A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Új győztest avattak a Barátság Kupán


Nyolcadik alkalommal került megrendezésre a „Barátság Kupa” kispályás labdarúgótorna, mely két város oktatási intézménye, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium és a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola kapcsolatán alapszik. Zirc először emelhette magasba a győztesnek járó trófeát.


Péntek éjszaka érkezett városunkba a kilencfős erdélyi küldöttség Varga Nimród testnevelő tanár vezetésével. A fiatal pedagógus először járt Zircen, a csapat tagjai között viszont alig akadt olyan, aki már ne fordult volna meg nálunk a versenysorozat keretében, szinte haza jöttek a fiúk. Az út fáradalmainak kipihenésére vajmi kevés idő jutott, de hát nem is pihenni érkeztek a székely legények, hanem hogy a mozgás jegyében töltsék el ezt a pár napot.


Szálláshelyük a szakképző iskola kollégiumában volt, ellátásukat pedig Zirc Városi Önkormányzat támogatásával a Zirci Önkormányzati Szolgáltató Központ biztosította.


A Székely Mikó Kollégium küldöttsége az érkezésüket követő reggelen a szakképző iskola kollégiuma előtt


A társszervező Zirc Városi Önkormányzat kíséretében ellátogattak a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolába, ahol bekapcsolódtak az ötödikesek-hetedikesek testnevelés órájába: előbb egy barátságos focimeccsre került sor a Reguly-s fiúkkal, majd diáklányaink kézilabdában mérték össze tudásukat a messziről jött fiúkkal.


Közös kép is készült a két oktatási intézmény diákjaival, tanáraival


Mint azt fentebb említettük, a csapat tagjai számára már ismerős volt a város, így ők péntek délután szabad programot választottak, míg a két felnőtt – a tanár urat kedvese kísérte el a hosszú útra – Burján István iskolaigazgató, a határokat átívelő sportbarátság megalapozójának vezetésével megtekintette Zirc legfőbb nevezetességét, a Zirci Ciszterci Apátságot.


Az idei torna abban eltért a többitől, hogy szabadtéren került megrendezésre, az Alkotmány utcai sporttelep adott neki helyet. Szerencsére az időjárás is kedvezett, szombatra végre megérkezett a tavasz, s egy szépen előkészített pályán vehette kezdetét a versengés.


Sepsiszentgyörgy és a házigazdák két csapata mellett Csetény, Dudar és Bakonynána fogadta el a szervezők meghívását. A hat csapat körmérkőzéses rendszerben játszott negyedórás mérkőzéseket, majd az alapszakasz harmadik és negyedik helyezettje a bronzéremért szállt harcba, míg az első kettő a győztesnek járó serleg elhódításáért lépett ismét pályára.


Az alapszakaszban gólnélküli döntetlent hozott a Sepsiszentgyörgy és a Zirc I mérkőzése, a döntőben újra találkoztak…


Míg a küzdőtéren barátságos szellemben zajlott a verseny, az öltözőépület előtti „szabadtéri konyhán” szorgos kezek dolgoztak: az Erdélyi Baráti Kör Egyesület tagjai gondoskodtak a résztvevők ellátásáról, a tőlük megszokott határtalan szeretettel. Fagyit is küldött egy Jó Tündér a pálya szélére, hogy az ízletes szendvicsek után a desszert se hiányozzon.


Az Erdélyi Baráti Kör Egyesület tagjai nélkül nincsen Barátság Kupa…


Már az alapszakaszban sem unatkozhattunk, de a két helyosztó mérkőzés tartogatta az igazán nagy izgalmakat. A harmadik helyért Csetény és a Zirc II találkozott egymással, s nem jutottak dűlőre a rendes játékidőben, büntetőrúgások következtek, melyben jobbnak bizonyult a rendező város második számú csapata. A finálét Sepsiszentgyörgy és Zirc I-es számú csapata játszotta. A legutóbbi két torna utolsó felvonásán is ők néztek farkasszemet egymással, s mindkét alkalommal az erdélyi csapat győzött. Ezúttal azonban a zirciek örülhettek a végén,

Szücs Ármin hajrában szerzett gólja azt jelentette, hogy a Barátság Kupa 2016 óta íródó történetében első ízben nyert a Reguly Antal Általános Iskola csapata.

A harmadik hely sorsát büntetők döntötték el a Zirc II és a Csetény között


Végig szoros volt a torna fináléja, végül egy gól döntött: Zirc I – Sepsiszentgyörgy 1:0


A torna végeredménye: 1. Zirc I, 2. Sepsiszentgyörgy, 3. Zirc II, 4. Csetény.


Valamennyi résztvevő csapat elismerő oklevelet vehetett át, a helyezettek dísztárgy- és éremjutalomban részesültek, valamint három különdíj is kiosztásra került. A Gólkirály kilenc találattal Kovács Koppány (Székely Mikó Kollégium) lett, a Legjobb mezőnyjátékos címet Wittmann Márk (Zirc I), a Legjobb kapus címet Földesi Benedek (Zirc II) érdemelte ki.


A díjakat Horváth István, az Erdélyi Baráti Kör Egyesület elnöke adta át, aki egyben a rendezvény egyik fő támogatója. Burján István főszervező köszönetét fejezte ki minden résztvevőnek, valamint a rendezvény létrejöttét segítő támogatóknak, közreműködőknek.


Horváth István gratulál a második helyezett Sepsiszentgyörgy csapatkapitányának, és átadja a díjat


Versenyen kívül Sepsiszentgyörgy és Zirc kölcsönösen megajándékozta egymást, s a legközelebbi találkozás reményében váltak el egymástól, hiszen a sport nem ismert határokat.


A dobogós csapatok, s felkészítőik közös képpel búcsúztak el egymástól


A rendezvény megvalósulását támogatta Zirc Városi Önkormányzat, a Vezir-Hús Coop Kft., a PSZC Reguly Antal Szakképző Iskolája és Kollégiuma, az MLSZ Veszprém Megyei Igazgatósága, a Wolf Pékség, a Török Biztonsági Szolgálat Kft., a Fisli és Társai Kft., a B3 Takarékszövetkezet, a Football Club Zirc Sportegyesület és Csombor Tibor vállalkozó.


Kelemen Gábor


A cikkben szereplő fotók egy részét a 7. osztályos diáklányok készítették, köszönjük nekik!