A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Új játszóvárban vált valóra az álom


Példaértékű összefogás eredményeként új, többfunkciós játszóvárat vehettek birtokba a gyerekek a Cigánydombi-játszótéren. A közel két és fél millió forintból elkészült létesítményt ünnepélyes keretek között, egy családi nap keretében adtak át a kezdeményező civilek a városnak.


Nagy volt a nyüzsgés a Cigánydomb tetején magasodó, színes lufikkal feldíszített vár körül, gyerekek és felnőttek egyaránt készültek az ünnepi pillanatra.

Az új játszótéri elem létesítését felkaroló öt civil szervezet részéről, a gesztor az „A BULI ’91” Alapítvány képviseletében Encz Ilona köszöntötte a megjelenteket Bródy János Halász Judit által megénekelt versével.


Először a hely szelleméről esett szó, a csaknem harminc éves Barátság Park és a Cigánydombi játszótér kialakításának körülményeit ismertette az ünnepség szónoka, majd rátért a közelmúlt történéseire: 2016-ban önkormányzati, majd 2021-ben „Építsünk közösen játszóteret!” mottóval közösségi kezdeményezés indult a játszótér megújítására. Igazi lendületet az adott a folyamatnak, amikor tavaly öt civil szervezet elhatározta a játszótér megújítását.

Encz Ilona ismertette az új játszóvár létrejöttéhez vezető hosszú folyamatot és a sok támogatót

A finnbarátok ötlete nyomán, az önkormányzati Civil Támogatási Alap tavalyi pályázatán célul tűzték ki, hogy a várossal együttműködve, a kisgyermekes családok számára új játékeszközt és egy megújult játszóteret hoznak létre együtt. Tudták ugyanakkor, hogy segítő és szakmai partnerekre lesz szükség a nagy feladathoz, ami végül majd egy évet vett igénybe.


Encz Ilona örömmel jelentette be, hogy

a civil szervezeteik közösségi kezdeményezésében, magánszemélyek önzetlen adományaival, Zirc Városi Önkormányzat jelentős támogatásával és szakmai partnereik nélkülözhetetlen együttműködésének köszönhetően ismét sikerült egy a város közösségét szolgáló nagy álmot megvalósítani.

A gyerekek boldogan vették birtokba az új játszóvárat

Mint az elhangzott, az öt civil szervezet 1 200 ezer forintos támogatást nyert el erre a célra az önkormányzati Civil Támogatási Alap 2021. évi pályázatán, a magánszemélyek felajánlásaiból 231 ezer forint gyűlt össze, az önkormányzat pedig egy millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyújtott a beruházás megvalósítására.


A játszóvárat átadták üzemeltetésre a városnak, de hangsúlyozták, hogy civilként végezhető területgondozási feladatokat a jövőben is vállalnak a játszótéren és a Barátság Parkban.


A köszönetnyilvánítás jeleként meghívták az eseményre a játszótérbővítés valamennyi támogatóját és szakmai közreműködőjét is, emléklappal köszönve meg a munkájukat.


Elsőként a civil partnerek vették át az elismerést, majd ők adták tovább az emléklapokat a többi segítőnek: a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület képviseletében Wenczel Zsuzsanna elnök és Müllerné Wenczel Rita ötletgazda, az Erdélyi Baráti Kör Egyesület részéről Horváth István elnök és Sztana Éva, az „A BULI ’91” Alapítvány, a „Zirc Kultúrájáért” Alapítvány és a Bakonyi Babázók Csoport nevében Encz Ilona.


Az adományozások beérkezésének sorrendjében az új játszóvár megépítését támogatta Ottó Péter és családja, Sümegi Kálmán, Dr. Mohay József, Némethné dr. Bakó Gizella, Cziráki István, Steinbach Józsefné, Müllerné Wenczel Rita, Zirc Városi Nyugdíjas Klub, Németh István József, Schnellbach László, Kovács Bertalan és családja, Encz Ilona.

Emléklappal köszönték meg a civil szervezetek a magánszemélyek, családok önzetlen felajánlását

Kiemelték, hogy a több ajánlattevő közül kiválasztott Gyurkó és Társa Kft. kiváló minőségben végezte el a játszóvár telepítését, még arra is figyeltek, hogy pici gyerekek számára használható hinta is készüljön. A családi vállalkozásnak szintén emléklapot nyújtottak át, ahogy a játékeszköz minősítési eljárását végző Igmándy György szakértőnek is.


Megköszönték továbbá a már meglévő játszótéri elemeket felújító „Zirci Városüzemeltetés” Nonprofit Kft. áldozatos munkáját és a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Városüzemeltetési Osztályának együttműködését, szakmai segítségét.


A legnagyobb partneri támogatónak, Zirc Városi Önkormányzatnak járó elismerést, egyben a játszóvárat Hédl Evelin önkormányzati képviselő, az Emberi Kapcsolatok Bizottságának elnök-helyettese vette át a város képviseletében.

A lakosság nevében is tolmácsolta a köszönetet, hogy ez a csodálatos játszóvár létrejöhetett, melyet a gyerekek bizonyára nagy örömmel fognak használni.

Reményét fejezte ki, hogy ez a közösségi összefogás és együttműködés a szükséges fejlesztések esetén a jövőben is folytatódik.

A város részéről Hédl Evelin is köszönetét fejezte ki a közösségi összefogásért

Az ünnepi gondolatokat követően a Csiporgó Klub tartott zenés, játékos foglalkozást a gyerekeknek, körtáncot jártak, s még vonatoztak is egy kicsit, hogy megérkezzenek a várva várt várhoz.

A gyerekek végül boldogan szaladtak át az avatást jelképező nemzeti színű papírszalagon, hogy birtokba vegyék a játszótér új szegletét.


A rendezvényt követően a szervezők a Barátság Parkban vendégül látták a családokat és további játékos foglalkozásokkal szereztek örömet a gyerekeknek.

Együtt a gyerekekért: a civilek álma széleskörű összefogás eredményeként vált valóraKelemen Gábor