A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Újévi Sporthíradó: Football Club Zirc Sportegyesület


Riportunk idején még a hó fogságában volt az Alkotmány utcai sporttelep, de van ott egy kis zöld sziget, amelyen már elindulhatott a labda a hosszú téli tornatermi felkészülést követően. Az alapozási időszak végén látogattuk meg a Football Club Zirc Sportegyesületet.


Novemberben került átadásra a 20x40 méteres műfüves pálya a sporttelepen, melynek előnyeit már is ki tudja használni a klub. Természetesen az új sportlétesítményt sem hagyta érintetlenül a hó, de a vezetőség és a focisták a tettek mezejére léptek, és kiszabadították a fehér rabságból a játékteret.


– Nagy örömmel vették birtokba a fiúk a pályát, a klubnak pedig így kevesebb terembérletet kell fizetnie. Nem vizes, nem sáros, ideális körülményeket biztosít az edzésmunkához – mondja Kottyán Károly alelnök, aki aktív részese volt a TAO-s pályázat lebonyolításának, melynek eredményeként az elmúlt évben ezzel az új, villanyvilágításos sportlétesítménnyel gazdagodott városunk. A beruházás megvalósításához a sporttelep tulajdonosa, Zirc Városi Önkormányzat biztosította az önerőt.Kemény fizikai munkával vette kezdetét a kinti felkészülés, hiszen a korosztályos labdarúgók mintegy 240 köbméter havat lapátoltak le „társadalmi munkában” a pályáról, hogy használni tudják azt – tudjuk meg Nagy Krisztián klubelnöktől. Hozzáteszi: jó ötletnek tűnt, mert ragyogó időben tudnak edzeni, és minden igényüket kielégíti ez a kispálya. Visszatekintve a téli alapozásra elmondja, szinte minden szabad kapacitását kihasználták a tornatermeknek, sőt a kisebbek még mindig bent edzenek.


Az FC Zirc legifjabb nemzedéke, ahol a sok kisfiú mellett egy kislány is terelgeti a labdát


Nem könnyű bizony összeállítani az edzésprogramot, hiszen összesen hét korosztályos csapatot – U7, U9, U11, U14 ("A" és "B" csapat), U16, U19 – foglalkoztat a Football Club Zirc Sportegyesület. Összesen öt edző, az elnök Nagy Krisztián, valamint Molnár Zita, Berkes Tamás, Orvos-Nagy János és Pavelka Béla dolgozik a fiatalokkal, míg a felnőtt csapatot, az FC Zirc-Dudart a „másik” Nagy Krisztián irányítja. A fedett pályás edzések mellett teremlabdarúgó-tornákon is részt vettek a korosztályos csapatok, amelyek szintén jól szolgálták a tavaszi szezonra való felkészülésüket.


Jó eredményekről is számot tud adni a klubvezetés, az U14-es és az U16-os korosztály egyaránt a harmadik helyen zárta az őszi szezont a megyei bajnokságban. Az U16-os csapatnál Bódis Erik, az FC Zirc játékosa huszonhárom találattal vezeti a bajnokság góllövőlistáját. A legkisebbek a Bozsik Program keretein belül, tornarendszerben versenyeznek. A klubelnök hangsúlyozza, a helyezés másodlagos, a legfontosabb, hogy ezeket a gyerekeket idekössék a városhoz, a klubhoz. Szeretettel várják azokat, akik betöltötték a hatéves kort és szeretnek futballozni. Ha utazási probléma merül fel, abban is tudnak segíteni – teszi hozzá. Az egyesület sportolói között ugyan nagyobb arányban vannak a környékbeliek, de a zirciek között több olyan fiatallal is találkozhatunk, akik egészen kisgyermekként kezdték, és a mai napig kitartóan járnak az edzésekre, mert jól érzik itt magukat, jó a csapatszellem, a közösség, szeretik az edzőiket és barátokra leltek a futballklubban – ahogy azt elmondják nekünk a riportokban.


A sok csapat egy nagy csapatot alkot: jó a közösség a futballklubban, szeretnek idejárni a fiatalok (Fotó: archív)


Az elmúlt évben a határon túli kapcsolatokat is sikerült erősítenie labdarúgó-egyesületünknek. Barót testvérvárosunk meghívására – az önkormányzat delegációjával közösen – egy futballtornán vettek részt. – Nagyon jól éreztük magunkat és még egyszer meg szeretnénk köszönni, hogy erre lehetőség adódott – mondja Nagy Krisztián. Szakmai szempontból a tanulságokat is levonták, és már lát biztató jeleket az azóta eltelt idő alatt. Az erdélyi gyerekek hozzáállásbeli különbségét hangsúlyozta korábban a szakvezető, és reméli, hogy a jövőben a barótiak is visszalátogatnak Zircre. A meghívás apropója egyébként éppen egy műfüves pálya átadója volt, vagyis ebben is testvérséget mutat a két város.


Tapasztalatszerzés szempontjából is nagyszerű alkalom volt a baróti futballtorna, nem utolsósorban erősödött a testvérvárosok közötti kapcsolat (Fotó: archív)


Kottyán Károly alelnök a felnőtt és a felnőtt csapat közvetlen utánpótlását jelentő U19-es csapat szereplésére tér ki. Örömét fejezi ki, hogy egyre több zirci játékos kap helyet a felnőttek között, de a legfontosabbnak azt tartja, hogy a mérkőzésekre kilátogató nézők egy jó csapatot lássanak.


A felnőtt csapat a 10. helyen végzett ősszel, az U19 ennél egy kicsit gyengébb pozícióból várta a folytatást. A felkészülést sikeresnek nevezi a vezető, beneveztek a Téli Kupába, és meg is nyerték a csoportjukat a nagypályás felkészülési tornán. Van egy két kiemelkedő csapat a mezőnyben, de úgy látja, hogy a többiekkel fel tudják venni a versenyt, a cél, hogy egy jó középcsapattá formálódjanak.


Az FC Zirc-Dudar felnőtt csapata (világoskék mezben) stabil középcsapatként várta a bajnokság tavaszi folytatását

(Fotó: fczircdudar.wixsite.com)


A tavaszi szezon „papíron” már február végén kezdetét vette, de a rendkívüli időjárási körülmények több mérkőzése is elmaradt az FC Zirc-Dudarnak, ahogyan egyébként más csapatoknak is a bajnokságban. A húsvéti hosszú hétvégén viszont két felnőtt labdarúgó-mérkőzést is láthat a zirci közönség: március 29-én, csütörtökön 17.30 órai kezdettel kerül sor a Gyulafirátót elleni elmaradt találkozó pótlására, április 1-jén pedig a Várpalotai BSK-t fogadja csapatunk. Reméljük, hogy az időjárás már nem tréfálja meg a labdarúgást, s alkalmas lesz a pálya a játékra. Az U14-es korosztálynál is útjára indul a labda, az „A” csapat Balatonalmádit látja vendégül most csütörtökön.

Kelemen Gábor