A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Új távlatok nyíltak Vintze Regina sportlövő előtt


Az év elején a komáromi MTTSZ Finomító Sportlövő Klubhoz igazolt Vintze Regina zirci sportlövő, hogy tovább csiszolja eredmények hosszú sorával bizonyított tehetségét. Erre garancia az edzője, Kisvárdai István, aki igazi szaktekintélynek számít a lövészsportban, világ- és Európa-bajnok versenyzők kerültek ki a kezei alól.


A lövészet hazai fellegváraként tartják számon Komáromot. A város olyan sportolókat adott a hazának, mint például Sidi Péter sokszoros világ- és Európa-bajnok magyar sportlövő, az olimpiai légpuska versenyszám regnáló csúcstartója. Tizennégy éven keresztül az ő felkészítő edzője is Kisvárdai István volt, aki megtisztelt minket a jelenlétével Zircen.


– Komárom egy törésvonalon fekszik és a vulkanikus erők hatására ilyen gyerekek nevelődnek – válaszolja kissé ironikusan a kérdésünkre, hogy mi a sikerek titka, majd Vintze Regina felé fordulva hozzáteszi: – Most itt ül mellettem egy gyerek, aki a „zirci törésvonalon” nevelkedett, és iszonyú nagy tehetségnek tartom.


Ha pedig nem a természetben keressük az okokat, akkor a sok munkát, a sportolók jó menedzselését, megfelelő technikával történő ellátását, a gyerekek versenyszellemre nevelését sorolja a mester, aki 2000 óta minden olimpián részt vett felkészítő edzőként. Világ- és Európa-bajnok, ifjúsági olimpiai bajnok sportolókat nevelt, már csak éppen a felnőtt ötkarikás érem hiányzik, de arról sem mondtak le, azon vannak, hogy beszerezzék

– mondja.

Mester és tanítványa edzés közben


Nagy múltú klubról van szó, melynek 1958-ig nyúlnak vissza a gyökerei. Komáromban sem volt másként, mint Zircen: sokáig a Magyar Honvédelmi Szövetség keretei között működött a lövészet és városunk lövészklubjához hasonlóan a „Finomító” is a Magyar Technikai és Tömegsportklubok Országos Szövetségének a tagja. Csak éppen mások a feltételek a Duna partján – eszközállományban, infrastruktúrában –, nem véletlen, hogy a lövészetnek szinte minden szakágában képviseltetik magukat és több magasan jegyzett sportoló is kikerült már innen.


Kisvárdai István 1988 óta edzősködik, korábban aktív és eredményes versenyző is volt, 1971-ben ismerkedett meg a sportlövészettel. Meséli, hogy nemigen volt edző akkoriban a komáromi klubban (rajtuk kívül jelenleg két másik lövészklub is működik a városban), irodalomból és a tapasztalatára alapozva kezdte meg a szakmai munkát. Elnökségi tagja a Magyar Sportlövők Országos Szövetségének is, megbízást kapott arra, hogy három megye területéről kutassa fel a tehetségeket.


– Amikor még Zircen sportoltam, puskavásárlás miatt kerestük meg István bácsit. Kaptam egy lehetőséget tőle az átigazolásra, amit nem bántam meg, mert nagyon jó kezekben vagyok – meséli az előzményeket Vintze Regina, akit az idei évben „Zirc város utánpótlás sportolója” címmel tüntetett ki az önkormányzat.


A sikeres zirci pályafutást követően nem gondolta, hogy ilyen gyorsan jönni fognak a komáromi eredmények is: februárban tagja volt az országos bajnokságon második helyezést elérő csapatnak tíz méter légpuska zárt irányzékú versenyszámban, és „kisebb” versenyeken is sikerült érmeket gyűjteni. Most ősszel az országos kisöbű puska bajnokságon harmadik helyezett lett a csapatuk junior kategóriában, míg egyéniben, ifjúsági korcsoportban egy-egy harmadik és második helyezéssel tért haza Regina a versenyről.


Vintze Regina a dobogó második fokára is felállhatott új klubjának színeiben az ifjúsági országos bajnokságon és egy harmadik helyezés is társult a második mellé tűzfegyveres versenyszámokban– Fantasztikus eredmények ezek – teszi hozzá edzője, hiszen zirci tanítványa csak május 30-án kezdett el tűzfegyverrel (kisöbű puskával) lőni, és rövid idő alatt sikerült nagyon sokat fejlődnie, a fejlődés pedig azóta is töretlen. Hangsúlyozza azt is, hogy jó alapokat hozott Zircről, Varjas József szívvel-lélekkel foglalkozik itt a gyerekekkel. Korábban kétszer is járt előadást tartani városunkban, és már akkor látta, hogy jó munka folyik a zirci lövészklubban. Rendelkeznek fűtött lőtérrel, amit nagyon lényegesnek tart. Emlékszik, valamikor ők is öt-lőállásos lőtérről kezdték, „Sidi Péter is egy pincéből került ki az első olimpiájára, Sydney-be”. Leszögezi, hogy nem céljuk elvinni a tehetségeket más lövészkluboktól, akik hozzájuk fordulnak, azokat szívesen látják, hiszen megfelelő körülmények között adott számukra a fejlődés lehetősége.


A sportág melletti elköteleződés Vintze Regina iskolaválasztását is befolyásolta. Úgy döntött, hogy helyben tanul tovább, ezzel is időt takarítva meg. A III. Béla Gimnázium nyelvi előkészítő osztályának diákja lett szeptembertől. Azt mondja, hogy jó időbeosztással mindent meg lehet oldani, akarat kérdése az egész. Szülei is mindenben támogatják, a heti három edzésre édesapja viszi fel Komáromba. Előfordul, hogy Regina az autóban is kinyitja a tankönyveket, vagy éppen laptopon keresztül oldja meg a házi feladatot.


„Ha el szeretnék érni valamit, akkor nincsen megállás” – jelenti ki határozottan a mindig mosolygós leányzó, aki amellett, hogy sikerült beilleszkednie az új közösségbe, a nevelőegyesületétől sem szakadt el, tagja maradt a zirci lövészklubnak is, szeret visszatérni a társakhoz, és ha egy kis kikapcsolódásra vagy plusz gyakorlásra van szüksége, akkor, mint mondja, „Józsi bácsi mindig szívesen fogad és kinyitja a termet”.


A komáromi klubban mindenféle lövészettel foglalkoznak, az olimpiai számokban viszont kizárólag légpuskára és puskára specializálódtak. A járványhelyzet a sportlövészet versenynaptárát is átírta, most csak a hazai versenyeken tudnak részt venni, de azok között is volt olyan, amelyet elhalasztottak, vagy képlékennyé vált a megrendezése. Leállni nem fognak, az edzések folyamatosak és már a jövő év versenyeire is készülnek, közöttük az Európa-bajnokságra.

Vintze Regina légpuskával gyakorol a komáromi lőtéren


A fegyver beágyazása, ráállás a lőlapra, légzés-célzás-sütés harmóniája, döntéshozatal, cselekvés – sorolja a szakvezető, hogy mennyi mindenre kell figyelni egyetlen lövés során, amire a kívülálló talán nem is gondol. Az edzések során játszanak is, de a játékok is készségfejlesztő céllal történnek. Nagyon fontosnak tartják a fizikai felkészítést is, amelyet a sportolóknak odahaza kell végezniük, emellett pszichikai-fizikai edzőtáborokat is tartanak, melyeket a komáromi edző vezetett be a hazai lövészsportba.


Vintze Regina néhány évvel ezelőtt nem gondolta volna, hogy világ- és Európa-bajnok versenyzőkkel fog együtt edzeni, de a tehetsége mellé párosuló kitartásnak és szorgalomnak köszönhetően számítanak rá a hazai sportlövészet egyik bástyájában, és a Zirc város hírnevét öregbítő eredmények után már komáromi színekben is megcsillantotta ügyességét.


Kisvárdai István kiemeli új tanítványa kapcsán azt is, hogy mosolyogva, örömmel végzi a lövészetet, ami ritkaságszámba megy, pedig éppen ez a sport igazi értelme.


Fotók: Vintze Csaba

Cikk: Kelemen Gábor