A bakony fővárosa

Török udvar, kávézó, jubileumi születésnap


Szokásaikhoz híven színes programkínálattal csatlakoztak a zirci intézmények a Múzeumok Éjszakája rendezvényhez. Ünnep is volt ez a nap egy kicsit mindkét helyi múzeum számára: az egyik helyen ötvenéves születésnapot, a másik helyen egy új kávézó megnyitását ünnepelték. Török udvar, éjszakai piac is várta a látogatókat.


Jubileumi kiállítással vette kezdetét a programsorozat az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának apátsági épületében, az állandó kiállítások helyszínén:

„50 év a Bakony szívében” címmel nyílt időszaki tárlat, amely bemutatja a már fél évszázadot megélő Bakonyi Természettudományi Múzeum szerteágazó tevékenységét és az öt évtized legfontosabb eredményeit. A kiállítást a múzeum korábbi igazgatója, Kasper Ágota nyitotta meg, dr. Kutasi Csaba jelenlegi igazgató mondott köszöntőt, fuvolajátékával közreműködött Molnár Réka.

Időszaki tárlattal ünnepli az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma ötvenedik születésnapját


A Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban is ünnepi pillanatokkal indult az idei Múzeumok Éjszakája:

átadásra került a „Komplex turisztikai fejlesztés Zircen” projekt keretében létrehozott múzeumi kávézó.

Dr. Vida Beáta, a vendéglátóipari-egységnek helyet adó intézmény megbízott vezetője, Ottó Péter polgármester és Popovics Borbála üzemeltető beszélt a nyitóeseményen, majd a vendégek máris betértek a kávézóba, kiültek a teraszára.

A vendégek birtokba vették az új múzeumi kávézót, süteményt fogyasztottak, feketét kortyoltak a teraszon


Időszaki kiállítással a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház sem maradt adós, a Dubniczay-teremben a keletkutató Vámbéry Ármin életútjába nyerhetünk bepillantást,

akinek a munkássága, motivációi erős párhuzamba állíthatók a névadó Reguly Antaléval.

Dr. Vida Beáta, a kiállításnak helyet adó intézmény megbízott vezetője mondott köszöntőt, a bemutatót pedig dr. Kelecsényi Ágnes, az MTA Könyvtár és Információs Központ Keleti Gyűjteményének vezetője, a kiállítás kurátora nyitotta meg, majd tárlatvezetést is tartott.

Sok a közös vonás Regulyval: a keletkutató Vámbéry Ármin életét, munkásságát mutatja be a tárlat


A jubileumi kiállításról bővebben ITT, a Reguly-múzeum kávézójának megnyitójáról ITT, a Vámbéry-időszaki kiállításról ITT lehet olvasni.

Vámbéry Ármin mellett Törökország került az intézmény fókuszába:

Oszmán Birodalmat idéző kiegészítőkben, török hangulatban lehetett fényképezkedni, Marton Károly és Marton-Bőczy Boglárka vezetésével pedig közösen alkothattak meg a vállalkozó kedvűek egy hagyományos technikával készülő török nemezszőnyeget. A lampionokkal szépen kivilágított „török portán” egy jurta is felállításra került, a matracokon kényelmesen elhelyezkedve a múzeumi társasjátékokkal lehetett eltölteni az időt. Akinek kedve tartotta, a sátor mellett Wolfné Litter Beáta vezetésével különböző ügyességi feladatokban tehette próbára tudását, erejét.


Akinek még nem volt alkalma felfedezni a tavaly szeptemberben átadott, interaktív elemekben gazdag, „Regulyversum – mindent Regulyról” című új, állandó kiállítást, annak most erre is megvolt a lehetősége: a tárlat kurátora, dr. Ruttkay-Miklián Eszter vezetésével több turnusban lehetett végigjárni a kiállítást, egyúttal Reguly Antal kalandos útját.


A Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház programja tombolahúzással zárult.


Az ötvenedik életévét betöltő MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma több helyszínen is várta, illetve több helyszínre vitte az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakája rendezvényen.

A Saroképületben zajló kézműves-foglalkozások során meg lehetett alkotni az év emlősét, a törpeegeret, szárított virágokból, levelekből botanikai könyvjelző, termésekből állatfigurás mandala készült.

Az előző évben már nagy sikert aratott állati koponya-bemutatót is megszervezték,

a kisebb méretű koponyák, fogazatok, csőrtípusok alapos vizsgálatát nagyítók tették lehetővé.A szakmai munka iránt érdeklődők mikroszkóppal vizsgálódhattak a rovarok és a növények köréből, rovarokat preparálhattak, bagolyköpetet vehettek górcső alá.


Fotók: MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma


A Zirc közelében található kisközségben, Pénzesgyőrben tárolják a múzeum legnagyobb gyűjteményét, a geológiai fúrómag-gyűjteményt, amely először került volna bemutatásra Katona Lajos Tamás geológus vezetésével, ám ez a program jelentkező hiányában elmaradt, helyette a múzeum Saroképületében tartottak bemutatót az év ősmaradványáról, az óriásszarvasról és az év ásványáról, a magnetitről – tájékoztattak a szervező intézmény munkatársai.


A korábbi évek nagy sikerére való tekintettel a múzeum idén is meghívta Mészáros József Bakony-kutatót, aki a denevérek titokzatos világába kalauzolta a résztvevőket a program helyszínéül szolgáló Ciszterci Apátság Arborétumával történő együttműködésben.

Sok érdeklődőt vonzott az angolkerti denevérparti Mészáros József Bakony-kutató vezetésével (Fotó: Szervezők)


Új programelemként jelent meg az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának kínálatában az éjszakai túra Pintér-hegyen, melyet Kovács Attila ornitológus vezetett.

Az ötvenedik születésnap alkalmából tombolasorsolásra is sor került, így szerettek volna osztozni a jeles évforduló örömünnepében.

A kiállításokat megtekintő látogatók belépéskor támogatói jegyet vásárolhattak a múzeumi boltban, és ha a szerencse is melléjük szegődött az éjszakai sorsolás folyamán, akkor azokat különböző nyereményekre válthatták be.


Az állandó kiállítások ingyen várták a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján, és az időszaki tárlatokba is bepillantást lehetett nyerni: az újonnan nyíló jubileumi bemutató mellett Cholnoky Jenő és a Balaton világába is bekukkanthattak a vendégek a SarokGalériában.


A Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontjában egészen éjfélig ingyenesen nyíltak meg a látványosságok.

A tavalyi évben átadott impozáns Királyterem, a rendtörténeti kiállítás, a ciszterciek bazilikája és műemlékkönyvtára is tárt kapukkal várta a látogatókat, kellemes sétákat lehetett tenni az angolkertben, a felújított Vöröstoronyból pedig a Zirci-völgy egyedülálló látványa tárult a programra regisztrálók elé. Késő este romantikus dallamok csendültek fel a templomban, orgonán játszott Kapitány Dénes, énekelt G. Noé Judit.


Üde színfoltként a Reguly-múzeum mögötti területen közelmúltban megnyíló Zirci Piac is csatlakozott a rendezvényhez.

Kézművesek, kistermelők árulták portékáikat az éjszakai fények alatt, emellett a piacot üzemeltető Vidéken „Bénázók” Egyesület különböző foglalkozásokat szervezett kicsiknek és nagyoknak: társasjáték-sarok, arcfestés, csillámtetoválás, íjászat, dobófegyveres bemutató, lánglövés színezte a programot az Első Zirci Éjszakai Piacon.

Az első éjszakai piacra is sor került a Múzeumok Éjszakáján, nagy volt a nyüzsgés a termelők agoráján


Kelemen Gábor