A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Újévi Sporthíradó: a DEVM Kézilabda Alapítvány Zirci Csoportja


Már az év elejére közös edzést szervezett a DEVM Kézilabda Alapítvány Zirci Csoportja. Nem tántorították el őket a járványhelyzet okozta nehézségek, újult erővel, egyre bővülő, képzett szakmai stábbal folytatják a munkát, és várják a gyerekeket.


– A járvány első évében nagy lemorzsolódás történt a kézilabda csoportunkban, egyfajta lustaság, kedvetlenség vett erőt a gyerekeken, de ez szinte minden sportágnál jellemző probléma – mondta el érdeklődésünkre Somogyi Tünde, a DEVM Kézilabda Alapítvány Zirci Csoportjának vezetője. A negatív hatások mellett ugyanakkor kiemeli, hogy

egyre nagyobb létszámmal dolgoznak, a fiúk mellett a lányok is előszeretettel választják a kézilabdát Zircen.

Somogyi Tünde csoportvezető-edző optimistán tekint a jövőbe, és mindent megtesz, hogy fejlődjön a kézilabda Zircen


A szakmai stáb is bővült, immár hat edző foglalkozik a gyerekekkel. A legifjabb korosztály, az U8, U9-es lányokat a kötélugrásból is jól ismert Borsos-Rottenbücher Anita, az U9, U10-es korosztályú fiúk útját az egykori zirci felnőtt kézilabdacsapat kapusa, Hermann Dávid egyengeti, aki nem mellesleg kapusedzéseket is tart. Az U10, U11-es lánycsapatok edzéseit szintén egy volt zirci kézilabdás, Honyecz Gábor vezényli, Jakab Richárd az U11, U12-es fiúk szakvezetője. Kerner László atlétikai edzéseket tart. A felső korhatáros fiúkat, lányokat Somogyi Tünde igazgatja, aki kiemeli, hogy edzőkollégái közül mindnyájan „C” licences edzői minősítésre tettek szert, amely jellemzően a legmagasabb végzettség az utánpótlásban.


A csoportvezető hangsúlyozza,

a legfontosabb a sportban, hogy a gyermek élvezze azt, amit csinál, legyen meg a napi mozgásigénye, hiszen ez szükséges ahhoz, hogy egészséges felnőtt váljék belőle.

Ezt folyamatosan igyekszik a szülők tudtára adni, nemrégiben is közzétett egy bejegyzést a közösségi oldaluk csoportjában, melyet a cikkünk végén elérhetővé tettünk. Azt mondja, nincs annál nagyobb öröme, ha egészséges, mosolygós gyerekeket lát az edzéseken.


Minden év elején toborzót hirdetnek, járják az iskolákat, hogy népszerűvé tegyék a sportágat a diákok körében. Céljuk, hogy bevonzzák a környező településekről a kézilabda iránt érdeklődő gyerekeket, és erre szeretnének megoldást találni a jövőben egy körjárat indításával, amihez a támogatásokat, a szponzori felajánlásokat szívesen fogadnák.


A zirci kézilabdás csoport valamennyi korosztálya versenyeken is összemérheti tudását. Tünde elmondja, a Magyar Kézilabda Szövetség mindent megtett annak érdekében, hogy ha szigorú járványügyi előírásokkal is, de folytatódjanak a bajnokságok.

„A gyerekek képességének, elméleti, gyakorlati tudásának és teljesítményének fejlődését látva és elismerve, a szakmai körökben egyre több meghívást kapunk erősebb csapatoktól is, ezzel is kihívás elé állítva játékosainkat, segítve őket abban, hogy újabb és újabb célokat tűzhessenek ki maguk elé”

– fűzi hozzá.


Nem elhanyagolható szempont, hogy a gyerekek térítésmentesen kézilabdázhatnak az alapítványi keretek között, és a jó minőségű sportolásukhoz is biztosítják a feltételeket. Szerveznek olyan eseményeket is, amelyeken az összes gyermek együtt játszik. Így indították ezt az évet is, amikor a legkisebbek a legnagyobbakkal együtt sorversenyeztek, mérkőztek.

Jó hangulatban került sor a kézilabdás csoport évnyitó, közös edzésére játékos sorversenyekkel

(Forrás: Facebook / DEVM Kézilabda Szülők)

A zirci kézilabda utánpótlás-nevelésben nyomon követhető a fejlődés, a gyerekek képzett szakembergárda kezei alatt végezhetik az edzéseket.

A veszprémi székhelyű alapítvány keretei között nyolcadik osztályos korig foglalkoznak a növendékekkel, de a csoportvezető-edző hangsúlyozza, a kiemelkedő tehetségek jövőjét, további útját is tudják segíteni.


Végül köszönetét fejezi ki a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola igazgatójának, Burján Istvánnak, aki mindenben támogatja a kézilabdás csoportot.


– Minden sportág alapját az atlétika képezi, ezt kell integrálnunk a kézilabdába is, hiszen az alapmozgásokról; futásról, ugrásról, dobásról van szó, és fontos, hogy az ehhez szükséges képességeket fejlesszük – hangsúlyozza Kerner László, aki másodikként érkezett a jelenlegi összetételű, már egy kézilabdacsapat mezőnylétszámának megfelelő edzői kollektívába.


Folyamatosan képzi magát, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának harmadéves doktorandusz hallgatója, kutatási területén azt vizsgálja, hogy a gyerekek milyen mértékű terhelést kapnak a technikai és csapatsportokban egy adott sporttevékenység során.

Kerner László eligazítása a fiúk-lányok közös atlétikai edzését megelőzően


A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola testnevelő tanáraként is mindent megtesz annak érdekében, hogy propagálja az intézményben a kézilabdát.

Óriási lehetőségnek nevezi, hogy itt helyben, szervezett keretek között működhet az utánpótlás-nevelés, és emeli a foglalkozások színvonalát, hogy magasan képzett edzőkkel dolgozhatnak.

Akinek felkeltette az érdeklődését a kézilabda, a foglalkozásokra Somogyi Tünde csoportvezető-edzőnél lehet jelentkezni a 06-30/314-03-71-es telefonszámon, vagy a zirci iskolásoknak a felső tagozatban Kerner László, az alsó tagozatban Borsos-Rottenbücher Anita pedagógusoknál, edzőknél.


"Egy egészséges 2 éves gyerek naponta 20 Km távolságot mozog" - Somogyi Tünde írása


Cikk: Kelemen Gábor