A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Új növényekkel gazdagodott városunk környezete


Hatvan fát és nyolcvan cserjét ültetett el a „Zirci Városüzemeltetés” Nonprofit Kft. a napokban a város frekventáltabb pontjain. A fásítási beruházáshoz Zirc Városi Önkormányzat költségvetésében egymillió forintot biztosított.


A fatelepítéssel egyrészt pótlási kötelezettségének tett eleget az önkormányzat, hiszen az elmúlt években elég sok veszélyes, kiszáradt fa eltávolítására került sor a város közterületein, így például a Rákóczi téren és a Kistemplom környékén. Voltak azonban fásítás szempontjából eddig még „szűz” területek is, így például a kerékpárút nyugati oldala.


Szekeres Anita, a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal városüzemeltetési ügyintézője elmondta, a kerékpárút mellé negyven kislevelű hársat telepítettek, egy kellemes, árnyas fasor fog majd védelmet nyújtani az arra közlekedők számára a délutáni napsütéstől. A Rákóczi téren nagylevelű hársak jelentik az utánpótlást, ezek közül egy fa a Zirci Országzászló Alapítvány javaslatára a Rákóczi-év tiszteletére került elültetésre a fejedelem szobra mellett. A negyvenlakásos tömbház előtti kis sziget rendezése már régóta tervben volt, de a közműberuházások eddig nem tették lehetővé a fásítást. Ide négy oszlopos juharfát telepítettek, figyelve arra, hogy ne zavarják a lakók kilátását. Örökzöld takarócserjék is telepítésre kerülnek, amelyek látványossá teszik a belváros forgalmas pontját.


A „Zirci Városüzemeltetés” Nonprofit Kft. munkatársai végzik a telepítéshez szükséges földmunkát a Rákóczi téren, a negyvenlakásos épület előtt – látványos zöld sziget jön létre


A Kistemplom környékén az öreg hegyi juharokat megtámadta a fagyöngy, ezért kellett több fát is kivágni az elmúlt években. A 2013-ban történt déli oldali telepítésnek megfelelően készült el most az északi oldali telepítés kőrisekből, így idővel újra létrejön majd egy liget.A hivatali munkatárs elmondta azt is, a tájhoz illeszkedő fajokat telepítettek, amelyek a Bakonyra jellemző klímában, ökológiai körülményekben meg tudnak maradni, illetve figyelembe vették a helyi szabályozást is a zöldfelületeken telepítésre javasolt fafajok vonatkozásában.

Szem előtt tartották továbbá, hogy Zircen nagy hagyománya van a hársfák telepítésének, ezért a Rákóczi térre ezúttal tíz nagylevelű hársat választottak, amely a kipusztult kislevelűekkel szemben várhatóan jobban tolerálja a városi környezetet.


A telepítési munkálatokat a „Zirci Városüzemeltetés” Nonprofit Kft. munkatársai végezték el. A beruházás költségei a fatelepítéshez szükséges felszereléseket, anyagokat is tartalmazták. József Attila születésnapjához kapcsolódóan is aktuálisak lehetnek a verssorok: „Kertész leszek, fát nevelek, kelő nappal én is kelek”. A frissen telepített egyedek folyamatos öntözést igényelnek majd az aszályos időszakban, melyet a városüzemeltetési társaság fog végezni.


Kelemen Gábor