A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Tovább a megkezdett úton


Újabb öt évre bízta meg a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ intézményvezetői feladatainak ellátásával Nagyné Fáró Katalint a Zirci Járás Önkormányzati Társulása szeptember végén megtartott ülésén. Az elmúlt öt évről és a jövőbeni célokról, tervekről beszélgettünk az újraválasztott vezetővel.


– Milyen változásokon esett át az intézmény az elmúlt öt év során?

– Amikor átvettem az intézményt, tizenkét feladatot láttunk el, ebből kettő egészségügyi alapellátás, az összes többi szociális és gyermekvédelmi feladat volt. A jogszabályi változások következtében a családsegítő- és a gyermekjóléti szolgálat, illetve központ kikerült az intézményből. Jelenleg a központi orvosi ügyelet, a védőnői szolgálat, a házi segítségnyújtás, a szociális étkeztetés, illetve Zircen az idősek nappali ellátása, amely kötelező feladat. A többi feladat nem kötelező, a fenntartó döntése, illetve egy pályázat eredményeként látjuk el: ezek a fogyatékosok, pszichiátriai betegek nappali ellátása, ehhez kapcsolódóan a foglalkoztatás valamilyen formája, a közösségi pszichiátriai ellátás és a támogató szolgálat.

– A személyi feltételekben is változás történt. Hatan mentek nyugdíjba, nyolc dolgozónknak megszűnt a státusza a két feladat kikerülése miatt, illetve kilenc fő keresett máshol munkát jobb kereseti lehetőségek reményében. A szakképzett személyi feltételek biztosítása országos szinten is komoly problémát jelent. Nálunk gyakorlatilag száz százalékban elmondható, hogy a dolgozók szakképzettek.

– A tárgyi feltételeket illetően két nyertes pályázat is érinti intézményünket, mindkettőt Zirc Városi Önkormányzat nyújtotta be. Az egyik az idősellátás telephelyének, a Bajcsy-Zsilinszky utcai épületnek a felújítását célozza, tárgyi eszközök beszerzésére is sor kerül a pályázat keretében. A másik pályázat eredményeként a védőnői szolgálat fejlesztése valósul meg, közösségi tér kerül kialakításra az „Egészségház” tetőterében, ahol a védőnők különféle tanfolyamokat tudnak tartani. Mindegyik pályázat tartalmazza gépjármű beszerzését is. Az idősellátást érintően egy kilenc személyes kisbuszt vásároltunk, amely a szociális étkeztetéshez a kiszállítást biztosítja, a védőnői szolgálatnál kerékpárok kerülnek beszerzésre a helyi közlekedést megkönnyítendő, illetve egy gépjármű a vidéki kijárásokhoz.


Nagyné Fáró Katalin újabb öt évre kapott megbízást az intézményvezetői feladatok ellátására


– Mire a legbüszkébb az elmúlt időszakból?

– Arra mindenképpen, hogy többen kaptak valamilyen kitüntetést a munkatársaink közül. Az elmúlt öt évben a „Zirc Szociális Ellátásáért” elismerést öt, a „Zirc Egészségügyéért” elismerést egy dolgozónk érdemelte ki, egy védőnőnk „Pro Sanitate” miniszteri kitüntetésben részesült, illetve volt, aki miniszteri oklevelet vehetett át kiváló védőnői munkájáért. A vakok és gyengénlátók, illetve a mozgáskorlátozottak megyei szervezetétől is többen kaptunk elismerést azért, mert segítjük a munkájukat.

– Fontosnak tartom továbbá az adományokat, amelyeket az elmúlt időszakban kaptunk. Ezekhez több esetben személyes kapcsolataim révén jutottunk hozzá. Összességében közel hétszáz alkalommal segítettünk családoknak valamilyen módon. Az élelmiszerbank gyűjtési akció során körülbelül 900 ezer forint értékű élelmiszert gyűjtöttünk az elmúlt években, az „Egy doboznyi szeretet” akció keretében – amikor még nálunk volt a családsegítő szolgálat – évente hatvan kisgyermek kapott karácsonyi ajándékot. Ruhaosztásokra került sor, egy helyi vállalkozó minden évben burgonyát ad közel fél millió forint értékben, idén tavasszal leveles tésztát kaptunk egy millió forint értékben. A Béres Alapítványtól két millió forint értékű C vitamint, korábban immunerősítő tablettát kaptunk. A Segítő Kezek Zirc Alapítvány tűzifára, különböző közüzemi számlák kifizetésére 274 500 forintot adott. Intézményi kapcsolat révén egy székesfehérvári alapítványtól 2013 és 2017 között 1 175 000 forint értékű, különböző gyógyászati eszközöket tartalmazó adományban részesültünk, s azóta is kaptunk támogatást az alapítványtól. Összességében mintegy hat millió forint értékű adományhoz jutottunk hozzá az elmúlt időszakban. A Segítő Kezek Zirc Alapítvány számlájára a 2013 és 2017 közötti időszakban 5 847 986 forint összegű támogatás érkezett. Ebben benne van egy jótékonysági gyűjtés, amit átadtunk a családnak. A többi pénzt programokra, kirándulásokra, rendezvényekre fordítottuk, illetve természetbeni juttatásokkal segítettük a rászorultakat.

– Az intézményünk által szervezett főzőklubbal az időseket vontuk be a munkába, illetve generációk találkoztak egymással, naptár, receptfüzet is készült ehhez kapcsolódóan. Kiemelném továbbá az Érzékenyítő Napokat, melyeknek tavasszal várható folytatása. Zirc város szociális térképének elkészítésével is intézményünket bízta meg a képviselő-testület. Nagy munka volt, de nem hiábavaló, hiszen a felmérés eredményeként már több fejlesztés megvalósult a városban, és a szociális ellátás szempontjából is hasznosnak bizonyult számunkra. A Segítő Kezek Háza fennállásának tízéves jubileumi ünnepsége is emlékezetes marad a tavalyi évből.


Az intézmény újraválasztott vezetője mutatja a Zirc város szociális térképének elkészítése során összeállt listát, amelyen pipákkal jelöli azokat az intézkedéseket, amelyek a felmérés eredménye nyomán megvalósultak


– Melyek a legfontosabb célok a következő öt évben?

– Ami kivédhetetlen, hogy a társadalom idősödik, és foglalkozni kell az idős korosztállyal. Az ezzel kapcsolatos szociális ellátásokat meg kell erősíteni, illetve fejleszteni. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának felkérésére hálózati szakértő vagyok a közép-dunántúli régióban idős ellátás területén, így jobban rálátok erre a feladatra.

– A fogyatékos nappali ellátáshoz kapcsolódóan bentlakásos intézmények igénye már korábban is felmerült, aminek azonban jelentős anyagi vonzata lenne.

– A harmadik, amit fontosnak tartok, a szenvedélybeteg-ellátás. A szenvedélybetegség nagyon sok problémát jelent a családoknál, és nincs meg az intézményi háttere. Veszprém megyében mindössze tizenöt férőhelyes bentlakásos intézmény van, Noszlopon működik még egy húsz férőhellyel, illetve a sümegi kórház. Az biztos, hogy tennünk kell valamit ezen a területen is, de ehhez is szükséges az állami finanszírozás. A legfontosabb cél, amit a pályázatomban is megjelöltem, hogy a lakosság minél szélesebb körének biztosítsuk az igényeknek megfelelő ellátást.

Kelemen Gábor