A bakony fővárosa

archívum - esemény

archívum - hírek

A testnevelés szeretetére nevelni az ifjúságot


A diáksportért végzett kiemelkedő tevékenységének elismeréseként, az idei évben a megyéből egyedüliként vehette át a Magyar Diáksport Szövetség „Diáksportért” díját Bohon Gabriella zirci testnevelő tanár, aki ettől a tanévtől visszatért szülővárosába tanítani.


Az utolsó pillanatig titkolták előtte a kitüntetést a felterjesztők – a Veszprém Megyei Diáksport Szövetség vezetői – és a beavatottak, nem is sejtett semmit, csak akkor tudta meg, amikor a nevét mondták a Magyar Diáksport Szövetség küldöttgyűlésén. Nyugtázta, hogy körzeti sportvezetőként első alkalommal részt kell vennie ezen a rendezvényen, egyáltalán nem számított rá, hogy nem üres kézzel tér majd haza. Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke, kétszeres világbajnok öttusázó adta át a díjat Bohon Gabriella részére, aki a Bakonynánán eltöltött esztendőket követően az idei tanévet Zircen, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusaként kezdte meg.

Bohon Gabriella a kitüntetéssel a Városházán – meglepetésként érte a diáksportért járó elismerés


Édesanyja szerette volna, ha az általános iskola után helyben, a III. Béla Gimnáziumban tanul tovább, ő azonban Győrt választotta, sporttagozatos gimnáziumban folytatta tanulmányait (szerepet játszott ebben az is, hogy egyik síző példaképe is itt tanult akkoriban), a legtöbb tudást azonban a kaposvári tanítóképző főiskolán szerezte, ahol kiváló pedagógusai voltak. Dudaron tanított először képesítés nélküli pedagógusként, majd 1989-ben a Reguly Antal Általános Iskola tanítója lett. 1992-ben egyetemi diplomát szerzett, s bár tanított testnevelést Zircen, főállású pedagógusként nem tudott elhelyezkedni a helyi általános iskolában. Egyéves óbányai kitérőt követően 1996-ban a bakonynánai iskolába került, ahol az első tanévben még osztálytanító volt, majd a későbbiekben már a szakmáját gyakorolhatta a bakonyi községben.


Emlékszik, abban az időben nem igazán volt jellemző, hogy versenyeken vettek volna részt a nánai iskola diákjai, kicsinyenként sikerült ezt a rendszert felépíteni. Szakmai támaszként mindig ott volt mellette élettársa, Tribel András, akinek a módszereit a mai napig követendő példának tartja. Az igazán nagy áttörést a 2002-es év hozta meg, amikor egyik tanítványa megnyerte a megyei atlétikaversenyt, az országoson pedig második helyezést ért el négypróba egyéni összetettben. Ennek akkor alig tudtak örülni, mert diákjuk nem sokkal maradt le az országos bajnoki címről. Nemigen volt olyan tanév, hogy ne jutottak volna el az országosra – sorolja a legkiemelkedőbb eredményeket –, 1500 méteren országos bajnoki címet, hárompróba egyéni összetettben negyedik helyezést értek el diákjai a felkészítésével. A Kis Iskolák Sportversenye országos döntőin éveken át dobogós helyezés, bajnoki cím fémjelezte a tanítványok szereplését. Közülük egy 2017-ben, a XII. Nemzetközi Gyermek Atlétika Versenyen, Lengyelországban a magyar válogatott tagjaként első helyen végzett.


Gabriella azonban hangsúlyozza, számára nemcsak ezek jelentik a sikert, legalább annyira fontosnak tartja, hogy a nem sportos életvitelű családból érkező, a mozgás iránt kevésbé fogékony és motivált diákokkal is megszerettesse a testnevelést.

Az eplényi sípályára rendre csoportosan érkezik, hogy megtanítsa az ifjúságot a téli sport alapjaira. Könnyek is készülődnek a szemében, amikor felidézi, hogy egyszer egy látássérült gyermeket tanított meg síelni. Kellett ehhez persze a kisfiú hallatlan akarata és szülei segítsége is, közös erővel törték át a gátat. Óriási élményt jelentette számára mindez, ha választani kellene, nem biztos, hogy egy országos eredményt nagyobb sikerként könyvelne el.

Balogh Gáborral, a Magyar Diáksport Szövetség elnökével a díjátadót követően (Fotó: Bereczki Brigitta)

A munkája során nem előre megírt táblázatokból dolgozik, hanem azt vallja, hogy minden gyermeket a saját maga adottságaihoz képest kell értékelni, mert akkor ők is látják, hogy van értelme az erőfeszítéseknek, megkapják az esélyt a jobb osztályzatra, s fejlődni is tudnak. Fontosnak tartja továbbá, hogy sok játékos élményben legyen részük a diákoknak az órán.


Sérülései hátráltatták a versenysportban – diákként országos sí-eredményei voltak, később félmaratonokat teljesített, röplabdázott is –, de szabadidő-eltöltésként megmaradt a síelés és a kerékpározás, gyermeküket is ennek szeretetére nevelték. Vezetőségi tagja a Kerékpárosok és Síbarátok Egyesületének, mellyel rendszeresen szerveznek biciklitúrákat, a mozgás szeretete mellett a közös tekeréseknek az is a célja, hogy megismerjék hazánkat. Szinte a kezdetektől fogva rendszeres közreműködője, szakértője a Zircatlon, korábbi Zirci Duatlon versenynek, mert vallja, hogy egy testnevelőnek a város tömegsport-életében is példát kell mutatnia.

Bohon Gabriella rendszeresen segíti a duatlon versenyek eredményes lebonyolítását, előfordult, hogy indult is

(Fotó: Önkormányzati Archívum)


A városunk kulturális életében meghatározó szerepet betöltő Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesületnek is tagja, a zenei vonalat képviseli a civil szervezetben, amit azzal vívott ki, hogy autodidakta módon megtanult gitározni. Előző munkahelye kultúrájából is kivette a részét, benne volt az énekkarban, és a karácsonyi műsorokban is sokszor megpengette a húrokat.


Bohon Gabriella majd negyedszázadot átívelő bakonynánai munkásságát követően az idei tanévet a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolában kezdte meg testnevelőként. Ott, ahol édesanyja annak idején azt szerette volna, ha továbbtanul.


Kelemen Gábor