A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A „tűzoltós” tanulmányútból életre szóló barátság szövődött


Huszonötéves a németországi Traunstein és Zirc kapcsolata. A jubileum apropóján a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat a partnervárosba utazott, hogy megünnepeljék az együtt töltött éveket.


-A kapcsolatot édesapám alakította ki, ő látogatott el tapasztalatszerzés céljából a traunsteini tűzoltóságra huszonöt évvel ezelőtt. Kíváncsi volt, hogy ők milyen felszerelésekkel dolgoznak, hogyan végzik a munkájukat és megismerkedett az akkori tűzoltóparancsnokkal, Albert Kutzerrel. Ebből aztán egy életre szóló barátság köttetett – meséli Hédl Evelin, a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke,

aki édesapja örökségét átvéve fontosnak tartja, hogy ez a negyedszázados partnerség a továbbiakban is fennmaradjon, egyrészt ezen keresztül is őrizve a sváb hagyományokat, másrészt pedig a német barátok által felajánlott adományok mindig is jól hasznosultak.


A Traunsteinbe utazó zirci delegáció tagjai voltak Hédl József, a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat korábbi elnöke, a kapcsolat letéteményese és felesége, továbbá a nemzetiségi önkormányzat képviselő-testületének jelenlegi tagjai – Vajcsné Győri Éva, Fogl Ferencné, Bittmann Károly, Baranyai József és Hédl Evelin.

A delegáció vezetője nem győz betelni az őket ért kedves fogadtatással.

A jubileumi ünnepségen szinte mindenki jelen volt a vendéglátók részéről, aki valamilyen formában részt vett a huszonötéves kapcsolat ápolásában: a település mostani elöljárói mellett korábbi polgármesterek és alpolgármesterek, tűzoltóparancsnokok, önkéntes segítők.

Kölcsönösen díjat vehettek át azok, akik a kapcsolat ápolásán fáradoztak – a vendéglátók társaságában, középen a zirciek részréről Hédl Evelin, a nemzetiségi önkormányzat elnöke, mellette jobbról a szülei, a kép bal szélén Bittmann Károly

Fényképek meséltek a közösen eltöltött időről, felidézték a fontosabb történeseket a kilencvenes évek végére visszanyúló kapcsolatból, majd kölcsönös díjátadásra került sor.

A traunsteiniek jó szokásukhoz híven gondoskodtak arról, hogy tartalmasan teljék a „zirci svábok” bajorországi hétvégéje. Fesztiválon vettek részt, ahol láthatták, „hogyan mulat a traunsteini nép”, megtekintették a tűzoltóságot, a negyedszázados barátság bölcsőjét és az önkéntes vízimentő szolgálat működését is megismerhették.

A nemzetiségi önkormányzat képviselő-testületének valamennyi tagja részt vett a jubileumi látogatáson és egy-egy hozzátartozó is elkísérte őket – nagyon jól érezték magukat, sok élményben volt részük Traunsteinben

Aktív esztendőt hagyott maga mögött a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat, erre is visszatekintünk Hédl Evelinnel, aki 2022 februárja óta tölti be az elnöki tisztséget.

A traunsteni szállítmány tavaly sem maradhatott el, két fordulóban érkezett: márciusban nagy mennyiségű ruhaneműt, kerekesszékeket, számítástechnikai eszközöket kaptak és valamennyinek megtalálták a rendeltetési helyét. Karácsony előtt nem sokkal pedig az eddigi talán legnagyobb és legértékesebb adományt vehették át a traunsteini és surbergi barátoktól: a két tűzoltóautó közül az egyik végállomása Nagyvázsony, a másiké Mór városa lett, míg az iskolabútorokkal a zirci gimnázium vált komfortosabbá.


Az általános iskolát is támogatta a „német önkormányzat”: eredményes pályázatukkal ők alapozták meg a végül egy hármas együttműködés eredményeként megvalósult „C” épület felújítását, segítették a német tagozatos diákok beiskolázását, és a kimagasló nyelvi teljesítményeket is elismerték. Örömükre szolgált, hogy

csaknem ötven diák vett részt a német szavalóversenyen, őket is megjutalmazták.


A csatornabekötés is elkészült az önkormányzat épülete előtt, ennek kapcsán az elnök köszönetét fejezi Bittmann Károly alelnöknek a fáradhatatlan munkájáért, továbbá a Deutsch Klub segítőinek.


Két nagyobb rendezvény is fűződik a nevükhöz az elmúlt évből: júniusban hagyományőrző céllal hívták életre a Német Nemzetiségi Napot óvodások, iskolások, környékbeli énekkarok, tánccsoportok fellépésével és ezúttal Zirc városa adott otthont a vármegyei német önkormányzattal és a vármegyei német önkormányzatok közösségével együttműködve megvalósított Német Nemzetiségi Gálának is.

Olyan sok minden történt az elmúlt évben, hogy Hédl Evelin „puskával” készült, de azt végül nemigen kellett használnia

A jótékony kedv az idei évben sem hagyott alább:

támogatták a Béla-bált, betegnek, rászoruló családoknak segítettek, tankönyvek költségét finanszírozták. A Zirci Erzsébet Kórház részére defribillátort közvetítettek Traunsteinből, a Zirci Önkormányzati Tűzoltóságnak pedig szén-monoxid érzékelőt adtak át és a továbbiakban is szeretnék számukra biztosítani a szükséges felszereléseket.


A Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde német nemzetiségi csoportja – szintén az önkormányzat jóvoltából – új fellépőruhát kapott. A német nyelvvizsgát sikeresen abszolváló gimnazistákat is megjutalmazták. A tavaly december közepén érkezett ruhákat Pénzesgyőr önkormányzatának adták, az osztáson részt is vettek, és leírhatatlan számukra az öröm, amit az adományt fogadók arcán láttak.


Megtudhatjuk azt is, hogy

a nyár folyamán egy újabb szállítmány érkezik a már jubiláló kapcsolat eredményeként.

Idén is pályáztak a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tornatermének nyílászárócseréjére, bíznak az eredményes elbírálásban. Közös projektjük a Reguly Múzeummal és a Művelődési Házzal a sváb szakácskönyv, melynek a kiadására várnak. A tavaly első alkalommal megszervezett nemzetiségi napot idén június 24-én tervezik megtartani.


A német tagozatra járó általános iskolás diákok megjutalmazása az idei ballagáson sem marad el, miképpen a nyelvi szavalóversenyen és a beiskolázásban is számíthatnak a német önkormányzat segítségére – mondja Hédl Evelin, aki végül elárulja, hogy szeretné meghívni a traunsteini, surbergi barátokat az augusztus 11-12-ére tervezett zirci nagyrendezvényre.

- Ne csak akkor jöjjenek, amikor adományt hoznak, és ne csak arra a kis időre maradjanak, amíg lepakolnak, s másnap utaznak is vissza!

Cikk: Kelemen Gábor


A traunsteini képeket Bittmann Károly bocsátotta a rendelkezésünkre.