A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Új sportlétesítmény, közösségi összefogással


Javában folynak a pumpapálya munkálatai a belterületi kerékpárút mellett, a szakképző iskola tornacsarnoka mögött. A kerékpárosok, kiskerekű járművel közlekedők számára épülő létesítmény egy széleskörű társadalmi összefogásnak és az Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesület pályázatának köszönhetően valósul meg.


– A kerékpáros pumpapálya az utóbbi években kezd elterjedni Magyarországon, egyrészt kormányzati ösztönzésre és segítséggel, másrészt a kerékpárosok létszámának növekedése miatt egy társadalmi igény alakul ki a kerékpárosok ügyességi fejlesztésére. Ezek a pályák a kerékpárkezelés technikájának elsajátítását segítik elő, gyerekek, felnőttek számára egyaránt – mondta el érdeklődésünkre Orosz Péter, az Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesület elnöke.


Beszélt az előzményekről is, a tavalyi évben érkezett civil részről megkeresés az egyesület irányába, hogy szeretnének egy Skate Parkot vagy pumpapályát Zircen. A minél szélesebb réteg kiszolgálása érdekében ez utóbbi megvalósítását karolta fel az egyesület egy pályázat benyújtásával. A létesítmény költségvetése huszonkét millió forint, melynek ötven százalékát kormányzati forrásból sikerült fedezni,

a fennmaradó részt pedig egy példaértékű zirci összefogásnak köszönhetően tudták biztosítani, melyből vállalkozók, magánszemélyek is kivették a részüket, pénzösszeggel, munkagéppel, egyéb adománnyal segítették a projekt megvalósítását.

Ki kell emelni Kovács Krisztián nevét, aki az egyik fő mozgatórugója volt az eseményeknek. Zirc Városi Önkormányzat is támogatta a civilek kezdeményezését, rendelkezésre bocsátotta a területet és a pálya tervezésének költségét is felvállalta.

Munkagépek dolgoznak a pálya építésén, amely aszfaltburkolattal lesz ellátva


Az építési munkálatok előreláthatólag egy héten belül befejeződnek – az aszfaltozás és a festés van még hátra –, ezt követően birtokba is lehet majd venni a létesítményt, az egyesület elnöke azonban kéri, hogy amíg körbe van szalagozva a pálya, addig ne használják, hiszen a biztonsági előírásokkal, használati útmutatóval is el kell látniuk az új létesítményt. A tereprendezésnek a forró nyár nem kedvez, ez várhatóan szeptemberben történik majd meg.


Sebestyén Krisztián, a kivitelező Trail Art képviselője elmondta, a nyomvonalat aszfaltburkolattal látják el, ami rendkívül tartóssá teszi, egyúttal meg is gyorsítja a pályát. A nyomvonal kialakításánál figyeltek arra, hogy minden irányból, nagyon sok kombinációval lehessen használni a létesítményt. Lesz egy ajánlott útvonal, ugyanakkor nagyon fontosnak tartja, hogy a pályát egyszerre használók megegyezés szerint egyirányban haladjanak majd. Felhívja a figyelmet, hogy

bukósisak nélkül senki ne használja a létesítményt, sőt a hosszú ujjú kesztyűt és a térdvédőt is javasolja, kéri a szülőket is, hogy gondoskodjanak erről.

A kivitelező cég munkatársai – akik egyébként kerékpárosok – kipróbálták a pálya nyomvonalát

Orosz Péter hangsúlyozza,

a pálya szabadon használható lesz bárki számára, minden időben,

akkor is, amikor az egyesület heti két-három alkalommal egy-egy órás edzést tart, csak ez esetben fokozott figyelmet kérnek a használóktól. Az egyesület versenyekre való felkészítését is nagyon jól szolgálja a pumpapálya, hiszen a koordinációs készségek mellett a megfelelő fizikai állapot, erőnlét is szükséges ahhoz, hogy végigmenjünk a kijelölt nyomvonalon.


A pálya karbantartása az Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesület feladata lesz,

amely rendezvényeket is tervez ide, és bíznak benne, hogy minél többen igénybe veszik a közösségi összefogás eredményét, nagy élet honol majd a város legújabb sportlétesítményén.

Kelemen Gábor