A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

Több mint harminc tonnát nyomott a mérleg


Az eddigi legeredményesebb házhoz menő zöldhulladék-gyűjtési akcióját bonyolította le Zirc Városi Önkormányzat. A november 10-én kezdődő elszállítás befejeződött.


Az önkormányzat háztartásonként két ingyen zsákot biztosított a zöldhulladék gyűjtéséhez, ezen felül vásárlásra is nyílott lehetőségük az állampolgároknak. Kaszás Béla, a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal Városüzemeltetési Osztályának vezetője részeredményeket már közölt a képviselő-testület közmeghallgatásán (ekkor még zajlott az akció), s most megszülettek a végeredmények is: az INOX Kft. hat fordulóval 33,38 tonna zöldhulladékot gyűjtött be és szállított el. Két ingyen zsákot összesen 1048 lakóingatlanra vettek át, ezen felül vásároltak még 475 db zsákot.


A házhoz menő zöldhulladék-gyűjtési akció költsége összesen – ebbe beletartozik a gyűjtés, szállítás, elhelyezés – mintegy két millió forint volt, az akciót szervező Zirc Városi Önkormányzat ráfordítása zsákonként 835 forint.


Mindez azt bizonyítja, hogy a képviselő-testület elkötelezett az iránt, hogy a kerti hulladék égetése helyett alternatív megoldásokat válasszanak az állampolgárok, az összegyűlt mennyiség pedig – ami eddig messze a legtöbb, hiszen húsz tonna körüli értékeket mutatott a mérleg az őszi gyűjtések során – egyértelműen arra enged következtetni, hogy egyre többen felismerik a zöldhulladék gyűjtésének fontosságát, védve ezáltal a környezetünket is.


Kelemen Gábor