A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Újévi Sporthíradó: Lövész Klub Zirc Egyesület


A tavalyi évtől új szervezeti formában folytatja működését a zirci lövészklub. A pandémia okozta nehézségekből már kezdenek kilábalni, újra növekedni kezdett a taglétszám, a versenyeken pedig hozták a tőlük megszokott szép eredményeket.


A járványhelyzet egyfajta fluktuációt eredményezett a zirci lövészklub életében is. A „békeidőben” még mintegy negyven tagot számláltak, majd ez a szám folyamatosan csökkent, s tavaly május-június körül kezdett „újraindulni az élet” a klub háza táján, ismét egyre többen látogatják a foglalkozásokat – tekint vissza az elmúlt időszakra Varjas József klubvezető-edző. Hozzáteszi,

a tavalyi esztendő egy szervezeti átalakítást is magával vont: már nem a Magyar Technikai és Tömegsportklubok Országos Szövetségének tagszervezeteként, hanem önálló sportegyesületet alakítva folyatják tovább a munkát Lövész Klub Zirc Egyesület néven.


Beszélt arról is, hogy 2021-ben már több verseny megtartására nyílt lehetőség. Ahol megfordultak, onnan szép eredményekkel tértek haza, a nyári Erzsébet-táborban pedig – melynek ezúttal Fonyódliget adott otthont – ezúttal is a zircieket kérték fel a sportlövő-foglalkozások megtartására. A klubvezető kiemeli, hogy fiataljaik közül többen részt vettek a lebonyolításban és a szervezők oklevéllel ismerték el a munkájukat. A versenyzőik közül név szerint nem emel ki senkit, ugyanakkor megemlíti, hogy élnek majd az önkormányzat által kiírt javaslattétel lehetőségével a sporttevékenység elismerését célzó kitüntetéseket illetően.

A zirci lövészklub fiataljainak közreműködésével próbálhatták ki a gyerekek a sportlövészetet a tavaly nyári Erzsébet-táborban (Fotó: Archív)


Varjas József jó hírrel szolgál, mely szerint

újra engedélyezték a diákolimpia megrendezését és ezúttal is városunk adhat otthont a verseny megyei selejtezőjének.

A kényszerű okok miatt szintén többször elmaradt, de nagy hagyománnyal rendelkező Zirc Kupa lövészversenyt is szeretnék megrendezni márciusban, előkészülve ezzel az áprilisban esedékes diákolimpiára is. Ami pedig már bizonyos, hogy a nyári táborban újra számítanak a zirciek közreműködésére.


A klub eszközállománya a felkészültségi szintnek megfelelő, a Magyar Sportlövő Szövetség támogatásának köszönhetően már automata lőlap-mozgató berendezésekkel folyhat az edzésmunka. Jól gazdálkodnak a hellyel, a lőtér mellett fegyverszoba, klubszoba is tartozik a létesítményhez, az utóbbiból nyíló kis „sufniban” pedig házi konditermet alakítanak ki.

A sportlövő szövetség támogatásával megvalósult fejlesztést mutatja Varjas József klubelnök


A sportlövészetben tíz éves kortól lehet versenyeztetni, de a kilencedik életévüket betöltött gyerekek már részt vehetnek a foglalkozásokon, felső korhatár pedig nincs, jó példa erre a klubvezető-edző, aki példát mutatva a tanítványoknak továbbra is aktív versenyzőnek számít.


A sportág rendkívül népszerű Zircen és a vonzáskörzetében, a környező településekről is több fiatal látogatja az edzéseket. A jó eredmények mellett az alapos propagandamunkának is köszönhető, hogy újra emelkedő félben a taglétszám, mindig vannak új jelentkezők, akiket beavatnak a lövészet rejtelmeibe, a felvétel pedig folyamatos, várják az érdeklődőket.


Hetente két edzést tartanak, kedden és csütörtökön egyformán 14.00 és 17.00 óra között, amikor azonban versenyekre készülnek, akkor nincs „munkaszüneti nap”, a hétvégi „előadás” előtt minden hétköznap „főpróba” zajlik a céltáblák előtt. Varjas József hangsúlyozza, a sportlövészetet illetően alapvetően egy technikai és mentális sportról beszélhetünk, ahol azonban az állóképesség is nagyon fontos. Éppen ezért a fizikai felkészítésre is hangsúlyt helyeznek, mely célt kiválóan szolgálják a pár évvel ezelőtt beszerzett kondicionális eszközök. Szigorúan csak a bemelegítés, nyújtás, kardioedzés után lehet elfoglalni a lőállást.

Folyik az edzésmunka a zirci lőtéren, balról: Dömsödi Renáta, Tátrai Zsombor, Hujber Márk és Bittmann Teréz összepontosít az edzői útmutatásokat követően


Kelemen Gábor