázs edzőhármas közösen foglalkozik a gyerekekkel az áruház tetejében található dojóban


– Nagyon jól szerepeltünk a versenyeken, Heim Fanni országos bajnoki címet ért el, Mihályi Bálint pedig az ifjúsági kategóriában ezüstérmes lett, ami szintén kiemelkedő teljesítmény, hiszen egy erős mezőnyben sikerült elérnie a második helyet. Ezek voltak a legkiemelkedőbbek, de emellett még születtek szép eredmények – tekint vissza az elmúlt évre a fiatal szakvezető, aki nagy örömmel és lelkesedéssel foglalkozik a gyerekekkel, azon van, hogy a család előtte járó generációitól megszerzett tudást továbbadja a tanítványoknak.


Vincze Balázs a versenyeredmények mellett arról is beszámol, hogy januárban az idei évtől bevezetett központosított vizsgarendszer keretében több judokájuk sikeres övvizsgát tett.


A tavalyi esztendő az előzőhöz képest már több mindenre adott lehetőséget, az év elején a korlátozások miatt ugyan még elmaradtak a versenyek, de aztán ezeket bepótolták, volt olyan időszak, amikor szinte minden héten tatamira léptek a zirci judósok az ország különböző helyein. Egy évi kényszerű kihagyás után a rendkívül népszerű judo-tábort is megszervezték újra Hajtós Bertalan olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok judós szakmai vezetésével, mintegy százötven judoka részvételével. Vincze Ferenc reméli, hogy az edzőtábort az idei évben is meg tudják tartani, hiszen továbbra is nagy az érdeklődés iránta.

A nagy sikerű judo-tábort tavaly már hetedik alkalommal rendezte meg a Vincze Judo Club Zirc (Fotó: archív)

A klubelnök arról is informál, hogy most éppen a hétvégén megrendezésre kerülő junior és felnőtt országos rangsorversenyre készülnek, melyen három fővel szeretnének indulni.


Decemberben volt immár öt éve, hogy a Vincze Judo Club új otthonra lelt, az áruház tetejében kialakított dojóban továbbra is komfortos körülmények között folyhat a szakmai munka. Hetente három alkalommal, hétfőn, szerdán és pénteken edzenek, a kezdők öt órától lépnek a kék-sárga szőnyegre, majd őket követik a haladók, akik este hattól veszik birtokba a termet. A haladóknak kedden hat órától erőnléti edzést is tartanak, melyhez külsősök is csatlakozhatnak.


A klubba folyamatos a felvétel, a vezetők örömmel fogadják, várják a Zircen tradicionálisnak számító sportág iránt érdeklődőket.

– Játékos bemelegítéssel kezdünk, majd gimnasztikázunk, talajgyakorlatokat végzünk, ezt követően pedig átvesszük a judo alapjait esésekkel, gurulásokkal, bukfencekkel, a végén pedig birkózunk egy kicsit – míg Balázstól elméletben tudhatjuk meg, hogyan épül fel a kicsik edzése, édesapja a gyakorlatban mutatja meg azt.

A földharcot nem lehet elég korán kezdeni…


A haladó csoport tagjai is szép számmal voltak jelen az edzésen (Fotó: VJC)Kelemen Gábor