A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Túrázás, kikapcsolódás, biztonságos közlekedés


Sajtótájékoztatón jelentette be a Verga Zrt., hogy elkezdődött a Veszprém és Zirc közötti kerékpárút építése. Ottó Péter polgármester önkormányzatunk két nyertes pályázatáról tájékoztatott, melyek jól kapcsolódnak az erdőgazdaság fejlesztéséhez.


Városunk vezetője elmondta, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló közlekedésfejlesztési és a turisztikai célú projekt is tartalmaz kerékpárutas fejlesztést. Hozzátette, ami leginkább kapcsolódik a Verga Zrt. beruházásához, az a turisztikai projekt keretében megvalósuló mintegy huszonöt kilométeres lovas- és kerékpáros útvonal kijelölése, amely Zircről indul és Lókút, Eplény, Olaszfalu érintésével városunkba is érkezik vissza.


A másik pályázat Zircről viszi tovább a kerékpáros közlekedés lehetőségét Kardosrét irányába. Ennek célja az is, hogy a városrész, az ipari park és a szakképző iskola tanműhelye biztonságos közlekedési kapcsolattal legyen elérhető gyalogosok és kerékpárosok részére, másrészt csatlakozik ez a szakasz a Győr-Veszprém-Balaton tervezett kerékpárút nyomvonalához is.


– Úgy gondolom, ha ezek az utak a közeljövőben összeérnek, akkor nemcsak a hozzánk érkező turisták, hanem a térségben élő emberek számára is a biztonságos közlekedést jelentik, el lehet jutni Zirc térségéből a Balatonra a túrázás, a kikapcsolódás és a kerékpáros közlekedés öröme által - zárta szavait Ottó Péter.

Ottó Péter polgármester a zirci önkormányzat nyertes pályázatairól számolt be. Balról: Ugron Ákos Gábor, a Verga Zrt. vezérigazgatója, Révész Máriusz kormánybiztos, Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fotó: SKB)


Révész Máriusz kormánybiztos elmondta, a kormány az elkövetkezendő években több mint 150 milliárd forintot fordít kerékpárút-építésre. Vannak olyan beruházások, amelyek már folyamatban vannak, így például a Veszprém és Zirc közötti kerékpárút, melynek már régóta megvoltak a tervei, csak várni kellett arra, hogy a kerékpárút nyomvonalán található eplényi TIG-telep az erdőgazdaság vagyonkezelésébe kerüljön. Ez megtörtént, a munkálatok megkezdődtek, s reményét fejezte ki, hogy a jövő évben birtokba lehet venni a kerékpárutat.


Ugron Ákos Gábor, a Verga vezérigazgatója ismertette a terveket. A középső szakasz – amelynek kezdetét vette az építése – Eplénytől a gyulafirátóti hídig tart majd, s ez a Veszprémi Erdőgazdaság beruházásában valósul meg mintegy 120 millió forintból, melynek egyharmada Verga-forrás, a fennmaradó kétharmadot pedig a kormányzat támogatja.


Fiskál János, Eplény polgármester azt emelte ki a projekt kapcsán, hogy a kerékpárúttal a gyalogosok számára is biztonságosan megközelíthető válik a település a vasútállomástól.


Porga Gyula, Veszprém polgármestere arról tájékoztatott, hogy az elmúlt időszakban városuk belterületén 18 kilométernyi kerékpárutat építettek, és további negyven kilométert céloztak meg. Beszélt a harmadik, veszprémi szakaszról is, amely Kádártát köti össze Gyulafirátóttal.


A sajtótájékoztatón részt vett Puskás Zoltán, a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park igazgatója és Ovádi Péter, Veszprém térségének országgyűlési képviselője is.

Kelemen Gábor