A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Újévi Sporthíradó: Balaton Vízilabda Klub


Bő három évvel ezelőtt a balatonfűzfői Balaton Vízilabda Klub egy új sportágat hódított meg Zircen. A vízilabda-oktatás azóta is töretlenül zajlik, sőt már minden korosztályos csapatban vannak zirci gyerekek, regionális válogatott is kikerült városunkból.


– Szinte a nulláról kezdtük itt Zircen mintegy 30-40 gyerekkel, s a kezdeményezés már olyannyira kinőtte magát, hogy nagyon sok gyerek átjár hozzánk Balatonfűzfőre vízilabdázni, a csapatunk tagjává vált, aktív részese a sikereknek. Úgyhogy egy nagyon jó utánpótlás-bázist sikerült kialakítanunk itt – értékelt Kerekes-Bakró Csongor, a Balaton Vízilabda Klub elnöke. Hozzátette: azóta is sok kisgyerek látogatja a zirci foglalkozásokat, tetszik nekik a vízilabda, így nem lehet kérdéses a folytatás.


Az elmúlt évet illetően egy kiemelkedő eredményről is számot ad a klubvezető: a több zirci gyermeket is felvonultató Gyermek „C” korosztályuk megnyerte a bajnokságot. Örömmel tájékoztatott minket arról is, hogy szinte már minden korosztályos csapatukban van zirci játékos. A baby korosztálytól egészen az ifjúsági korosztályig megtalálják a számításukat a fiatalok a folyamatosan fejlődő fűzfői klubban. Többnyire a dunántúli regionális bajnokságban érdekeltek, ahol előfordulnak budapesti csapatok is. A Gyermek „A” korosztályuk (2003, 2004) az országos bajnokságban versenyez. Serdülő korosztályig vegyes csapataik vannak, azaz a lányok és a fiúk együtt, egy közös célért küzdenek.


A Balaton Vízilabda Klub korosztályos bajnokcsapata, soraiban több zirci gyermekkel. Az álló sorban balról a második Maser Márk, jobbról az első Müller Zsombor. Guggolnak balról: Király Csenge és Klespitz Milán (Fotó: Nagy Balázs)


Heti négy edzést tartanak városunkban, Putz Andrea és Heffler Péter szakmai vezetésével. A zirci létszám teljesen fel van töltve, a medence méreteihez is kell igazodniuk, de szeptemberben várják az új gyerekeket. Azonban örömmel fogadták a hírt, hogy Zirc városában egy új, nagyobb tanuszoda épül, melynek adottságai lehetővé tehetik azt is, hogy az életkorban előrébb járó gyerekeknek ne kelljen átjárniuk Balatonfűzfőre, és a nagyobb medencében a klub is komolyabb munkát tud végezni.


Alapvető célként erre az esztendőre a bajnoki címvédést fogalmazták meg, illetve van még egy korosztály, ahol nagy az esély rá, hogy a legjobb három között végezzenek, sőt itt is bajnoki reményeket táplálnak. A korosztályos csapatok mellett várhatóan felnőtt csapatot is alakítanak.


A zirci tanuszodában heti négy alkalommal, csoportbontásban foglalkoznak a gyerekekkel


Heffler Péter, a bajnokcsapat trénere (képünkön) is megerősíti, hogy a zirci gyerekek beépültek a korosztályos csapatokba, sőt oszlopos tagjaivá váltak. Kiemeli, hogy közülük a 2006-os születésű Maser Márk bekerült a dunántúli tehetséggondozó programba, és nagyon jó visszajelzéseket kaptak róla. A tavalyi volt egyébként a viszonylag fiatal klub történetének második bajnoki címe. Szeretnének a dunántúli régióban meghatározó klubbá válni – mondja a szakvezető. Balatonfüred, Pápa, Ajka, Pécs, Szombathely, Nagykanizsa, Kaposvár, Székesfehérvár, Győr, Sopron, Vác szerepel többek között abban a bajnokságban, ahol a balatonfűzfői klub is rendre megméreti magát. Nem lesz egyszerű a dolguk, hiszen a bajnoknak mindig akadnak kihívói, de a 2005-ös és a 2006-os korosztályokban reális célként lebeg előttük a dobogós helyezés.A szerda délutáni edzésen több olyan gyermekkel találkozunk a zirci Tanuszodában, akik átjárnak Balatonfűzfőre is. Itt van Maser Márk (képünkön), a bajnokcsapat kapusa, a dunántúli válogatott kerettagja is. – A legutóbbi mérkőzésen ugyan kikaptunk Pécstől, de legközelebb visszavágunk nekik, és még meg lehet a bajnoki cím! – jelenti ki határozottan a fiatalember, aki a labdarúgásról tért át pár évvel ezelőtt a vízilabdára. Elmondta, novemberben hívták meg először a válogatott-keretbe, és azóta még komolyabban veszi ezt a sportágat. Havonta egy edzésük van a tehetséggondozó programban résztvevőknek, általában Szombathelyen kerül erre sor. Márk nem gondolta volna, amikor elkezdte a vízilabdát Zircen, hogy ilyen eredményeket fog elérni. A hatodik osztályos fiú jó példa arra, hogy kicsi medencéből indulva is el lehet „evezni” nagyobb vizekre a kitartással, szorgalommal, tehetséggel.


Molnár Hanna a Gyermek „A” korosztályt erősíti, két testvére is bekerült a korosztályos csapatokba

(Fotó: Nagy Balázs)


Öt korosztályban összesen tizenöt zirci gyermek erősíti a Balaton Vízilabda Klub csapatait. Nagy Zoltán ifjúsági játékos és a Kölyökidő rovatunkban már bemutatott Szabó Bence – aki a klub egyik legjobb játékosává nőtte ki magát – még jóval a zirci foglalkozások beindulása előtt kezdett vízilabdázni Balatonfűzfőn. A 2015 elején megalapozott utánpótlás-bázisból került ki Molnár Hanna (Gyermek „A”), Klespitz Milán (Gyermek „B”), Király Csenge, Maser Márk, Müller Zsombor, Kitzvéger Nikolett, Erdélyi Zalán, Molnár Luca (Gyermek „C”), Vastag Zselyke, Finta Zsuzsanna, Molnár Hunor, Horváth Bence és Pap Adrián (Baby „A”).


Kelemen Gábor