A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Újabb világbajnokság mögöttük, nagy tervek előttük

Az Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesület tagjai az idei évben is képviselték hazánkat a Gran Fondo világbajnokságon, melyet ezúttal Olaszországban rendeztek meg. Erről és a további terveikről is beszélt az újabb mozgalmas esztendőt maga mögött tudó és a hazai amatőr kerékpáros élmezőnyhöz tartozó egyesület vezetősége évértékelő riportunkban.


Tavaly nem akármilyen eredmény született a zirci egyesület részéről a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség Hosszútávú Világbajnokságán: Matuz Etelka harmadik helyezést ért el, kiemelkedő teljesítményét önkormányzatunk is méltányolta az év sportolója díj odaítélésével.


Idén négy fővel vágtak neki a rangos megmérettetésnek, amelyen a világ minden részéről a legjobb hosszútávos országúti kerékpárosok indulnak

– tudtuk meg Orosz Péter elnöktől. Kiemeli, hogy valamennyi versenyzőjük célba érkezett a több száz résztvevőt felvonultató nemzetközi mezőnyben, sőt Tajthy Ferenc az első húsz között végzett, Apró Csaba hasonlóan jó eredményt ért el, Varga Kornél és Ábel Melinda is tisztességesen helytállt a kategóriájában.

Ábel Melinda (balról) a MASTER OB-n második helyezést ért el, a hölgyek között ő képviselte az Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesületet az olaszországi világbajnokságon

A klubvezető a számok nyelvén is ismertette versenyzőik remek teljesítményét, amire természetesen nagyon büszke. A világbajnokságot megelőző kvalifikációs verseny egy 150 kilométer hosszú, 2000 méter szintű pályán zajlott, az itáliai rendezőség azonban ennél magasabbra tette a lécet: a kijelölt távban nagy különbség ugyan nem mutatkozott, viszont csaknem a duplájára emelkedett a szint, mintha közel a Mount Everest feléig tekertek volna fel a bringások, ami bizony még a profi országúti versenyzőket is komoly kihívás elé állítja.


A koronavírus-világjárvány okozta korlátok az idei nyárra teljesen felszabadultak, szinte minden hétvégén rajthoz álltak a Bakony Vakondjai:

időfutam-versenyek, csapatversenyek, országos bajnoki futamok kísérték végig az év legmelegebb időszakát, mely Zalakaroson csúcsosodott ki: az üdülőváros időjárása azonban kevésbé emlékeztetett a strandszezonra, a bringásoknak szakadó esőben, alaposan lehűlt időben kellett helytállniuk a nyeregben. Mindezek ellenére majdnem az egyesület összes tagja részt vett a Tour de Zalakaroson.

…és nem maradtak adósak az eredményes szerepléssel: az idén Zircen év sportolója díjjal is kitüntetett Orosz Lili dobogóra állhatott a mostoha időjárási körülmények közepette megrendezett versenyen

Országos bajnoki cím, illetve kiemelt versenyen dobogós helyezés kevesebb született idén a megszokottnál, ami azzal magyarázható, hogy az utánpótlás versenyzőik közül szinte mindenki feljebb lépett egy korosztállyal, de így is mintegy nyolcvan-száz éremmel gyarapította gyűjteményét a harmadik versenyszezonját lezáró zirci kerékpáros csapat.


Az elért eredményekben elévülhetetlen érdemei vannak Galaczi Miklós csapatvezetőnek, aki profi kerékpárversenyzői múltját is nagyszerűen tudja az egyesület szolgálatába állítani. Ő az, aki kidolgozza a stratégiát egy adott versenyre, figyelembe véve a pálya tulajdonságait és a versenyzők adottságait. Hangsúlyozza, hogy esetükben amatőr kerékpárosokról van szó, ugyanakkor igyekeznek professzionális szellemben felkészíteni őket a különböző megmérettetésekre, aminek akár a későbbi pályafutásuk során is nagy hasznát tudják venni.


A csapatvezető természetesen örül az eredményes szereplésnek, ugyanakkor hozzáteszi, számára nem a győzelem és a dobogó az elsődleges, sokkal fontosabbnak tartja a csapategységet, az összetartást és az egyesület kijelölt stratégiájának fegyelmezett betartását.

Tajthy Ferenc a MASTER OB-n bronzéremmel a nyakában! A kék-fehér dobogón feltűnő kék-fehér színek bizonyítják, hogy a stratégia sokszor vezet eredményre

Varga Kornél az egész szezonban jó versenyzéssel, számos versenyen állhatott a dobogón!

Csizmazia Áron jövőre már az U17-es fiúk között gyűjtheti a versenykilométereket és a dobogós helyezéseket

Orosz Péter örömét fejezi ki, hogy

folyamatosan erősödik az egyesület, egyre nagyobb az érdeklődés az irányukba, ami nagyban betudható versenyzőik eredményes szereplésének.

A hazai amatőr kerékpáros egyesületek népes táborának ranglistáján előkelő helyet foglalnak el a zirciek, és azon vannak, hogy jövőre az első öt között végezzenek, de ha ez nem sikerül, akkor sem lesznek csalódottak – szögezi le a klubvezető, aki szintén a csapategységet helyezi előtérbe mindenekelőtt. Az elit csapat minél magasabb szintre történő fejlesztése mellett távlati céljaik között említi a zirci és környékbeli fiatalok edzéslehetőségének a biztosítását.


Kelemen Gábor