A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Újévi Sporthíradó: Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesület


Két évvel ezelőtt alakult meg az Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesület, de amennyire fiatalok, annyira aktívak: a kiemelkedő eredményeik mellett helyi sporteseményeken működnek közre, külföldi utakat szerveznek, és hathatós közreműködésüknek köszönhető, hogy az elmúlt évben egy új sportlétesítménnyel gazdagodott városunk.


Sok történés volt az egyesület háza táján, annak ellenére is, hogy a járványhelyzet az ő életüket is erősen befolyásolta: tervezhetetlen volt a szezon, sokszor rögtönzésszerűen indultak el versenyeken – tekint vissza az elmúlt esztendő árnyékosabb oldalára Orosz Péter elnök, aztán már át is lép az eredmények mezsgyéjére, merthogy voltak bizony szép számmal.


Az egyesületi vezető csak a legkiemelkedőbbeket sorolja, elkülönítve az utánpótlás és a felnőtt versenyzők szereplését.

Más és más feladat vár a két korosztályra, ugyanakkor egyformán szép eredményeket tudhatnak magukénak országos bajnoki címekkel, dobogós helyezésekkel. Az olimpiai Mountain Bike-kategória Magyar Kupa sorozatát Kiss Kata Emma megnyerte, Zsankó Petra a hegyi OB-n állhatott fel a dobogós legmagasabb fokára, Szöllősy Eszter a mezőny, illetve az időfutam országos bajnokságon tekert elsőként a célba, Orosz Lili a mezőny OB-n ezüstérmet szerzett, és érmek sokaságát akasztották a „Vakondok” nyakába.


A felnőtteknél kiemeli Matuz Etelkát, aki a Gran Fondo világbajnokságon bronzérmes lett, egy mostoha időjárási körülmények között megrendezett boszniai versenyen. Összességében sikeres évként értékeli az elnök 2021-et, s hozzáteszi, az idei esztendőben is hasonló eredményeket szeretnének elérni. Igazoltak is el, érkeztek is hozzájuk új kerékpárversenyzők.

Sok versenyen vettek részt a zirci kerékpáros egyesület tagjai (kék-fehér szerelésben). A felnőttek is szépen szerepeltek, a korosztályos versenyzők pedig szinte mindenhonnan éremmel tértek haza


Tavaly májusban Zircet is érintette hazánk legnagyobb kerékpáros eseménye, a Tour de Hongrie, a kerékpáros egyesület a helyi önkormányzattal együttműködve különleges attrakciókkal fogadta a városunkon átsuhanó részhajrát, majd nem sokkal később egy felkészülési tréninggel egybekötve megtekintették a világ egyik legnagyobb kerékpárversenyét, a Giro d’Italia-t, amely most májusban Magyarországon vette kezdetét.

Az Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesület tavaly júniusban Olaszországba is ellátogatott

A közelmúltban hivatalosan, ünnepélyes keretek között is át lett adva a zirci pumpapálya, amelyben szintén része volt az Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesületnek.

Orosz Péter ugyanakkor hangsúlyozza, a pálya létrejötte a helyi civileknek köszönhető főként, hiszen ők keresték meg az egyesületet az ötlettel, aláírásokat gyűjtöttek a gyerekek – akik a létesítményt szinte napestig használják –, s ezek után döntött úgy a közgyűlésük, hogy közreműködnek a beruházás megvalósításában. A költségek egyik felét az egyesület által benyújtott pályázat forrásából sikerült fedezni, míg a fennmaradó részt magánszemélyek, vállalkozók adták össze.


A birtokbavétel már az elmúlt nyáron megtörtént, technikai okok miatt a hivatalos átadót március idusán tudták megtartani. Az egyesület tervei között szerepel, hogy évente legalább két olyan rendezvényt szervezzenek a pályán, amely a kerékpározást, a mozgást népszerűsíti, ezen túlmenőn az edzésprogramjuk szolgálatába is tudják állítani az új létesítményt. A várva várt eső megérkezett, így már zöldül az aszfaltburkolat környezete, szépítgetik a terepet, azonban nem kívánatos jelenségek térfigyelő kamerák kihelyezését fogják indokolttá tenni.

Nagy népszerűségnek örvend az egyesület aktív közreműködésével létrejött zirci pumpapálya

A bringás csapat már egy korábban elültetett versenyzői magból nőtte ki magát, ennek is tudható be, hogy a kiemelkedő eredményekkel magasra tették a mércét.

Ennek ellenére szívesen látják azokat is, akik hobbiszinten ülnek nyeregbe és szeretnének egy jó közösséghez tartozni, időnként egy-egy versenyen megméretni magukat, így hát minden zirci előtt nyitva áll az ajtajuk. A taglétszámuk folyamatosan nő, különböző helyekről csatlakoznak hozzájuk. Orosz Péter elmondja, míg az egyik vonalon tartanak az egyre professzionálisabb versenyzés irányába, addig a tömegsportbázist és az utánpótlást is szeretnék fejleszteni, ez utóbbi kapcsán azonban kiemeli, hogy nagy szükség van a szülők segítségére. A szponzorok szinte a kezdettől fogva mellettük állnak, a fő bevételüket a tőlük érkező támogatás jelenti a tagok rendszeres anyagi hozzájárulása mellett, s folyamatosan figyelik a pályázati lehetőségeket is.


Az idei versenynaptárat illetően egy hegyi OB-t már teljesített az egyesület, mely azon kevés verseny közé tartozott, ahonnan nem jöttek haza éremmel, ugyanakkor nagyon szépen szerepeltek. Az erőfelmérőnek is hasznos esztergomi „Kínok Kínja” országúti versenyen több kerékpárosuk is dobogóra állhatott: Varga Kornél abszolút második helyezett lett, Tajthy Ferenc a kategória második helyezés mellett egy abszolút hatodik helyet is fel tud mutatni, az U16-osok mezőnyében Csizmazia Áron harmadik helyen fejezte be a versengést. A szezon azonban még csak ezután kezdődik az egyesület számára: előttük áll a mezőny és az időfutam OB, a nyár végéig külföldi megmérettetések is tervben vannak, s a tavalyi sikeren felbuzdulva idén is indulnak a Gran Fondo-n, ezúttal a fiúk küzdenek majd a világbajnoki kvalifikációért.


Cikk: Kelemen Gábor

Képek forrása: Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesület, Önkormányzati Archívum